ευχάριστες ειδήσεις

Μέσα στο ζόφο, λίγες πινελιές αισιοδοξίας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες.

Αν μη τι άλλο, στην επικαιρότητα το ένα δυσοίωνο γεγονός διαδέχεται το άλλο με αστραπιαίους ρυθμούς, προκαλώντας έτσι μια σειρά από αισθήματα που συνδέονται με βαθιά απογοήτευση, άγχος, ανασφάλεια και θυμό. Εντούτοις, επειδή, εκ των πραγμάτων, είναι ανέφικτη η ομαλή επαναπροσαρμογή στην καθημερινότητα, υπό αυτό το πρίσμα, συγκεντρώσαμε 5 ανέλπιστα ευχάριστες εβδομαδιαίες ειδήσεις, για να αντισταθμιστεί το αρνητικό πρόσημο και να ζωγραφιστούν εκ νέου χαμόγελα στα πρόσωπα όλων.

DrugGPT: Ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλει στη συνταγογράφηση φαρμάκων στην Αγγλία

Σαφώς, η λήψη σωστής δοσολογίας κατάλληλων φαρμάκων αποτελεί την ακρογωνιαία λίθο στην αντιμετώπιση κάποιας πάθησης. Το θεμελιώδες αυτό ζήτημα όσον αφορά στον τομέα της υγείας, έρχεται να διευκολύνει σε τεράστιο βαθμό ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη: Το DrugGPT.

Μέσω του DrugGPT προσφέρεται στους γιατρούς μια πιο ολιστική προσέγγιση της υγείας του εκάστοτε ασθενούς, προσφέροντας επιπλέον πληροφορίες για τις εξατομικευμένες ανάγκες του. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης, οι γιατροί θα λαμβάνουν μια δεύτερη γνώμη από το ανάλογο chatbot, δημιουργώντας έτσι λίστες προτεινόμενων φαρμάκων και επισημαίνοντας ταυτόχρονα τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Μάλιστα, μια έρευνα του British Medical Journal ανέδειξε ότι γίνονται ετησίως 237 εκατομμύρια λάθη στη συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής, ένα κόστος που αποτιμάται σε 1.700 ζωές και σε 98 εκατομμύρια λίρες. Αισίως, τα νούμερα αυτά αναμένεται να μειωθούν αισθητά με τη χρήση του DrugGPT.

Ραγδαία η αύξηση της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων σε δήμους της Αττικής 

Όπως έχει αναφερθεί και σε παλιότερο άρθρο, η ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων συνιστά κομβική συνήθεια για την πραγμάτωση της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας. 

Επομένως, η κατακόρυφη αύξηση αξιοποίησης αυτής της ελπιδοφόρας δυνατότητας, σκορπίζει απλόχερα θετικά συναισθήματα. 

Σε αριθμούς, αυτό μεταφράζεται ως εξής: 

– Στο Ηράκλειο Αττικής ανακυκλώθηκαν περίπου 64 τόνοι ρούχων και υποδημάτων, τριπλάσιος αριθμός από το 2021 και την απαρχή του προγράμματος.

– Στο δήμο Αχαρνών, μέσα στο 2023, ανακυκλώθηκαν 85.075 κιλά ρούχων, παπουτσιών, λευκών ειδών και λοιπών αξεσουάρ ένδυσης.

– Στο Χαλάνδρι, μέσα σε 1,5 χρόνο, τα ανακυκλωμένα αντικείμενα έφτασαν στους 205 τόνους, νούμερο ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Δύο ελληνικές εφαρμογές συμβάλλουν στην πρόγνωση του καιρού

Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα «Orion Lab», η οποία προκύπτει από τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ασχολείται ενεργά με την παρατήρηση του πλανήτη, αξιοποιώντας κυρίως δορυφορικά μέσα, καθώς επίσης και δεδομένα της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο… «μαντείο καιρού», το manteo.ai. Μέσω του chat, οι χρήστες δύνανται να θέσουν ερωτήματα αναφορικά με την παρατήρηση της Γης, ενώ παράλληλα καθίσταται εφικτή η εκτίμηση ρίσκου ακραίων φαινομένων, η χαρτογράφηση φυσικών καταστροφών, καθώς επίσης και η παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Μια ακόμη εφαρμογή της ίδιας ομάδας, που έχαιρε διάκρισης, είναι το «Plato», στόχος της οποίας είναι η διαχείριση κινδύνου πυρκαγιάς στην Ελλάδα, υιοθετώντας και σε αυτή την περίπτωση εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης. Στην υλοποίησή της συμμετείχε και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη ακρίβεια.

Στο παγκόσμιο top 10 η Σάκκαρη

Άλλη μια σπουδαία διάκριση για τον ελληνικό αθλητισμό, αυτή τη φορά από την ασταμάτητη Μαρία Σάκκαρη. Ξεπερνώντας τις πρωταθλήτριες του τένις από την Κίνα, την Τσεχία και τη Λετονία, κατέκτησε 4.030 βαθμούς και, ως εκ τούτου, αναρριχήθηκε στην 7η θέση του παγκόσμιου πρωταθλήματος τένις γυναικών.

Ευρωπαϊκό έργο στη Λίμνη Πλαστήρα προωθεί την επιχειρηματικότητα και τη μεταλαμπάδευση γνώσεων

Μια εξαιρετικά αξιόλογη συμμετοχή καταγράφεται από το δήμο της Λίμνης Πλαστήρα, καθώς είναι ο μοναδικός εγχώριος αυτοδιοικητικός εκπρόσωπος που θα αποτελέσει πεδίο δράσεων του έργου Aqua Loops 4 Med. Συγκεκριμένα, μέσω χρηματοδότησης ύψους 250.000€ θα υποστηρίξει το επιχειρείν, διευκολύνοντας συγχρόνως τη γνωστική διεύρυνση σε επιχειρήσεις/δικαιούχους, ούτως ώστε να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική καινοτομία.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις:

– Επίδειξη τεχνολογιών για την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση νερού σε Μπαζιλικάτα (σ.σ. περιφέρεια της Ιταλίας) και Θεσσαλία.

– Υποστήριξη των ΜΜΕ για την ανάπτυξη 40-60 έργων, σχετικών με τη βιώσιμη και κυκλική διαχείριση των υδάτων στον αγροδιατροφικό τομέα.

– Βελτίωση των περιφερειακών οικοσυστημάτων και ενίσχυση των διαπεριφερειακών επενδύσεων.

– Αξιολόγηση της αναπαραγωγής και μεταφοράς γνώσεων/τεχνολογιών σε άλλες περιοχές της ΕΕ.

Το μόνο στενάχωρο στην υπόθεση, είναι το γεγονός πως τέτοιες πρωτοβουλίες δεν λαμβάνουν την ορατότητα που τους αξίζει.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
1
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα