Ενώ η λέξη «ποικιλομορφία» έχει μετατραπεί σε σύνθημα τα τελευταία χρόνια, με πολλά beauty brands να καταβάλλουν προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους απευθύνονται και «αγκαλιάζουν» οποιαδήποτε έμφυλη ταυτότητα, δέρμα ή σωματότυπο, η συζήτηση έχει παραβλέψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Μερικά στοιχεία που αξίζουν την προσοχή μας 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας, δηλαδή σχεδόν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η P&G το 2019, μόνο το 4% των προϊόντων της βιομηχανίας της ομορφιάς καλύπτει άμεσα τις ανάγκες των ατόμων με σωματικές αναπηρίες. 

Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα του We Are Purple, το 73% των δυνητικών πελατών με αναπηρία αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια (όπως η έλλειψη περιγραφής των προϊόντων για άτομα με προβλήματα όρασης) σε σημαντικό αριθμό ιστοτόπων που επισκέπτονται για τις αγορές τους. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, χάνουν περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες το μήνα αγνοώντας την αγοραστική δύναμη των ατόμων με αναπηρία.

Μία συνεχής εμπειρία μάθησης 

Η Millie Flemington-Clare, ιδρύτρια της Human Beauty, μιας εταιρείας που επιδιώκει να δώσει σε όλ@ πρόσβαση «στον θεραπευτικό κόσμο της βιομηχανίας της ομορφιάς» είχε τονίσει σε συνέντευξή της ότι «ως άτομο με αναπηρία, έχω σίγουρα αισθανθεί την ανάγκη να ξοδέψω περισσότερα χρήματα για τη ρουτίνα ομορφιάς μου, ώστε να βρω προϊόντα που λειτουργούν για μένα». 

«Αυτό συχνά σημαίνει ότι αγοράζω πιο ακριβά και εξειδικευμένα προϊόντα που συνήθως προσφέρονται μόνο από πολυτελείς μάρκες, καθώς είναι πιο εύκολο να τα χρησιμοποιώ λόγω των αδύναμων καρπών μου», είχε δηλώσει η ίδια, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, αυτού του είδους τα προϊόντα συχνά συνοδεύονται από υψηλότερη τιμή». 

«Σε καμία περίπτωση δεν ήταν εύκολο να δημιουργήσουμε ένα εμπορικό σήμα σε μια τόσο κορεσμένη αγορά και σ’ έναν κλάδο που είναι τόσο βαθιά ριζωμένος στα ξεπερασμένα στερεότυπα. Η δημιουργία προσβάσιμων προϊόντων είναι μια συνεχής εμπειρία μάθησης και η εκπαίδευση μιας βιομηχανίας και μιας κοινωνίας που είναι προσκολλημένες στις παρωχημένες αντιλήψεις, χρειάζεται χρόνο», είχε σημειώσει η ιδρύτρια της Human Beauty. 

Μερικά beauty brands που επιχειρούν να αλλάξουν το «παιχνίδι» 

Estée Lauder

Στις αρχές του 2023, η Estée Lauder λάνσαρε μια εφαρμογή προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιούν τα προϊόντα μακιγιάζ της επιλογής τους πιο εύκολα. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί ένα Voice-Enabled Makeup Assistant (VMA) και φέρνει τους καταναλωτές πιο κοντά στο προσωποποιημένο μακιγιάζ. 

Το app βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αναλύει το πρόσωπο του χρήστη και δίνει ηχητική ανατροφοδότηση σχετικά με τις περιοχές που θα μπορούσαν να διορθωθούν ή να αναμειχθούν. Για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η Estée Lauder συνεργάστηκε με καταναλωτές που έχουν προβλήματα όρασης. 

Lancôme 

Νωρίτερα φέτος, η Lancôme παρουσίασε την πρώτη συσκευή μακιγιάζ η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Το συγκεκριμένο gadget, με την ονομασία Hapta, αποτελεί ένα εργαλείο που διευκολύνει την εφαρμογή του κραγιόν για άτομα με αναπηρία στο χέρι ή/και στα δύο χέρια. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Hapta χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό εξάρτημα που επιτρέπει την εύκολη, εργονομική χρήση και προσφέρει 360 μοίρες περιστροφής και 180 μοίρες κάμψης. Οι πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν το gadget να ενισχυθεί στη συνέχεια με νέα ρομποτικά χαρακτηριστικά για να λειτουργήσει και για την εφαρμογή μάσκαρα. 

Πάντως, το συγκεκριμένο λανσάρισμα ήταν σίγουρα κάτι που μας έκανε να χαμογελάσουμε. 

L’Oréal 

To να δημιουργήσουμε το τέλειο σχήμα φρυδιών μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, γι’ αυτό και η L’Oréal λάνσαρε φέτος ακόμα μια τεχνολογική καινοτομία, το Brow Magic. 

Αν και η συσκευή δεν απευθύνεται ειδικά σε άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως το Hapta, δημιουργήθηκε για να «αγκαλιάσει» τη μοναδικότητα και να προσφέρει στους χρήστες το καλύτερο μοναδικό σχήμα φρυδιών, παρόμοιο με το αποτέλεσμα του microblading. Το Brow Magic αποτελεί ένα ελαφρύ, φορητό μηχάνημα που εκτυπώνει μη μόνιμα τατουάζ φρυδιών στο πρόσωπό μας. 

Σίγουρα, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε μερικά βήματα προόδου στη βιομηχανία ομορφιάς, βήματα που κατευθύνονται εμφανώς προς τη συμμετοχικότητα. Πολλά beauty brands έχουν παρουσιάσει αξιέπαινες καινοτομίες, ωστόσο είναι προφανές ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ αυτών των αρχικών προσπαθειών και του πραγματικού inclusivity. 

Για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, απαιτείται η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης που δεν εξετάζει μόνο την προσβασιμότητα των προϊόντων, αλλά μεταβάλλει ενεργά το τοπίο αναφορικά με την εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία σε ηγετικούς ρόλους. Είναι επιτακτική ανάγκη ο κλάδος να συνεχίσει να εξελίσσεται και να ακούει ενεργά τις φωνές των ατόμων με αναπηρία, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου όλοι θα αισθάνονται ότι εκτιμώνται.

Μόνο τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η συμμετοχικότητα έχει γίνει θεμελιώδες κομμάτι ηθικής για τη βιομηχανία της ομορφιάς. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα