Πριν από μερικά λεπτά ανακοινώθηκε η απόφαση για την υπόθεση Φιλιππίδη, σύμφωνα με την οποία ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών για την τέλεση βιασμού, ενώ βρέθηκε (επίσης ομόφωνα) ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού.

Από τις 9:15 πρωί συνεδρίαζαν οι ένορκοι και οι τακτικοί δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική απόφαση. Ο Πέτρος Φιλιππίδης έφτασε το μεσημέρι στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τη σύζυγο, το γιο και τους συνηγόρους του. Στο δικαστήριο, εν αναμονή της απόφασης, βρίσκονταν και οι ηθοποιοί Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη.

Πέτρος Φιλιππίδης: Η απόφαση και η ποινή

Η διαδικασία συνεχίζεται, καθώς εξετάζονται εάν και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν στον κατηγορούμενο. Συνολικά, δύο ελαφρυντικά ζήτησε η υπεράσπιση: Αυτό το σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

«Είναι σε μια ηλικία ώριμη που βλέπουμε ότι το ποινικό του μητρώο δεν έχει καμία ποινική παράβαση. Δεν πιστεύω ότι δε θα δώσετε ελαφρυντικό για σύννομο βίο, επειδή είχε άπιστη ζωή. Η ζωή του ήταν ταυτισμένη με 300 ηθοποιούς. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2021, δεν έλεγε κανείς τίποτα για το Φιλιππίδη. Πώς θα ακυρώσετε το σύννομο βιο; Επειδή υπήρξε άπιστος; Θα πρέπει να το αναγνωρίσετε. Τα ελαφρυντικά συνχέονται με την πράξη. Εδώ καταδικάσατε για απόπειρα που άνοιξε υποτίθεται ο δράστης μόνος του στα φερόμενα θύματα. Αυτές οι απόπειρες που έχετε αποδεχτεί μόνο ως πλημμελήματα μπορούν να σταθούν. Πρόκειται για απόπειρες που δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ!», ανέφερε ο συνήγορός, Μιχάλης Δημητρακοπουλος.

Το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικων απορρίφθηκε τελικώς. Εν τέλει, το δικαστήριο του επέβαλε την ποινή της 8ετούς κάθειρξης, με αναστολή – έξι χρόνια για τη μία απόπειρα βιασμού και δύο για τη δεύτερη. Επιπλέον, του επιβλήθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η υποχρεωτική εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Τι γίνεται από δω και πέρα;

Προς το παρόν, μέχρι να υπάρξει απόφαση από το Εφετείο, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα αφεθεί ελεύθερος. Μια εξέλιξη, η οποία μας θορυβεί και μας εξαγριώνει. Μάλλον, κατά την κρίση του δικαστηρίου, δεν είναι επικίνδυνος ένας άνθρωπος, ο οποίος (αποδεδειγμένα πια) αποπειράθηκε να βιάσει δύο φορές. Το γεγονός αυτό και μόνο, είναι αρκετό για να μην αφεθεί ελεύθερος, χωρίς καν να λάβουμε υπόψιν μας όλες τις μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά δεν έφτασαν στο δικαστήριο λόγω του ότι είχαν παραγραφεί.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Πέτρος Φιλιππίδης

Υπενθυμίζεται, ότι τον γνωστό ηθοποιό βάραιναν κατηγορίες για τέλεση βιασμού, με θύμα μία συνάδελφό του το 2008, καθώς και για δύο απόπειρες βιασμού σε ηθοποιούς, το 2010 και το 2014.

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν, ο βιασμός και η μία από τις δύο απόπειρες βιασμού, έλαβε χώρα στο καμαρίνι του. Ακόμη, η άλλη απόπειρα βιασμού φαίνεται να τελέστηκε στο αυτοκίνητο του γνωστού ηθοποιού, έπειτα από επαγγελματικό ραντεβού με την καταγγέλλουσα.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, στη δικογραφία αναφέρεται πως υπήρχε “μεθοδολογία και σχέδιο στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων, εκμεταλλευόμενος το κύρος και την καταξίωσή του στο χώρο της υποκριτικής.

Η οπτική γωνία της εισαγγελέως

Όπως είχε προαναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο μας, η εισαγγελέας, στην πρότασή της, είχε εκφράσει ορισμένες αμφιβολίες για την αθώωτητα του Πέτρου Φιλιππίδη. Ειδικότερα, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων:

«Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό αδυνατώ καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθεσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο».

Συν τοις άλλοις, η εισαγγελέας είχε αναφέρει πως εντοπίζονται ορισμένες αντιφάσεις στις καταγγελίες των θυμάτων.

«Σε ερωτήσεις προς την καταγγέλουσα για τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στις καταθέσεις της, εκείνη υποστήριξε: «Ήταν όλα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Όταν μου τα θύμισε ο Παναγιώτης (φίλος της), ήταν σαν να άνοιξε αυτή την πόρτα». Η καταγγέλουσα σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσε διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων. Άλλα στο ΣΕΗ, άλλα στον εισαγγελέα, άλλα στην ανάκριση».

«Γιατί δεν είπε στον εισαγγελέα όσα είπε στον ανακριτή; Η καταγγέλουσα προσήλθε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει όσα υπέστη, όχι να τα χαρακτηρίσει νομικά. Το τόσο σοβαρό γεγονός το καταθέτει πρώτη φορά στην ανακρίτρια. Αν το είχε καταθέσει στον εισαγγελεα θα είχα διαφορετική τοποθέτηση, δεχόμενη ότι στο ΣΕΗ ήθελε να καταγράψει μια καταγγελία. Ανακάλυπτε όμως κάτι νέο σε κάθε επόμενο στάδιο».

Κατά τα λοιπά…

«Ήταν ένα περιαστικό που της είχε ξανασυμβεί; Ήταν το συνήθως συμβαίνον; Η πρώτη καταγγέλλουσα υποβάθμισε τα γεγονότα λέγοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο θέατρο. Αν ήταν έτσι για ποιο λόγο το απώθησε ως γεγονός;». Ακόμη, συμπλήρωσε ότι όλοι οι επιστήμονες που εξετάσθηκαν συμφώνησαν σε ένα πράγμα, ότι «το βίωμα του βιασμού δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του θύματος».

Η πρώτη καταγγέλουσα είναι ηθοποιός και γνωρίζει τους κανόνες της υποκριτικής, επεσήμανε η εισαγγελέας και ανάφερε φράσεις της όπως «στο θέατρο ματώνουμε». «Σε κανένα επαγγελματικό χώρο δεν μαθαίνουν οι δάσκαλοι στους νέους καλλιτέχνες να ανέχονται εγκλήματα. Συμπεριφορές ναι, πίεση ναι, αλλά όχι κακουργήματα ή κακοποιητικές συμπεριφορές».

Μου προκάλεσε εντύπωση ότι σε αίτημα για αναπαράσταση η πρώτη καταγγέλουσα είπε: «Θα δεχτώ να γίνει αναπαράσταση αν το κάνει ο ιδιος. Μπορεί;». Στη συνέχεια είπε ότι ήταν χιούμορ και ειρωνεία και πως το θεωρεί αναχρονιστικό. Επιτρέψτε μου όμως ότι με το βιαστή σου δε μπορείς να κανείς χιούμορ. Θα εκτιμηθεί και η συμπεριφορά του θυματος. Το θύμα δεν απολογείται για τη συμπεριφορά του, αλλά αξιολογείται η κατάθεση του».

Η τελική πρόταση της εισαγγελέως

Να κηρυχθεί αθώος ο Πέτρος Φιλιππίδης λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του βιασμού κατ’  εξακολούθηση, τη σοβαρότερη απο τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, είχε προτείνει η εισαγγελέας της έδρας, όπως μετέδωσε η εκπομπή “Το Πρωινό” του ΑΝΤ1.

Εν συνεχεία, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για την απόπειρα βιασμού σε βάρος της δεύτερης καταγγέλλουσας το 2010 στο θέατρο Μουσούρη.

«Η δεύτερη καταγγέλλουσα ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνεργαζόταν με ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο κατηγορούμενος την οδήγησε σε ένα άδειο θέατρο και στη συνέχεια επιχείρησε να τη βιάσει. Εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε μια προσχηματική συνομιλία με τη μητέρα της, την οποία αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος και συνέχισε. Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι επειδή με δίκη του βούληση τη σταμάτησε, αλλά γιατί όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα “ξενέρωσε”. Τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι τα ίδια σε όλες τις καταθέσεις της.

Στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η δεύτερη καταγγέλλουσα τον εκδικείται επειδή δεν πήρε ρόλο, η εισαγγελέας σχολίασε: «Αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε, γιατί δεν πήρε τον ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δεν συνεργάστηκαν ποτέ; Γιατί δεν έπαιξε στις δυο σειρές;».

Όπως ανέφερε, η υπεράσπιση προσπάθησε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της, υπογραμμίζοντας ότι η δεύτερη καταγγέλλουσα απαντούσε στα ερωτικά μηνύματα και τα τηλέφωνα του γνωστού ηθοποιού.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα