ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ

Έρωτας & φιλία: Είναι ουτοπικό να θέλω να γίνω κολλητ@ με τ@ν πρώην μου; 

Όπως κάθε σχέση στη ζωή, οι φιλίες που γεννιούνται από αμοιβαίο σεβασμό και την επιθυμία να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον σε δύσκολες στιγμές θα είναι (κυρίως) πιο ειλικρινείς, ακόμα κι αν οι σχέσεις αυτές ήταν πριν από τη φιλία, πολύ πιο προσωπικές και τις δόμησε ο έρωτας.

Η ιδέα του να παραμείνεις «φίλος» με έν@ πρώην μετά από χωρισμό είναι αρκετά… περίπλοκη. Έχοντας, άλλωστε, βιώσει ιδιαίτερες στιγμές με το άλλο άτομο κι έχοντας δημιουργήσει κοινές αναμνήσεις, είναι τουλάχιστον δελεαστικό το να το κρατήσεις στη ζωή σου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αλλάξει η υπόσταση της μεταξύ σας σχέσης. 

Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις, πόσο μαλλον οι ρομαντικές, μπορεί να λήξουν με πολλούς τρόπους. Με θετικό πρόσημο, με αρνητικές εντυπώσεις, με πληγές ή με εκρήξεις. Μερικοί από αυτούς τους δεσμούς αναπόφευκτα θα «κοπούν» εντελώς. Διότι, αυτό πρέπει να συμβεί για να μπορέσουν και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές – που όλοι τις ξέρουν, αλλά ελάχιστοι μιλούν για εκείνες – όταν το άτομο που αφήνεις πίσω υπήρξε ο καλύτερος φίλος σου και η επιρροή του ήταν αναμφισβήτη.

Ακόμα κι αν η ρομαντική σχέση δεν δούλεψε, υπάρχει πάντα αυτή η φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού σου που σε ωθεί να αναρωτηθείς, τι θα γινόταν αν αυτή η σχέση μπορούσε να δουλέψει σε φιλικό επίπεδο

Μια μελέτη του 2017, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να μείνουν φίλοι με τους πρώην τους για τέσσερις λόγους: Ασφάλεια, πρακτικότητα, ευγένεια και ερωτικά απωθημένα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη διαπίστωσε ότι το να μείνει κανείς φίλος με έναν πρώην είτε για πρακτικούς λόγους, είτε για συναισθηματική ασφάλεια συνεπάγεται πιθανότατα θετικά αποτελέσματα.

Όπως κάθε σχέση στη ζωή, οι φιλίες που γεννιούνται από αμοιβαίο σεβασμό και την επιθυμία να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον σε δύσκολες στιγμές θα είναι (κυρίως) πιο ειλικρινείς.

Αρχικά, θα πρέπει να αναρωτηθείς – και να σου απαντήσεις όσο πιο ειλικρινά μπορείς – γιατί θέλεις να χτίσεις μία φιλία με το άτομο αυτό. Αν πρόκειται απλά για έναν τρόπο που θα σε κάνει να καταπνίξεις τυχόν δυσάρεστα συναισθήματα τα οποία δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσεις.

Μην ξεχνάς πως το να υποσχεθείτε πως θα μείνετε φίλοι, μπορεί απλώς να «μουδιάσει» τον πόνο που θα νιώσεις, αλλά δεν θα σε απαλλάξει εντελώς από αυτόν.

Το να μείνετε φίλοι με έναν πρώην, όμως, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα αν: 

  • Τα συναισθήματα που βιώνετε αμφότεροι είναι αμιγώς πλατωνικά και το έχετε ξεκαθαρίσει μεταξύ σας – και κυρίως μέσα σας. Αν δεν θα σε ενοχλήσει, ας πούμε, η ύπαρξη ενός νέου ατόμου στη ζωή του άλλοτε δεσμού σου, τότε θα μπορούσατε να είστε φίλοι.

  • Είστε και οι δύο στο ίδιο μήκος κύματος και θέλετε πραγματικά να είστε φίλοι ο ένας με τον άλλον.

  • Έχετε αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλον και συνεχίζετε να είστε πηγή υποστήριξης και καλοσύνης.

  • Είστε και οι δύο αρκετά ώριμοι συναισθηματικά για να διατηρήσετε μια υποστηρικτική φιλία χωρίς συναισθηματικές μεταπτώσεις ή μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

@barstoolsports

Can you be friends with your ex? @MEAN GIRL POD

♬ original sound – Barstool Sports

Εάν μόλις χωρίσατε, ίσως πρέπει να περιμένετε λίγο πριν προσπαθήσετε να γίνετε φίλοι.

Δεν υπάρχει, βέβαια, ο απόλυτα σωστός χρόνος για να μεταμορφωθεί η σχέση σας στην ιδανική εκδοχή που πιστεύετε και οι δύο ότι θα έπρεπε να είναι, αλλά εξαρτάται από τις συνθήκες κάθε μεμονωμένης σχέσης.

Για παράδειγμα, αν η σχέση ήταν βραχύβια, μπορεί να μην έχεις επενδύσει συναισθηματικά σε αυτήν. Ως αποτέλεσμα, θα ήταν εύκολο να διατηρήσεις φιλικές επαφές με την πρώην σχέση σου.

Από την άλλη πλευρά, αν επρόκειτο για μια σοβαρή, μακροχρόνια σχέση που δεν ευδοκίμησε ή ακολούθησε ένας ιδιαίτερα άσχημος χωρισμός, μπορεί να χρειαστεί να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να επεξεργαστούν και οι δύο πλευρές τα συναισθήματά τους, προτού αποπειραθεί η σύναψη φιλικής σχέσης. 

Αξίζει να αναφερθεί πως οι ενδεχόμενες σκέψεις για τη φιλία με έναν πρώην οφείλονται και στη συλλογική μας κουλτούρα, αφού στην πλειοψηφία της, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις σχέσεις – ειδικά τις ετεροφυλόφιλες – ως καθαρά φιλικές. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει κάτι σεξουαλικό στον ορίζοντα. 

Αυτό που καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου αν προσπαθείς να μείνεις φίλος με πρώην σχέση σου, είναι πως πρέπει να το αντιμετωπίσεις σαν μια εντελώς διαφορετική σχέση – και ίσως χρειαστεί να ξαναγνωριστείτε!

More like this