Αν κάνουμε μια αναδρομή στον χρόνο, σίγουρα θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις ριζικές αλλαγές που έχουν επέλθει στην κοινωνία και στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου. Μια σημαντική στάση; Τα βιβλία. 

Αυτό το μαγικό «κλειδί» που έχει τη δυνατότητα μέσα από μία χούφτα λέξεων να ξεκλειδώσει κάθε κρυφό κομμάτι του εαυτού μας, να μας παρασύρει σε ένα αινιγματικό ταξίδι, με συνοδοιπόρο άλλοτε τη φαντασία και άλλοτε την πραγματικότητα, και να μας αποδεσμεύσει από τον εφησυχασμό μας.

Κι αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί μια γυναίκα να σε κάνει να αγαπήσεις τα βιβλία, η απάντηση βρίσκεται εδώ. Η Rita Y. Toews, μια συγγραφέας από τον Καναδά, έμελλε να γίνει η προσωπικότητα που θα καθόριζε στο έπακρο τον σύγχρονο τρόπο ανάγνωσης βιβλίων, δημιουργώντας την ιδανική «αγκαλιά» όπου εκδοτικοί οίκοι, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και αναγνώστες θα μπορούσαν να μοιραστούν το πάθος τους σε ψηφιακή μορφή. Μια προσωπικότητα η οποία κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο του σύμπαντος των ebooks, διοργανώνοντας για πρώτη φορά το 2004 την εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook». 

Πώς ξεκίνησε, όμως, αυτή η ιδέα; 

Η Rita Y. Toews, κάνοντας τα πρώτα της βήματα στη συγγραφή βιβλίων, ανακάλυψε ότι υπήρχαν ελάχιστοι εκδοτικοί οίκοι που ήθελαν να δημοσιεύσουν το έργο ενός νέου συγγραφέα. Ενώ σπούδαζε, της δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με έναν ηλικιωμένο άνδρα, τον Alex Domokos, πάνω στη συγγραφή των απομνημονευμάτων του.

Η συνεργασία τους εξελίχθηκε σε μία δυνατή σχέση, χάρη στην οποία η Toews συνειδητοποίησε ότι ο μόνος τρόπος για να προωθήσει τα βιβλία της και να ακουστούν οι δικές της ιστορίες, ήταν μέσω των ebooks.

Επιπλέον, η ανάγκη της Toews να αναδείξει την αξία των ηλεκτρονικών βιβλίων και να ανοίξει νέους δρόμους σε ανερχόμενους συγγραφείς, αποτέλεσε έρεισμα για τη διοργάνωση του θεσμού “Read an ebook”. Η εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook» καθιερώθηκε με τα χρόνια, αποτελώντας μια γιορτή για τους λάτρεις των βιβλίων.

Μια γιορτή, η οποία στο πέρασμα του χρόνου έχει αναδείξει τη δυναμική των ebooks στον σύγχρονο κόσμο. Φέτος, αυτή η ξεχωριστή Εβδομάδα πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 6 Μαρτίου έως το Σάββατο 12 Μαρτίου, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.

@fairydustalloverme

i have been successfully influenced once again 💀 i saw this holder and clicker combo on @bookshanreads page and immediately proceeded to order! Best. Decision. Ever. it works for my phone and ipad too! #kindle#ereader#booktok#books#ebook#tiktokmademebuyit#bookish#fyp#booktoker#bookhaul#kindleaccessories

♬ Ranin aguei is isi its te livin is ha ar – ⭐💤 (Star’s Version)

Η αξία των ebooks και η γενιά Gen Z 

Μιλώντας για την ψηφιακή ανάγνωση, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη Gen Z. Τη γενιά που αναδύθηκε από τους κόλπους της ψηφιακής επανάστασης. Οι ψηφιακοί γηγενείς, όπως πολλοί συνηθίζουν να μας αποκαλούν, έχουν επαναστατήσει ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο εκτιμούν και καταναλώνουν τα βιβλία.

Όπως είναι φυσικό, τα ηλεκτρονικά βιβλία κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των digital natives, μιας γενιάς που πλήττει με τη στασιμότητα, επιζητά συνεχώς αλλαγές και χαρακτηρίζεται από τη διαρκή ανάγκη για επαφή με την τεχνολογία. Με λίγα λόγια; Ένα ebook μπορεί να γίνει το πολυτιμότερο «όπλο» της.

Ούσα αυθεντική Gen Zer, θα μπορούσα να μιλάω ώρες για την αξία των βιβλίων, και δη των ηλεκτρονικών. Ωστόσο, θα επιλέξω να συνοψίσω τις σκέψεις μου μέσα από το εξής ερώτημα: Πόσο όμορφο είναι να έχεις πάντα και παντού μαζί σου όλα τα βιβλία του κόσμου; 

Όποια κι αν είναι η απάντηση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Gen Zers είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την πιο δυνατή «καταιγίδα». Μια αδιάκοπη «καταιγίδα», η οποία μεταξύ άλλων θα αποδείξει περίτρανα ότι η τεχνολογία αποτελεί έναν από τους καταλληλότερους συμμάχους της πολιτισμικής άνθησης. 

Bookstagram και ebooks: Μια ισχυρή συμμαχία

Ήρθε η στιγμή να αποδημήσουμε ακόμα έναν άγραφο κανόνα: το Instagram δεν πρόκειται για μια επιφανειακή πλατφόρμα Social Media. Αντιθέτως, μέσα στον χαοτικό κόσμο του μπορεί κανείς να συναντήσει μικρά διαμαντάκια, όπως λογαριασμούς που «ζουν» με την αγάπη και το πάθος τους για τα βιβλία.

Απόδειξη; Το bookstagram (aka Book Instagram), μια εξειδικευμένη γωνιά στη διαδικτυακή κοινωνία και ένα καταφύγιο για όλους τους βιβλιόφιλους. Μια σύγχρονη «βιβλιοθήκη» όπου τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν φυσικά την τιμητική τους.

Ένας μικρόκοσμος όπου ο καθένας μπορεί  να μυηθεί στη φιλοσοφία της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, να ανακαλύψει τη δημιουργική πλευρά του Instagram, να «ταξιδέψει» σε profiles όπου η κλασική λογοτεχνία, τα θεατρικά έργα, τα μυθιστορήματα ή η ποίηση πρωτοστατούν και φυσικά να χαζέψει τα εξώφυλλα αμέτρητων ebooks ή να διαβάσει την πλήρη ανάλυση των περιεχομένων τους. 

Πλέον, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν απέχουμε περισσότερο από ένα click από τον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα