Οι ειδικοί λένε ότι χρειαζόμαστε χρόνο – αλλά ίσως όχι τόσο, όσο νομίζεις.

Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις: Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι. Αν δεν ήταν, εκατομμύρια τραγούδια, βιβλία αυτοβελτίωσης, πίνακες ζωγραφικής και ποιήματα δεν θα υπήρχαν. Και μια ερώτηση που πιθανότατα στριφογυρίζει συνέχεια στο κεφάλι σου μετά από έναν χωρισμό είναι το: «Πόσο καιρό χρειάζεται για να ξεπεράσω τ@ν πρώην μου;» 

Η επιθυμία να συντομεύσεις τη διαδικασία ανάρρωσης και να συμφιλιωθείς με τη νέα πραγματικότητα είναι μια φυσική παρόρμηση. Δυστυχώς, όμως, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να χρειαστείς λίγο καιρό – αλλά ίσως όχι τόσο πολύ όσο νομίζεις. Το τέλος μιας σχέσης συνήθως συνοδεύεται από περίπλοκα συναισθήματα – θλίψη, αυτοαμφισβήτηση και οργή. Ένας χωρισμός διαταράσσει σημαντικά την καθημερινότητά σου, ειδικά αν ήσουν σε μια σοβαρή σχέση.

Πόσο χρόνο χρειάζεται, λοιπόν, για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό και να επουλωθεί η καρδιά σου; Υπάρχουν μερικοί σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία: Τι λες στον εαυτό σου για το χωρισμό, τι λες στον εαυτό σου για το μέλλον και τι λες στον εαυτό σου για τον ίδιο σου τον εαυτό.

@breewoolard

A reminder for anyone going through it ❤️‍🩹 #breakuprecovery

♬ Fingers crossed OG audio – laurenspencersmith

Όσα λες στον εαυτό σου για το χωρισμό

Εάν λες στον εαυτό σου ότι εσύ ήσουν το θύμα και ο πρώην σου ήταν ο κακός (που, για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί όντως να συνέβη), ίσως χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να προχωρήσεις. Όμως, οι χωρισμοί είναι συχνά πιο περίπλοκοι από αυτό.

Οι περισσότεροι ξεχνούν τις λεπτομέρειες που οδήγησαν στην αποτυχία της σχέσης τους και αναπτύσσουν απλοϊκές, αρνητικές δηλώσεις για τον άλλον. Η κατανόηση του χωρισμού σου από αυτήν την προοπτική μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις με τη ζωή σου.

Όσα λες στον εαυτό σου για το μέλλον

Εάν αρχίσεις να ανησυχείς ότι δεν θα βρεις κάποιον άλλον ή ότι κανείς δεν θα είναι όσο καλός όσο ο πρώην σου, αυτό μπορεί επίσης να καθυστερήσει την διαδικασία ανάρρωσης. Είναι προτιμότερο να πεις στον εαυτό σου ότι βρίσκεσαι σε ένα στάδιο της ζωής σου που θες να μάθεις πως να αγαπάς πραγματικά και να αφοσιωθείς σε αυτόν τον στόχο, ώστε η επόμενη σχέση να είναι καλύτερη.

Όσα λες στον εαυτό σου για τον εαυτό σου – και τι πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό

Είναι δελεαστικό να αρχίσεις να κατηγορείς τον εαυτό σου για κάθε μικρό πράγμα που πήγε στραβά στην σχέση, ξεχωρίζοντας τα προσωπικά “ελαττώματα” που στάθηκαν εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και την ευτυχία σου. Δελαστικό, σίγουρα, χωρίς όμως να είναι υγιές ή χρήσιμο.

Σου προτείνουμε να αφιερώνεις λίγα λεπτά κάθε μέρα μετά από έναν χωρισμό για να κάνεις meditation και να επικεντρωθείς στο να αγαπήσεις κάθε κομμάτι του εαυτού σου. Εάν δεν είσαι του διαλογισμού, προσπάθησε να υιοθετήσεις συνήθειες αυτοαγάπης, όπως να κοιμάσαι περισσότερο, να τρως καλά, να ασκείσαι και να περνάς χρόνο με τους φίλους σου.

Το πιο απλό και καλό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ανακάμψει είναι η γυμναστική. Οι ενδορφίνες από την άσκηση θα σε βοηθήσουν να γεμίσεις το μεγάλο κενό και τον πόνο που προκάλεσε ο χωρισμός. 

Εάν είναι εφικτό, είναι επίσης καλή ιδέα να αλλάξεις περιβάλλον – να πας διακοπές ή έστω μια μονοήμερη εκδρομή. Α, και βγες από τα social media: Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι να δεις τον πρώην να προχωρά με τη ζωή του. Τέλος, μην φοβάσαι και μην ντρέπεσαι να κλάψεις. Βίωσε τα συναισθήματά σου και πες όσα αισθάνεσαι σε έναν φίλο τον οποίο μπορείς να εμπιστευτείς. 

Heartbreak: Πόσο διαρκεί; 

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τον χρόνο που απαιτείται για να ξεπεράσουμε μία σχέση. Κάποιοι λένε ότι χρειαζόμαστε τον διπλάσιο χρόνο από όσο κράτησε συνολικά η σχέση μας – όπως άλλωστε υποστήριζε και η Charlotte από το “Sex and The City”. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα σταματήσει μόνο όταν γνωρίσεις κάποιον άλλον.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι αρχίζουν να προσαρμόζονται στη ζωή χωρίς τ@ν πρώην σύντροφό τους μετά από 6 εβδομάδες. Εάν, μετά από μήνες, όλα αποτυγχάνουν και ακόμα νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, ίσως είναι καιρός να σκεφτείς τη ψυχοθεραπεία.

Η θεραπεία μπορεί να είναι ένας ασφαλής χώρος για να συζητήσεις τον χωρισμό και να μοιραστείς τους φόβους σου. Μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις θέματα του παρελθόντος που εγείρει ο χωρισμός, καθώς και να προχωρήσεις με τη ζωή σου.

Πώς θα ξέρεις πως όντως ξεπέρασες τον πρώην σου

Είναι αρκετοί αυτοί που νομίζουν ότι μετά από μερικές εβδομάδες έχουν ξεπεράσει μία για πάντα τ@ν πρώην τους. Πώς μπορείς να είσαι όμως απόλυτα βέβαι@ ότι ξεπέρασες την όλη φάση; Δεν έχεις έντονα συναισθήματα όταν τ@ν σκέφτεσαι ή συναντάς κάτι που στ@ν θυμίζει. 

Μόλις η σκέψη για τον πρώην σου δεν σε κάνει να θέλεις να πετάξεις πράγματα στον τοίχο, πρέπει να κάτσεις με τον εαυτό σου ή με κάποιον που εμπιστεύεσαι και να κάνεις τις εξείς δύσκολες ερωτήσεις: «Τι έμαθα από αυτό;» και «Ποιος ήταν ο ρόλος μου σε όσα πήγαν στραβά;».

Διότι αν δεν το κάνεις, θα επαναλάβεις τα ίδια λάθη και θα βρεθείς ξανά στην ίδια θέση.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα