Ναι, κάποιος ασέξουαλ μπορεί να έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις και να νιώθει την ανάγκη για αυτοϊκανοποίηση. 

Η πρώτη φορά που θυμάμαι να άκουσα τον όρο ασέξουαλ ήταν στο «Στο Παρά Πέντε», όταν ο Σπύρος είχε πει ότι είχε κάνει μόνο μιάμιση φορά σεξ στη ζωή του και ότι δεν του είχε πολύ-αρέσει. Τότε η Ντάλια είχε πει: «Παιδιά δεν είναι κάτι. Μπορεί ο Σπάιρους να είναι ασέξουαλ». 

Ήταν το 2006, όταν στην ελληνική τηλεόραση είχε ακουστεί ο όρος ασέξουαλ. ότε που ακόμα η κοινωνία πάλευε να αποδεχτεί ότι μπορεί να υπάρχουν γκέι άνθρωποι. Ήταν, λοιπόν, λογικό πως ακούγοντας τη λέξη ασέξουαλ, όλοι μας γελάσαμε. Όλοι μας πιστέψαμε ότι ήταν μία λέξη που γέννησε το μυαλό του Γιώργου Καπουτζίδη για να μας προκαλέσει γέλιο. Δεν ήταν όμως. 

Η ασεξουαλικότητα δεν είναι διαταραχή, επιλογή ή ορμονολογική ανωμαλία 

Για χρόνια, η ασεξουαλικότητα θεωρείτο ως ακόμα μία ανακάλυψη της γενιάς του ίντερνετ και των Social Media. Εκείνων που – επειδή είχαν τα περισσότερα προβλήματα τους λυμένα – αποφάσισαν να αλλάξουν όλα όσα ήξεραν μέχρι σήμερα. 

Η αλήθεια είναι ότι ο όρος “ασεξουαλικότητα” ήταν από τους τελευταίους που εντάχθηκαν στην LGBTQIA+ κοινότητα. Εντούτοις, όπως είναι πλέον γνωστό, η ασεξουαλικότητα υπήρχε από τον 17ο αιώνα. 

Ερευνητές πιστεύουν πως η συγγραφέας Emily Bronte και ο Άγγλος μαθηματικός και φυσικός Isaac Newton ήταν από τους πρώτους ασέξουαλ ανθρώπους, χωρίς όμως τότε να γνωρίζουμε τον όρο. Σήμερα, το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού – δηλαδή 75 εκατομμύρια άνθρωποί παγκοσμίως – δηλώνουν ασέξουαλ

Παρόλα αυτά, μία σημαντική μερίδα του κόσμου αρνείται να πιστέψει ότι υπάρχουν άνθρωποι  που προσδιορίζονται ως ασέξουαλ, με τους περισσότερους να αντιδρούν με καχύποπτο τρόπο όταν μαθαίνουν ότι κάποιος είναι ασέξουαλ.

Πιστεύουν πως είναι απλώς μια φάση, κάποιο πρόβλημα με τις ορμόνες τους ενδεχομένως, ή ότι  πρόκειται για κάποια διαταραχή που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Ό,τι δηλαδή πίστευαν μέχρι πριν κάποια χρόνια πριν για τους γκέι.

Η ασεξουαλικότητα, όμως, δεν είναι ούτε διαταραχή, ούτε φάση ούτε επιλογή

Όπως δηλώνει ο επίσημος φορέας των ασέξουαλ ατόμων Asexual Visibility and Education Network,  ο επίσημος ορισμός των ασέξουαλ ατόμων είναι:  “Κάποιος που δεν αισθάνεται σεξουαλική ορμή, έλξη ή  πόθο για να συνάψει οποιαδήποτε σεξουαλικη σχέση”.

Αναφέρουν επίσης ότι η ασεξουαλικότητα δεν περιγράφει καμία διαταραχή, επιλογή ή το αποτέλεσμα κάποιας ορμονολογικής ανωμαλίας του ατόμου. Είναι απλώς μια μερική ή ολική έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. 

«Δηλαδή, δεν σου αρέσει το σεξ»; 

Σε πρόσφατο άρθρο της, δημοσιογράφος του περιοδικού refinery29 δήλωσε ότι: «Όταν αποκαλύπτει σε κάποιον ότι είναι ασέξουαλ, οι πρώτες ερωτήσεις που θα της κάνουν είναι αν θα κάνει παιδιά, πώς γίνεται να μην έχει σεξουαλικές ορμές ή αν αυτοϊκανοποιείται». 

Οι απαντήσεις για τις πρώτες δύο ερωτήσεις ήταν  πιο εύκολες. Όταν, όμως, έπρεπε να απαντήσει ότι κάποιες φορές αυτοϊκανοποιείται, ο κόσμος έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται πώς γίνεται κάποιος που δεν έχει σεξουαλική επιθυμία ή ορμές, να αυτοϊκανοποιείται. Για τη δημοσιογράφο, όμως, αυτό ήταν κάτι λογικό. 

Έζησε όλη της την ενήλικη ζωή ως ασέξουαλ γυναίκα. Ως ένα άνθρωπος που οι ορμές της  γύρω από το σεξ ήταν λίγες ή τουλάχιστον λιγότερες από αυτές των φίλων της. Πώς εξηγείται, όμως, αυτό; 

Πλέον γνωρίζουμε ότι η ασεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα

Κάποια ασέξουαλ άτομα αποκαλούν τον εαυτό τους “ace” και προσδιορίζονται ως “demisexual”. Επί της ουσίας, πρόκειται για άτομα  έχουν μεν σεξουαλικές διαθέσεις κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. 

Επιπλέον, να σημειωθεί, ότι υπάρχουν ασέξουαλ άτομα που τρέφουν συναισθήματα, χωρίς να έχουν καθόλου σεξουαλικές ορμές. Είναι εκείνοι που δε θέλουν να μιλούν για το σεξ, να το βλέπουν να το σκέφτονται ή να έχουν οποιαδήποτε επαφή μαζί του. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα όταν γίνεται λόγος για σεξουαλικές επαφές ή σχέσεις, οι οποίες δεν τους συμπεριλαμβάνουν.

Ένα ασέξουαλ άτομο μπορεί να αυτοϊκανοποιείται, ενώ φαντασιώνονται τη σεξουαλική επαφή ανάμεσα σε δύο άλλους ανθρώπους, ενώ μπορεί και να αναπτύξει σεξουαλικές ορμές για κάποι@ που γνωρίζει πολύ καλά, υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες.  

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί  ότι η τα ασέξουαλ άτομα δεν είναι και απαραίτητα aromantic (εκείνοι που έχουν σεξουαλικές ορμές, όχι όμως και συναισθηματικές).

Ένα ασέξουαλ άτομο μπορεί να αισθάνεται ερωτευμένο με κάποιο άλλο άτομο, αλλά να μην του προκαλείται η επιθυμία για επαφή

Αν μη τι άλλο, ανήκουμε σε μια γενιά που η πληροφορία απέχει ορισμένα μόνο χιλιοστά. Από το πάτημα ενός κουμπιού στο laptop ή το κινητό μας. Και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους ασέξουαλ – αλλά και για την κοινωνία ως σύνολο – είναι να εκπαιδευτούμε, να ενημερωθούμε και να διαπαιδαγωγηθούμε.

Ο κόσμος μας θα ήταν πολύ πιο όμορφος αν μπαίναμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε την πολύτιμη αυτή πληροφορία, προτού μπούμε στη διαδικασία μιας αβάσιμης και λανθασμένης υπόθεσης.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα