Έχεις συνέντευξη για δουλειά και σαν να μην έφτανε το άγχος σου, έχεις να αντιμετωπίσεις υποτιμητικά, σεξιστικά και παράλογα σχόλια από τους συνεντευξιαστές. Ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε κάποιες από τις χειρότερες εμπειρίες από συνεντεύξεις.
Οι συνεντεύξεις για δουλειά είναι αδιαμφισβήτητα μια στρεσογόνα κατάσταση. Πρέπει μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα να αποδείξεις σε κάποιον άγνωστο ότι είσαι το κατάλληλο άτομο για μια θέση. Αυτό και μόνο είναι λογικό ότι θα σε κάνει να μπερδέψεις τα λόγια σου, να μην είσαι ο εαυτός σου κλπ. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να έχεις κάνει τα πάντα σωστά, και να μην πάρεις τη δουλειά, επειδή συνέβη κάτι πέρα από τις δυνάμεις σου.
Ακολουθούν μερικές προσωπικές ιστορίες «τρόμου» από υποψήφια άτομα για δουλειά, για να μη βρεθείς ποτέ απροετοίμαστος/η, ούτε για το χειρότερο σενάριο.
Άννα: «Δεν έγινε καμία συζήτηση για το μισθό»
H Άννα όταν τελείωσε τις σπουδές της στη δημοσιογραφία, ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά. Δεν είχε προϋπηρεσία με αποτέλεσμα να στέλνει άπειρα βιογραφικά και να μη παίρνει απάντηση, μέχρι που τελικά προς έκπληξή της, την κάλεσε για συνέντευξη μια διαφημιστική.
Όπως μας λέει: «Δεν έγινε καμία απολύτως συζήτηση για το μισθό, ούτε μου διευκρινίστηκε τι ακριβώς θα κάνω και επειδή δεν είχα εμπειρία, δεν τόλμησα να ρωτήσω, για να μη φανώ πιεστική. Τελικά, δούλεψα για μερικές μέρες (κατά τις οποίες οι αρμοδιότητές μου ήταν κυρίως να παρατηρώ τι κάνουν οι υπόλοιποι) και κάθε φορά που συναντούσα το αφεντικό έλεγα στον εαυτό μου ότι θα βρω το κουράγιο να ρωτήσω για το μισθό. Η απάντηση που πήρα τελικά ήταν: “Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σε πληρώσουμε. Συνέχισε να έρχεσαι αφού σε ενδιαφέρει το αντικείμενο και θα μάθεις πολλά και στο μέλλον θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε”. Δεν ξαναπήγα».
Πώς να το αποφύγεις: Ξεκαθάρισε από την αρχή τις αρμοδιότητες, το μισθό και το ωράριο. Κάποιοι πατάνε στην ασάφεια για να σε εκμεταλλευτούν.
Μαρία: «Με ρώτησε πότε και αν σκοπεύω να κάνω παιδιά»
Οι περισσότερες – αν όχι όλες- οι γυναίκες έχουμε κληθεί να απαντήσουμε στις σεξιστικές και καθόλου-σχετικές-με-τη-δουλειά (σε κάποιες χώρες και παράνομες) ερωτήσεις: «Είσαι παντρεμένη; / Έχεις παιδιά; / Σκοπεύεις να κάνεις παιδιά;».
Όπως μας λέει η Μαρία, «Ήθελα πάρα πολύ και είχα ανάγκη τη συγκεκριμένη δουλειά. Όταν όμως έλαβα τη συγκεκριμένη ερώτηση περί παιδιών, απογοητεύτηκα και κατάλαβα ότι δεν θα ταιριάξω καθόλου με τον συγκεκριμένο εργοδότη. Αφού απάντησα “δεν είμαι παντρεμένη και δεν έχω σκοπό άμεσα να κάνω παιδιά”, εκείνος συνέχισε λέγοντας “μπράβο κοπέλα μου, μην χαλάσεις τα νιάτα σου με γάμους και παιδιά”. Τελικά, βρήκα μια δικαιολογία και του είπα ότι δεν ενδιαφέρομαι πια για τη θέση».
Τι να απαντήσεις: Αν σου γίνει αυτή η ερώτηση, μπορείς να μην απαντήσεις τίποτα και να αλλάξεις συζήτηση ή να πεις «Θα προτιμούσα να συζητήσουμε για τη δουλειά και όχι για την προσωπική μου ζωή».
Γιάννης: «Μου άλλαζε συνεχώς τοποθεσία»
«Η συγκεκριμένη συνέντευξη δεν ήταν η παραδοσιακή συνέντευξη σε γραφείο. Είχα συναντηθεί σε γνωστή πλατεία της Αθήνας με τον ιδιοκτήτη μιας μικρής εταιρείας μάρκετινγκ για να συζητήσουμε την ενδεχόμενη συνεργασία μας. Ήμασταν και οι δύο πολύ κοντά ηλικιακά, επομένως δεν το θεώρησα παράξενο. Καθώς συζητούσαμε για τη δουλειά, κάθε 5 λεπτά μου έλεγε: “Σήκω, πάμε να κάτσουμε πιο πέρα, σήκω, πάμε μια βόλτα” και αλλάζαμε συνέχεια θέση με δική του πρωτοβουλία, ενώ συχνά έκανε επίδειξη του πλούτου του.
Μου απέσπασε εντελώς την προσοχή, αλλά δεν το θεώρησα σκόπιμο. Όταν το είπα σε ένα φίλο μου, μου είπε ότι πρόκειται για «κίνηση επιβολής δύναμης», με την οποία προσπαθεί ο άλλος να σε μπερδέψει και να σε κάνει να νιώσεις κατώτερος. Τουλάχιστον αστείο», λέει ο Γιάννης.
Τι μπορείς να κάνεις: Δεν είναι λίγες οι φορές που ανώτεροι εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να σου επιβληθούν, ακόμα και με αστείους τρόπους. Αν δεν νιώθεις άνετα με κάτι που σου ζητείται, πες το.
Ιωάννα: «Δεν μπόρεσα να κρύψω το άγχος μου»
Η Ιωάννα, όπως και πάρα πολλοί άνθρωποι σήμερα, είναι αγχώδης. Πριν λίγα χρόνια είχε συνέντευξη για τη θέση του sales representative σε μεγάλη εταιρεία τροφίμων.
«Αφενός παραπάτησα και έπεσα στο meeting room, στο οποίο έγινε η συνέντευξη. Αφετέρου, δεν έβγαινε η φωνή μου από το άγχος και όλα αυτά υπό τη συνοδεία των ήχων του στομαχιού μου. Ο συνεντευξιαστής το κατάλαβε και μου είπε “πάρε μια ανάσα, χαλάρωσε”. Με βοήθησε αρκετά το ότι είχε κατανόηση και συνεχίσαμε τη συνέντευξη. Δεν πήρα βέβαια τη δουλειά και πολύ πιθανό να έφταιγε αυτό το συμβάν», αναφέρει η ίδια.
Τι μπορείς να κάνεις: Είναι απόλυτα λογικό να έχεις άγχος. Δοκίμασε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης πριν τη συνέντευξη για να το μειώσεις, όσο αυτό είναι δυνατό.
Σοφία: «Το αφεντικό δεν ήρθε ποτέ»
«Πρόσφατα με κάλεσαν από ένα φροντιστήριο για να κανονίσουμε συνέντευξη για τη θέση του social media manager. Δεν γνώριζα κατευθείαν πότε θα ήμουν διαθέσιμη, γι’ αυτό και ζήτησα λίγο χρόνο για να κοιτάξω το πρόγραμμά μου και τους είπα ότι θα τους ξανακαλέσω. Ξαφνικά, ο κύριος που μιλήσαμε στο τηλέφωνο έγινε πολύ απότομος, σαν να έκρινε ότι δεν ενδιαφέρομαι, ενώ εγώ απλά ήθελα να δω τις δουλειές μου και να κάνω το πλάνο μου. Τελικά, κανονίσαμε τη συνέντευξη, πήγα στο φροντιστήριο και έμεινα να περιμένω αρκετή ώρα, μέχρι που τελικά με ενημέρωσαν ότι συνέβη κάτι επείγον και το αφεντικό δεν θα έρθει. Ήμουν εκνευρισμένη, αλλά ρώτησα αν θα κανονίσουμε άλλη συνάντηση και μου είπαν “θα σε καλέσουμε”. Δεν με κάλεσαν ποτέ», σχολιάζει η Σοφία.
Ηθικό δίδαγμα: Το να μη σέβεται κάποιος επαγγελματίας το χρόνο σου είναι το απόλυτο red flag. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που όντως μπορεί κάτι να έχει συμβεί, το να σε στήσουν σημαίνει ότι δεν σε υπολογίζουν αρκετά, άρα μια μελλοντική συνεργασία θα ήταν σίγουρα εφιάλτης.
Οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής. Μπορεί να σε απέρριψαν από τη δουλειά των ονείρων σου, μπορεί να σε κατέβαλε το άγχος σου, μπορεί το αφεντικό να ήταν τοξικό. Θα έχεις και άλλες ευκαιρίες στο μέλλον. Προετοιμάσου κατάλληλα για κάθε συνέντευξη και όλα θα πάνε καλά. Και αν δεν πάνε, δεν είναι και το τέλος του κόσμου.