Το reading slump είναι ο χειρότερος εφιάλτης των αναγνωστών!

Ως “reading slump” ορίζεται εκείνη η «τρομακτική» κατάσταση κατά την οποία δε μπορείς να συγκεντρωθείς στο βιβλίο που διαβάζεις, οι λέξεις αδυνατούν να σε αιχμαλωτίσουν κι ακόμη κι αν διαβάζεις το αγαπημένο σου βιβλίο για πολλοστή φορά, νιώθεις λες και κρατάς βράχο μεγατόνων! 

Μερικοί συχνοί λόγοι για τους οποίους κάποιος αδυνατεί να συγκεντρωθεί στο διάβασμα είναι τα λεγόμενα «book hangover» και «burnout». Το «book hangover» είναι η κατάσταση κατά την οποία έχεις μόλις τελειώσει ένα πολύ ωραίο βιβλίο και αρνείσαι να διαβάσεις οτιδήποτε άλλο με την πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να το ξεπεράσει. Το «burnout», από την άλλη, είναι το αίσθημα κούρασης έπειτα από μια περίοδο συχνού διαβάσματος πολλών βιβλίων. 

Αν βιώνεις κάτι αντίστοιχο, σου έχω πέντε συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να συγκεντρωθείς πιο εύκολα στο βιβλίο σου και να απολαύσεις ξανά το διάβασμα, ακόμα κι όταν αυτό φαντάζει ακατόρθωτο!

1. Περιόρισε τον χρόνο που αφιερώνεις στα Social Media

Όσο κι αν πιστεύεις ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις παραστάσεις και να επιστρέψεις δυναμικά στο αγαπημένο σου χόμπι, κάνεις λάθος. Τα Social Media έχουν διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να σε κρατούν για ώρες μπροστά σε μια οθόνη παρακολουθώντας συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Αν θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου ώστε να σε βοηθήσουν να επανέλθεις δυναμικά στο διάβασμα, επιχείρησε να ακολουθήσεις λογαριασμούς με θέμα το βιβλίο, τους λεγόμενους bookstagram λογαριασμούς, να ακούσεις ένα podcast με θέμα τη λογοτεχνία ή να παρακολουθήσεις ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή ενός σπουδαίου συγγραφέα. 

2. Πειραματίσου με νέα είδη βιβλίων

Ίσως τα βιβλία που προσπαθείς να διαβάσεις να μην είναι αυτά που χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή. Απελευθερώσου από τα λογοτεχνικά σου όρια και δοκίμασε κάτι καινούργιο! Ενημερώσου για τις νέες κυκλοφορίες, συμβουλεύσου κάποιον βιβλιοπώλη και επίλεξε βιβλία που διαφέρουν κατά πολύ απ’ όσα διάβαζες μέχρι τώρα.

Μερικές φορές, η επιλογή μιας διαφορετικής ιστορίας, ενός συγγραφέα που δεν έχεις ξαναδιαβάσει ή ενός είδους βιβλίων που δεν έχεις ξαναγνωρίσει, είναι η λύση στο πρόβλημα του reading slump. Αν δεν πετύχει, μπορείς και πάλι να επιστρέψεις στο αγαπημένο σου είδος βιβλίων. 

3. Δοκίμασε νέους τρόπους ανάγνωσης

Υπάρχουν, πλέον, πολλοί και διαφορετικοί τρόποι ανάγνωσης για όλα τα γούστα. Τα τελευταία χρόνια, τα ebooks και τα audiobooks έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις εντυπώσεις χιλιάδων αναγνωστών. Την επόμενη φορά που η ανάγνωση ενός έντυπου βιβλίου θα σου φανεί δύσκολη, επιχείρησε να ακούσεις ένα ακουστικό βιβλίο, όσο κάνεις τις δουλειές του σπιτιού. 

Η εμπειρία, αν και διαφορετική, είναι εξίσου απολαυστική! Ακόμη, τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, είναι ακόμη μία καλή επιλογή για όσους έχουν κουραστεί να κουβαλούν το βιβλίο τους στις εξωτερικές δουλειές και τα ταξίδια. 

4. Άλλαξε το μέρος που διαβάζεις

Ένας ακόμη λόγος που συχνά κουραζόμαστε το διάβασμα είναι γιατί έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε σε συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα να πέφτουμε στην παγίδα της μονοτονίας. Η αλλαγή της τοποθεσίας όπου διαβάζεις μπορεί να σου δώσει μια διαφορετική προσέγγιση των αναγνωστικών σου συνηθειών. Δοκίμασε να διαβάσεις το πρωί στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου, σε ένα παγκάκι με θέα την πόλη σου ή σε ένα ήσυχο καφέ. Αξίζει σίγουρα μια δοκιμή!

5. Κάνε ένα διάλειμμα 

Αν βιώνεις δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις, τότε καλό είναι να πάρεις τον χρόνο σου και να αποστασιοποιηθείς για λίγο από τα βιβλία. Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, η κρίση των σχέσεων, τα επαγγελματικά και οικονομικά προβλήματα και η αβεβαιότητα για το μέλλον συχνά μας απομακρύνουν από τα βιβλία και είναι λογικό. Σε τέτοιες στιγμές, προτίμησε να είσαι δίπλα σε αγαπημένα σου πρόσωπα που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Τα βιβλία θα είναι εκεί και την επόμενη μέρα για να τα απολαύσεις. 

Αν εφαρμόσεις οποιαδήποτε από τα παραπάνω tips, μη διστάσεις να μοιραστείς μαζί μας τις εντυπώσεις σου. Καλές αναγνώσεις!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα