Γύρω μας, ανθίζουν διαρκώς (πολύ)καταστήματα και μάρκες γρήγορης, που προσφέρουν είδη ένδυσης και υπόδυσης σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με έρευνες, οι fast fashion βιομηχανίες προκαλούν το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ κάθε χρόνο, το 85% αυτών των ρούχων καταλήγουν στο καλάθι των απορριμμάτων. Μέσα σε αυτή τη δίνη της καθημερινότητας, όπου όλα γίνονται με αστραπιαίους ρυθμούς, εμφανίστηκε μια εταιρεία, η οποία στοχεύει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με υλικά, φιλικά για το περιβάλλον: Το Project SOMA, με την υπογραφή της Αθηνάς Οικονομάκου και της Μαίρης Συνατσάκη

Project SOMA: Η απαρχή

Στις αρχές του 2019, η συνεργασία αυτή ξεκίνησε δειλά-δειλά, μιας και τα δύο κορίτσια δεν είχαν τόσο στενές επαφές, αισθανόμενες όμως ότι έχουν πολλά κοινά σημεία στο κομμάτι της αισθητικής. Ένας κοινός τους φίλος τις έφερε σε επαφή και ήταν αυτός που είχε και την αρχική ιδέα για ένα κοινό project. Συν τοις άλλοις, και οι δύο οραματίζονταν τη δημιουργία μιας σειράς ρούχων, διοχετεύοντας, μάλιστα, τη δημιουργικότητά τους σε άλλα πρότζεκτ: Η Αθηνά ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό κοσμημάτων, δημιουργώντας το brand: «Allover by Athina» και η Μαίρη δημιούργησε το δικό της e-shop, «Buy A Boo». Κάπως έτσι, γεννήθηκε το Project SOMA, για να δώσει σάρκα και οστά στο κοινό αισθητικό όραμα των της Αθηνάς και της Μαίρης.

Το όνομα της επωνυμίας, ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο και φέρει διττή σημασία: Αφενός, προέρχεται από τα αρχικά των δύο ιδρυτριών: Συνατσάκη, Οικονομάκου, Μαίρη, Αθηνά (σε λατινικούς χαρακτήρες) και αφετέρου, ο συνδυασμός των αρχικών ταυτίζεται μαγικά με τη λέξη σώμα. Το «σώμα», αναφέρεται στη θηλυκή πλευρά μιας γυναίκας που επιθυμεί να την εξωτερικεύσει, όχι μόνο με την προσωπικότητα και το attitude, αλλά και με τα ρούχα της, μακριά από κλισέ και mainstream λύσεις. Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι προσφέρονται και υπέροχες λύσεις για άνδρες.

Ένα ελληνικό brand υπέρ της περιβαλλοντικής υγείας

Οι συλλογές βασίζονται στο boho στιλ. Τα υφάσματα είναι αέρινα, ποιοτικά, με μοναδικά prints, floral, έχουν ωραία κίνηση, δεν τσαλακώνουν εύκολα και έχουν άψογη εφαρμογή. Επιπροσθέτως, δόθηκε μεγάλο βάρος στα φυσικά υφάσματα, με γνώμονα το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε κάθε νέα συλλογή, η επωνυμία καταβάλλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για περιορισμό του πολυεστέρα, ενώ χρησιμοποιείται μόνο vegan δέρμα και δεν χωρούν επιβλαβή υλικά για την πανίδα ή τη χλωρίδα.

Όλα τα ρούχα του Project SOMA σχεδιάζονται και τυπώνονται στην Ελλάδα, από βιοτεχνίες που υπόκεινται στους νόμους του εγχώριου εργατικού δικαίου. Ταυτόχρονα, τα υφάσματα και όλα τα αξεσουάρ προέρχονται από ελληνικές εταιρείες. Ειδικότερα, οι προμηθευτές του Project SOMA συνεργάζονται με εργοστάσια υφαντουργίας που έχουν πιστοποίηση REACH [Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals], ενώ οι βαφές που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικές με πιστοποίηση OEKO-TEX®. Εκτός αυτού, στο Project SOMA χρησιμοποιούνται οικολογικές συσκευασίες, αποφεύγεται η χρήση του πλαστικού, ενώ τα περισσευούμενα υφάσματα αξιοποιούνται για τη δημιουργία αξεσουάρ, όπως κορδέλες, μάσκες, θήκες κ.ά.

MadWalk 2021: Το οικολογικό μήνυμα από το Project SOMA

Στο πλαίσιο του MadWalk 2021, η Αθηνά και η Μαίρη επέλεξαν να δώσουν οικολογική πνοή στην παρουσία τους, παρουσιάζοντας περήφανα ένα φόρεμα-zero waste couture. Επί της ουσίας, επρόκειτο για ένα φόρεμα, φτιαγμένο από ρετάλια που αξιοποιήθηκαν σε προηγούμενες συλλογές του Project SOMA, τα οποία συνδυάστηκαν εκπληκτικά μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο μεταλαμπάδευσαν ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της οικολογικής δημιουργικότητας σε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα.

Φωτογραφίες: https://projectsoma.gr/

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα