Ναι, ναι, ξέρω, είναι Χριστούγεννα, εγώ όμως οφείλω να σας προειδοποιήσω για το απαίσιο dating trend που κάνει την εμφάνισή του κάθε χρόνο την περίοδο των γιορτών – την περίοδο που όσοι είναι μόνοι αισθάνονται περισσότερο μόνοι και την περίοδο που το να είσαι single πονάει λίγο περισσότερο.

Αυτό ονομάζεται snow-globing και το έφερε στο προσκήνιο το περιοδικό Cosmopolitan, το 2020. Μη σε ξεγελάει, όμως, το γεγονός ότι πήρε το όνομά του από ένα από τα πιο iconic χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά ever – τις παραμυθένιες εορταστικές γυάλινες χιονόμπαλες. Στην πραγματικότητα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Τι ακριβώς είναι το snow-globing;

Το snow-globing, ουσιαστικά, συμβαίνει όταν ένα άτομο παρασύρεται από το κλίμα αγάπης που μας πλημμυρίζει κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ίσως τα δει όλα ένα τσακ πιο σοβαρά, πει «σ’ αγαπώ» – άκουσον, άκουσον – και προγραμματίσει μερικά πολύ cute ραντεβού. Μπορεί να σου χαρίσει το δώρο που έψαχνες τόσο καιρό ή ακόμα και να σε καλέσει στο γιορτινό πάρτι με τους φίλους ή την οικογένειά τ@. Όλα αυτά ακούγονται τέλεια, σωστά;

Ναι… ΑΛΛΑ… Τι γίνεται όταν τα λαμπάκια από το δέντρο σβήνουν, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα σταματούν να ηχούν σε κάθε γωνιά της πόλης και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς τελειώσει; Όταν ο ενθουσιασμός της «πιο όμορφης και μαγικής εποχής του χρόνου» αρχίσει να ξεθωριάζει, έτσι ακριβώς θα ξεθωριάσει και η αγάπη τ@ για σένα και ο άλλοτε «τέλειος» σύντροφος, μεταμορφώνεται στον τοξικό σύντροφο που πάντα ήταν…. ouch!

Γιατί κάνουμε snow-globing;

Το snow-globing ακούγεται πολύ σκληρό και ψυχρό, για να πούμε, όμως, την αλήθεια, οι περισσότεροι που το κάνουν, δεν το κάνουν συνειδητά. Συνήθως, πρόκειται για κάποιον συνδυασμό μοναξιάς, πίεσης του κοινωνικού περίγυρου και νοσταλγίας.

Ο ενθουσιασμός και η επιθυμία της συντροφικότητας μπορούν να μας κάνουν να θέλουμε να διασκεδάσουμε περισσότερο, να είμαστε πιο αυθόρμητοι και να δημιουργούμε πιο θετικές αναμνήσεις. Το πρόβλημα, όμως, με το snow-globing δεν είναι αυτό το αρχικό «fun stage», αλλά η έλλειψη επικοινωνίας και η ξαφνική απόσυρση του ghoster.

Κάποι@, συνήθως, κάνει snow-globing για 2 λόγους: Ο ένας μπορεί να είναι ότι απλά δεν θέλει να είναι μόν@ τ@ ή δεν θέλει να φαίνεται ότι είναι μόν@ τ@ κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος είναι ότι το άτομο ντρέπεται τόσο πολύ που δεν είναι σε σχέση και πολιορκεί τ@ν άλλ@ν, ώστε να μη χρειάζεται να νιώσει τον πόνο της μοναξιάς

Πώς να καταλάβεις αν είσαι «victim» του snow-globing;

Ένα από τα χειρότερα πράγματα σχετικά με αυτή την τάση είναι το γεγονός ότι είναι δύσκολο να την προβλέψει κανείς. Υπάρχει, ωστόσο, ένα προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να προσέξεις: Αν δεις μια δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά τ@ άλλ@, αυτό είναι συνήθως το σημάδι ότι η σχέση αλλάζει.

Αν καταλάβεις ότι κάτι πάει λάθος, προσπάθησε να μιλήσεις μαζί τ@ για το τι συμβαίνει. Επισήμανε στ@ σύντροφό σου ότι φαίνεται να θέλει να σοβαρέψει η σχέση, και ρώτησέ τ@ν αν πραγματικά αυτή είναι η πρόθεσή τ@. Βέβαια, εφόσον οι snow-globers δεν πράττουν βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου, πιθανόν να ορκιστούν πως είναι έτοιμοι να σοβαρευτούν….και να εξαφανιστούν λίγο μετά τα Φώτα.

Προσπάθησε να απολαύσεις αυτή την περίοδο και να διασκεδάσεις χωρίς να επενδύσεις πολύ σε αυτή τη σχέση ή να επικεντρωθείς στους φίλους και την οικογένειά σου κατά τη διάρκεια των γιορτών. Συνάντησε ξανά τ@ σύντροφό σου μετά τις γιορτές για να διαπιστώσεις αν εξακολουθεί να νιώθει το ίδιο παθιασμέν@ για σένα.

Αν ήδη έχεις πέσει θύμα του snow-globing, αυτό που σου προτείνουμε να κάνεις είναι να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να προσπαθήσεις να προχωρήσεις. Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις ένα άλλο άτομο, μπορείς μόνο να ελέγξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιδράς σε διάφορες καταστάσεις.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα