Εάν κάτι έχει αλλάξει ριζικά από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 μέχρι και σήμερα, είναι το γεγονός πως ο digital κόσμος έχει εισχωρήσει δυναμικά στη βιομηχανία της μόδας, διεκδικώντας πλέον την απόλυτη κυριαρχία. Μόδα και gaming, λοιπόν. Τι, όχι;

Το gaming, ως ένα σημαντικό κομμάτι του ψηφιακού κόσμου, αποτελεί εν έτει 2022 ένα από τα πιο δυνατά «όπλα» διαμόρφωσης των fashion trends, διδάσκοντάς μας καθημερινά ότι τα νέα δεδομένα στη μόδα «ταξιδεύουν» με φρενήρεις ρυθμούς από το εικονικό περιβάλλον στην πασαρέλα. 

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών eMarketer, ο αριθμός των gamers παγκοσμίως αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια το 2022, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ψηφιακή πραγματικότητα, όπως τη γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, προσαρμόζεται στις ανάγκες των καταναλωτών της σύγχρονης εποχής, καταρρίπτει κανόνες πολλών δεκαετιών και πηγαίνει τη βιομηχανία της μόδας ένα βήμα παρακάτω.

Ίσως, σε ένα φουτουριστικό μέλλον όπου η τεχνολογία συνυπάρχει αρμονικά με την πραγματικότητα. 

Fashion collabs x gaming

Η μόδα δε μπορεί να μείνει αμέτοχη στη νέα ψηφιακή επανάσταση που συντελείται, και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα collabs που έχουν συνάψει αμέτρητα luxury brands με τον κόσμο του gaming το τελευταίο διάστημα. 

Αυτή τη σεζόν, μια από τις συνεργασίες που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη είναι εκείνη του γαλλικού οίκου Balmain με το παιχνίδι Pokémon, ένα παιχνίδι που χαρακτηρίζεται για την πολυδιάστατη φύση του.

Το Pokémon x Balmain Trainer fashion set αντικατοπτρίζει μια συνεργασία που ζωντανεύει όλη τη διασκέδαση και τις τολμηρές πτυχές του παιχνιδιού, παραμένοντας πιστή στην ιδιαίτερη αγάπη του οίκου για το στοιχείο της φαντασίας. 

Από την πλευρά του, ο ιταλικός οίκος μόδας Prada, τον περασμένο Φεβρουάριο συνεργάστηκε με την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Ubisoft, προκειμένου να παρουσιάσει τη συλλογή, “Prada Linea Rossa”, στον εικονικό κόσμο του παιχνιδιού, Riders Republic.

Εκεί, κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το στυλ του χαρακτήρα του και να επιλέξει τα ρούχα από τις συλλογές: “Prada Linea Rossa”“The Flame”“Wild Stripes” και “Camouflage Rock”, ενώ φυσικά μπορεί να χρησιμοποιήσει και αθλητικά είδη, όπως: Ποδήλατα, εξοπλισμό σκι ή snowboard.

Μεταξύ άλλων, οι παίκτες μπορούν επίσης να κερδίσουν αποκλειστικά ρούχα μέσω των εβδομαδιαίων προκλήσεων των Shackdaddy Bandits ή να προκαλέσουν τους φίλους τους στο παιχνίδι “Prada Beyond The Line”.

Τα παραδείγματα φυσικά δεν τελειώνουν εδώ

Πριν λίγο καιρό ο πολυτελής οίκος μόδας, Gucci, συνεργάστηκε με αφορμή τα 100ά γενέθλιά του με την πλατφόρμα παιχνιδιών Roblox, προκειμένου να λανσάρει έναν εικονικό κήπο Gucci, βασισμένο στο διαδραστικό πολυχώρο “Gucci Garden” του luxury brand, στη Φλωρεντία.

Με τα εγκαίνια της έκθεσης, “Gucci Garden Archetypes”, ο εικονικός κήπος ήταν ανοιχτός στο κοινό, ενώ προσέφερε θεματικά δωμάτια που απέτιαν φόρο τιμής στις καμπάνιες της Gucci, με το avatar των παικτών να αλλάζει την εμφάνισή του με κάθε δωμάτιο που εξερευνούσαν. 

FYI: Η τσάντα “Dionysus” που πωλήθηκε στο παιχνίδι άξιζε 4.115 δολάρια, ενώ η τιμή λιανικής  πώλησης βρισκόταν στα 3.400 δολάρια. 

Γιατί όλο και περισσότερα brands καταφεύγουν στον κόσμο του gaming; 

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν αντιλαμβάνονται πλέον ως μονοδιάστατα, δηλαδή κατ’ εξοχήν ως προϊόντα, αλλά και ως επενδύσεις τις οποίες μπορούν να “εκμεταλλευτούν” άλλες επωνυμίες, ώστε να διαφημίσουν τα δικά τους μη ψηφιακά προϊόντα ή ακόμα και να πουλήσουν ψηφιακές εκδόσεις των δημιουργημάτων τους. 

Κατά κάποιον τρόπο, δεν είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουμε την αυξανόμενη ελκυστικότητα των “εικονικών” ρούχων, τόσο όσον αφορά στους σχεδιαστές, όσο και στους καταναλωτές που τα αγοράζουν. Για τη βιομηχανία της μόδας, ο κόσμος του gaming αποτελεί κυρίως ένα σημαντικό κανάλι marketing, όπου μπορούν να προωθήσουν ψηφιακές, φυσικές ή (ψηφιακές και φυσικές) συλλογές, καθώς οι καταναλωτές του σήμερα δε βλέπουν σύνορα μεταξύ του ψηφιακού και του πραγματικού κόσμου. 

Από την άλλη, για τους καταναλωτές, ο κόσμος του gaming προσφέρει – έστω και στιγμιαία – μια αίσθηση απόδρασης από την πραγματικότητα.

Ενορχηστρώνοντας ένα διαφορετικό περιβάλλον, το οποίο ξεφεύγει (περισσότερο ή λιγότερο) από τα πρότυπα της καθημερινής ζωής, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ανοίγουν εκείνο το παράθυρο του φανταστικού κόσμου, ξεδιπλώνοντας αυτό το ξεχωριστό “σύμπαν”, όπου εμείς ως καταναλωτές δεν είμαστε απλά θεατές, αλλά παράγοντες του ίδιου του περιεχομένου.

Και εδώ, λοιπόν, είναι που έρχεται η μόδα για να προσφέρει ζωή, έκφραση και αισθητική σε αυτό το ξεχωριστό “σύμπαν”.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα