Σενεγάλη

Ο λαός της Σενεγάλης επέλεξε να έρθει σε ρήξη με το παρελθόν, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στον 44χρονο που ορκίζεται αύριο και θέλει να καταπολεμήσει τη φτώχεια, την αδικία και τη διαφθορά.

Μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησης της Σενεγάλης από τον Macky Sall και τις ένονες πολιτικές αναταραχές των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν σε βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, η χώρα της Αφρικής με τους 17,5 εκατ. κατοίκους έχει νέο πρόεδρο. Ο Diomaye Faye είναι 44 χρονών, είναι ο νεότερος εκλεγμένος πρόεδρος της Αφρικής και μέχρι μια εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές ήταν στη φυλακή μαζί με τον σύμμαχό του Ousmane Sonko εξαιτίας πολιτικών μεθοδεύσεων. 

«Ένας άνθρωπος που φυλακίστηκε για περισσότερους από 11 μήνες εξαιτίας μιας ανάρτησης στο Facebook που οι αρχές είχαν θεωρήσει επικίνδυνη για την κυριαρχία και την ασφάλεια του κράτους, βρίσκεται τώρα στο τιμόνι μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Δυτική Αφρική», δήλωσε ο Nicolas Haque, ανταποκριτής από το Dakar για το Al Jazeera.

Ο Sonko αποκλείστηκε από την ψηφοφορία λόγω μιας ποινής φυλάκισης με αναστολή μετά από καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση. Βέβαια, ο Sonko υποστήριξε τον Faye για να κατέβει στη θέση του και ο Faye έβαλε υποψηφιότητα με το σύνθημα “Ousmane mooy Diomaye”, που στα Wolof σημαίνει “Ο Ousmane είναι ο Diomaye”, θέλοντας να δείξει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ αυτού και του Sonko. 

Οι δυο τους σπούδασαν νομικά και εργάστηκαν ως φορολογικοί επιθεωρητές, όπου γνωρίστηκαν και μίλησαν κατά της διαφθοράς, ενώ αργότερα συνίδρυσαν το κόμμα PASTEF, το οποίο έχει πλέον διαλυθεί. Έχουν αυτοχαρακτηριστεί ως αδιάφθοροι φορολογικοί επιθεωρητές που δεν γέμιζαν τις τσέπες τους, σε αντίθεση με άλλους. Όσο εργάζονταν στο Υπουργείο Οικονομικών, δημιούργησαν μια συνδικαλιστική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της δωροδοκίας.

Η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι γνώριζαν τον Diomaye Faye μέχρι πρότινος. Ο νέος πρόεδρος της Σενεγάλης μεγάλωσε στο Ndiaganiao, στην κεντρική Σενεγάλη, όπου πάει κάθε Κυριακή για να δουλέψει τη γη. Η αγάπη του για τη ζωή στο χωριό συνοδεύεται από μια βαθιά δυσπιστία για την ελίτ. Τον φωνάζουν “Mr.Clean”, ενώ ο κόσμος που τον γνωρίζει καλά τον χαρακτηρίζει ως «μεθοδικό» και «σεμνό». 

Ο Diomaye Faye έχει υποσχεθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά επειδή δεν υπήρξε ποτέ υπουργός, ούτε πολιτικός, πολλοί τον αμφισβητούν για την έλλειψη εμπειρίας του. Ο Diomaye Faye βέβαια πιστεύει πως όσοι έχουν διοικήσει τη χώρα από το 1960 μέχρι και σήμερα –που είχαν εμπειρία στα βουλευτικά έδρανα– έχουν καταστρέψει τη χώρα.

Στις προτεραιότητες του νέου Σενεγαλέζου προέδρου είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, της αδικίας και της διαφθοράς. Τονίζει μάλιστα ότι οι συμφωνίες για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, την αλιεία και την άμυνα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον λαό της Σενεγάλης. 

«Με την εκλογή μου, ο λαός της Σενεγάλης επέλεξε να έρθει σε ρήξη με το παρελθόν. Υπόσχομαι να κυβερνήσω με ταπεινότητα και διαφάνεια» δήλωσε στους δημοσιογράφους. 

Τα βίαια επεισόδια στη Σενεγάλη αύξησαν τις ανησυχίες για την σταθερότητα στην περιοχή, καθώς φαινόταν πως μία από τις εναπομείνασες δημοκρατίες στην πληγείσα από το πραξικόπημα Δυτική Αφρική απειλείται. Διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχολιάζουν ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και περίπου 1.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν. Οι διαμαρτυρίες αυτές συγκέντρωσαν βέβαια μεγαλύτερη υποστήριξη για την αντιπολίτευση.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Σενεγάλης επιβεβαίωσε τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Bassirou Diomaye Faye, ο οποίος κέρδισε πάνω από το 54% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές και η ορκωμοσία του ως 5ου προέδρου της χώρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου. Αναλυτές σημειώνουν ότι η νίκη αυτή δείχνει τη διαμαρτυρία κατά της απερχόμενης ηγεσίας και την αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως τόνισε ο Christopher Fomunyoh από το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο για τις διεθνείς υποθέσεις στο BBC Newsday: «Η Σενεγάλη βρίσκεται στη διαδικασία να αποδείξει ότι οι δημοκρατίες μπορούν να αυτοδιορθώνονται και να βγαίνουν ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές». Ο Faye είναι ο νεότερος εκλεγμένος αρχηγός κράτους στην Αφρική και υπόσχεται να φέρει την αλλαγή στο λαό της Σενεγάλης. Το αν θα το πετύχει, μένει να φανεί. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα