Το κρασί είναι ένα απολαυστικό οινοπνευματώδες ποτό, το οποίο προέρχεται από τη ζύμωση των σταφυλιών και μπορεί να προσφέρει απόλαυση και παράλληλα οφέλη στην υγεία, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Στο μαγείρεμα, για χαλάρωση, σε διάφορα events, οικογενειακά τραπέζια αλλά και γενικότερα, αποτελεί έναν από τους πιστούς συμμάχους σου! Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε: «Οίνος ευφραίνει καρδίαν». 

Τι περιέχει το κρασί;

Ανάλογα με τη διαδικασία της ζύμωσης που ακολουθείται παίρνει και το χρώμα του, λευκό ή κόκκινο. Το μεγαλύτερό ποσοστό του αποτελείται από νερό (80-85%), ενώ τα υπόλοιπα συστατικά είναι αλκοόλ (11-13%) και μη αλκοολικά στοιχεία.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες αποδίδονται κυρίως στα μη αλκοολούχα στοιχεία, όπως για παράδειγμα: Η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, οι κατεχίνες και οι τανίνες που βρίσκονται σε αυξημένη ποσότητα στη φλούδα και τον σπόρο των σταφυλιών. Γι’ αυτό και προτιμούμε περισσότερο το κόκκινο κρασί, διότι έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητά τους, αφού η παραγωγική διαδικασία περιλαμβάνει και την παραμονή των στερεών αυτών στοιχείων.

Ποια είναι η συνιστώμενη κατανάλωση;

Οι συνιστώμενες ποσότητες κρασιού είναι: 

– 1-2 ποτήρια (300ml) για τους άνδρες, ημερησίως.

– 1 ποτήρι (150ml) για τις γυναίκες, ημερησίως. 

-Καθώς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μεταβολίζουν το αλκοόλ πιο αργά, θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κρασιού σε 1 ποτήρι (150ml) την ημέρα. 

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

Άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ.  νόσοι του ήπατος) και βρίσκονται σε ειδική περίοδο της ζωής τους με άλλες διατροφικές ανάγκες (π.χ. κύηση, γαλουχία) θα πρέπει το κρασί και γενικά τα αλκοολούχα ποτά να αποφεύγονται. 

Disclaimer 1: Εφιστώ την προσοχή σας σε αυτό το σημείο γιατί πραγματικά αναφερόμαστε σε μικρές ποσότητες κατανάλωσης κρασιού, καθώς η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Disclaimer 2: Κατανάλωσε το κρασί σου μαζί με φαγητό ή φάε λίγο πριν την κατανάλωση του κρασιού. Συνόδευσε το με λίγο νερό ή πίνε αργά-αργά, έτσι ώστε να μειώσεις το χρόνο απορρόφησής του, για να μην υπάρχουν συμπτώματα μέθης και αδιαθεσίας!  

Οφέλη κατανάλωσης κρασιού στην υγεία του ανθρώπου:

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που αυξάνουν την «καλή» HDL χοληστερόλη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η καλή χοληστερόλη προλαμβάνει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, που ευθύνεται για εμφράγματα και εγκεφαλικά.

-Βοηθά στη διαχείριση του βάρους: Έρευνες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη του κρασιού προλαμβάνει την πρόσληψη βάρους. Πειράματα έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, όταν συνδυάστηκε με ρεσβερατρόλη, οδήγησε σε μειωμένη πρόσληψη βάρους κατά 40%.

Δυναμώνει την καρδιά: Η ρεσβερατρόλη του κρασιού ωφελεί την καρδιά. Οι τανίνες έχουν προστατευτική δράση έναντι της καρδιακής νόσου. Μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην οποία συμμετείχαν άνδρες με υπέρταση, έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μείωσε κατά 30% τον κίνδυνο εμφράγματος.

ΠΑΡΕΑ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙ ΚΡΑΣΙ

-Συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών:Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού την ημέρα, προστατεύει από την οστεοπόρωση σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

-Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια αποκάλυψε ότι όσοι έπιναν αλκοόλ με μέτρο, επιβράδυναν τη γνωστική έκπτωση συγκριτικά με όσους δεν έπιναν.

-Ωφελεί την όραση: Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού ωφελεί μακροπρόθεσμα την όραση. Μία εξ αυτών, υποστηρίζει ότι όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη. 

-Βελτιώνει τη διάθεση: Το αλκοόλ προκαλεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Μια μελέτη για τη μεσογειακή διατροφή έδειξε ότι άνδρες και γυναίκες που έπιναν 2-7 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα, ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη συγκριτικά με όσους δεν έπιναν.

ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΜΑ ΚΡΑΣΙΩΝ

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Η ρεσβερατρόλη του κρασιού έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στις ωοθήκες, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπιναν κρασί.

-Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές μελέτες, η τακτική πρόσληψη μικρών έως μέτριων ποσότητας αλκοόλ, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 από 33% μέχρι και 56%.

Στην υγειά μας και πάντα με… μέτρο!

Γράφει η  Άντρη Κλείτου (Διαιτολόγος / Διατροφολόγος)

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα