Τι γίνεται με την Τουρκία;

Μια ερώτηση που μπορεί να ακούγεται ίσως και λίγο αστεία, αλλά όταν δεις τα τελευταία νέα, σου φαίνεται περισσότερο τρομακτική παρά αστεία. Η Τουρκία, τα τελευταία 19 περίπου χρόνια, έχει δει την κυβέρνηση της να είναι υπό την επιρροή του Recep Tayyip Erdogan και να έχει μεταμορφωθεί κάτω από την καθοδήγηση του. Ο κ. Erdogan, από το 2003 μέχρι το 2014, ήταν ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας και έκτοτε Πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτές τις σχεδόν δύο δεκαετίες έχουμε δει την Τουρκία να γίνεται περισσότερο ακραία και αντιδραστική στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια με αποτέλεσμα πολλές φορές να αποκαλείται το “μαύρο πρόβατο της Μεσογείου”. 

Εάν και πάντοτε η Τουρκία ήταν, ως ένα σημείο, προκλητική στην Μεσόγειο, τον τελευταίο καιρό έχει πάρει ραγδαίες αποφάσεις που έχουν αρχίσει να ανησυχούν τον παγκόσμιο κλοιό.

Η Τουρκία έχει παραβιάσει την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Κυπριακής Δημοκρατίας επί πολλού τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας εντάσεις στην ήδη εύθραυστη της σχέση με το νησί, επικαλούμενη του ισχυρισμού ότι δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ και ότι έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει τις περιοχές αυτές. Ακόμη περισσότερο, μετά τον πόλεμο του 1974 στην Κύπρο, η μία περιοχή που είχε μείνει σαν “No Man’s Land”, δηλαδή, ακατοίκητη και από τις δύο εμπλεκόμενες μεριές, ήταν η πόλη της Αμμοχώστου και η περιοχή των Βαρωσίων. Και μέχρι πέρσι, αυτό ήταν το καθεστώς.

Αλλά το Τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, με την υποστήριξη του κ. Erdogan, έχει ανοίξει την περιοχή των Βαρωσίων στους τουρίστες, δείχνοντας πλήρη άγνοια στις διαμαρτυρίες της Ελληνοκυπριακής κυβέρνησης. Εδώ, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε την ελευθερία που έχει η Τουρκία στην Μεσόγειο και τις συνέπειες αυτής της ελευθερίας στο νησί της Κύπρου, αφού ο τωρινός “Πρόεδρος” του ψευδοκράτους είναι ανοιχτά υποστηρικτής του Τούρκου Προέδρου και πολύ επηρεασμένος από τις πολιτικές θέσεις του κ. Erdogan.

Ως εκ τούτου, η εύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα του 1974 παραμένει άπιαστο όνειρο

Φυσικά, δεν περιορίζονται τα αντίκτυπα στην Κύπρο μόνο. Στην ίδια χώρα της Τουρκίας, στις 19 Μαρτίου 2021, ο κ. Erdogan, χωρίς προειδοποίηση, απέσυρε την χώρα από τη Σύμβαση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αυτό συνέβαλε στην καινούρια ανοικοδόμηση της τουρκικής κοινωνίας σε πιο συντηρητική, κάτι που οι ξένοι ανταποκριτές αποκάλεσαν: Μια κίνηση που “εμβριθώς οπισθοδρομεί” κοινωνικά και μια μεγάλη ήττα για τις γυναίκες όλου του πολιτικού φάσματος της Τουρκίας. Σαν μία χώρα που προσπαθεί τις τελευταίες 3 τουλάχιστον δεκαετίες να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η απόφαση φαίνεται εντελώς εσφαλμένη, πόσο μάλλον αν θέλει να παρουσιάζεται ως μοντέρνα και προοδευτική, άξια της σύγκρισης της με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ακόμη περισσότερο, η Τουρκική οικονομία έχει πάρει την κάτω φόρα μέσα στα τελευταία 2 χρόνια

Οι τιμές κατανάλωσης έχουν ανεβεί κατά 70% από πέρσιτον Απρίλιο, με τις τιμές του φαγητού και μη αλκοολούχου ποτού να φτάνουν στο 89.1% αύξησης και την αξία της Τουρκικής λίρας να καταρρέει. Η αντιπολίτευση στην Τουρκία είναι συχνός επικριτής του Τούρκου Προέδρου, αφού δεν έχει λάβει σχεδόν καθόλου μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας της οικονομίας και ειδήμονες προβλέπουν ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού θα είναι και θα παραμείνει πιο έντονο στην Τουρκία για τα επόμενα χρόνια. 

Και ας μην ξεχνάμε την κρίση στην Ελλάδα που υπάρχει αυτή την στιγμή

Στις 24 Μάϊου του 2022, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι: “Δεν υπάρχει κάποιος με το όνομα Μητσοτάκης” στο βιβλίο του, αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό είχε ειπωθεί σε συνέντευξη μετά από την δήλωση του, ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούσε να σταματήσει την πώληση Αμερικανικών πολεμικών αεροπλάνων τύπου F-16 που είχε γίνει μετά το βέτο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, για να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι συχνά σε σύγκρουση τα τελευταία χρόνια, αν και είναι και οι δύο σύμμαχες χώρες σαν μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, όπως και με την Κύπρο, παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας, συγκεκριμένα στα νησιά του Αιγαίου. Εκτός αυτού, η Τουρκία δηλώνει πως τα νησιά αυτά πρέπει να περάσουν αποστρατιωτικοποίηση, αφού ήταν μέρος της συνθήκης του Παρισιού το 1947. Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται πως η Ελλάδα προκαλεί με το να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό τόσο κοντά στα σύνορά τους. Λόγω της περίπλοκης φύσης αυτής της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών οι εντάσεις είναι υψηλές. 

Επαναλαμβάνοντας την αρχή του άρθρου αυτού, το ερώτημα παραμένει: Τι γίνεται με την Τουρκία; Βλέποντας τα γεωπολιτικά και οικονομικά προβλήματα που πλήττουν την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες ίσως έχουν μείνει λίγο “μουδιασμένοι” μπροστά σε τέτοια νέα και στις πράξεις της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις που έχουμε στη Μεσόγειο θα είναι ύψιστης σημασίας στο εγγύς μέλλον και οι συνέπειες πολύ αντιληπτές από όλους μας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα