Ο μέσος άνθρωπος σήμερα στέλνει και λαμβάνει περίπου 70 μηνύματα τη μέρα.
Ο αριθμός αυτός ανεβαίνει κατά πολύ – περίπου 130 μηνύματα (όχι απλά ένα μήνυμα) τη μέρα – όταν μιλάμε για άνθρωπο μεταξύ 18-24 χρονών, ενώ παιδιά ηλικίας κάτω των 18 στέλνουν και λαμβάνουν περίπου 4 χιλιάδες (!) μηνύματα το μήνα.
Όπως είναι φυσικό, κάποια από τα μηνύματα αυτά είναι ασήμαντα – μπορεί να είναι ένα απλό emoji, μια καλημέρα ή ένα: «Θα πάρω εγώ ψωμί τελικά, δε χρειάζεται να πας εσύ». Κάποια άλλα, όμως, μπορεί να είναι τόσο σημαντικά που μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή. Ένα είναι το μόνο σίγουρο: Ότι ένα μήνυμα είναι για όλους μας μία έκπληξη.
Κάποιους μήνες πριν, ο Αιμίλιος Χειλάκης δήλωσε σε συνέντευξή του πως έκανε πρόταση γάμου στη γυναίκα του, Αθηνά Μαξίμου, μέσω μηνύματος. Φανταστείτε πώς θα ένιωθε η γυναίκα αυτή κάθε φορά που λάμβανε κάποιο άλλο μήνυμα μετά το μήνυμα της πρότασης γάμου. Θα περίμενε ότι κάθε μήνυμα που θα λάμβανε, θα μπορούσε να της αλλάξει τη ζωή.
Τώρα σκεφτείτε κάποιον άνθρωπο που μέσα στα δεκάδες μηνύματα – σημαντικά και ασήμαντα – που λαμβάνει καθημερινά βλέπει κι ένα: «Πρέπει να μιλήσουμε». Μπορεί το μήνυμα να προέρχεται από κάποιον συγγενή, φίλο, τη σχέση του ή ακόμη χειρότερα, τον εργοδότη του.
Με κάθε ένα «πρέπει να μιλήσουμε» γεννιέται κι ένας σεναριογράφος
Μεταξύ του μηνύματος αυτού και της στιγμής που ο αποστολέας αποφασίζει να σου πει τι ήταν αυτό το τόσο σημαντικό που ήθελε να σου πει, απέχουν περίπου 20 σενάρια που θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν να γίνουν τα επόμενα best sellers της σεζόν.
Η φύση των σεναρίων έγκειται, βέβαια στο ποιος είναι ο αποστολέας. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι ένα θρίλερ με τίτλο: «Θέλει να χωρίσουμε», αν το μήνυμα είναι από τη σχέση σου ή «Θέλει να με απολύσει», αν είναι από τον εργοδότη σου. Μπορεί, όμως, να είναι και μια ρομαντική κομεντί με τίτλο: «Θέλει να με παντρευτεί» ή η κωμωδία της χρονιάς, με τίτλο: «Τι θέλει πάλι από τη ζωή μου;»
Σίγουρα πάντως, από τη στιγμή που λαμβάνει κανείς το μήνυμα αυτό μέχρι την στιγμή της αποκάλυψης, σκέφτεται τα πάντα. Από το τι μπορεί να έγινε, να είδε, να άκουσε, να έμαθε, να έκανε ή να μην έκανε. Το χειρότερο είναι δε, όταν ξεκινάς να σκέφτεσαι τι μπορεί να έκανες εσύ. Εκεί – αναλόγως βέβαια και με τα πόσα χρόνια ζωής έχεις στην πλάτη σου – ξεκινάς να σκέφτεσαι το κάθε τι που είπες και μπορεί να ήταν λάθος. Το κάθε μήνυμα, την κάθε πρόταση, αστείο ή σοβαρό.
Η επινεφρίνη, η αδρεναλίνη, η ντοπανίνη και τ’ άλλα παιδιά
Και ίσως όλα αυτά να φαίνονται σε κάποιους υπερβολές και μηρυκασμός, δεν είναι όμως. Ας θυμηθούμε λίγο τον πρώτο νόμο της φυσικής που μάθαμε στο σχολείο. Το νόμο δράση-αντίδραση.
Κάθε τι που κάνουμε στην καθημερινότητα μας – δράση – προκαλεί και ένα αποτέλεσμα – αντίδραση. Έτσι, κάθε μας ενέργεια είναι ολοκληρωμένη. Όταν, όμως, μία ενέργεια δεν ολοκληρωθεί, στον οργανισμό μας παράγεται το αίσθημα του ανολοκλήρωτου, προκαλώντας άγχος και στρες.
Κατόπιν, το μυαλό μας μπαίνει σε μία κατάσταση αυτοπροστασίας, προσπαθώντας να νικήσει τα συναισθήματα αυτά. Ο τρόπος; Να ολοκληρώσει την ανολοκλήρωτη δράση. Έτσι γεννιούνται τα σενάρια. Τα σενάρια δρουν ως οι πιθανές απαντήσεις που δεν πήραμε.
Από την άλλη, στο μυαλό μας δεν αρέσουν καθόλου οι εκπλήξεις. Θέλει να μπορεί να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο. Και τα σενάρια καλύπτουν την ανάγκη αυτή. Εφόσον έχεις σκεφτεί και σχεδόν ζήσει όλα τα ενδεχόμενα που μπορούν να υπάρξουν από το μήνυμα αυτό, θα μπορείς να κοντρολάρεις και όλες σου τις αντιδράσεις. Και κάπως έτσι, ένας μικρός σεναριογράφος γεννιέται κάθε φορά που ένα «πρέπει να μιλήσουμε» βρίσκει τον παραλήπτη του.
Μπορεί το «πρέπει να μιλήσουμε» να προκαλεί σε κάποιον όλα τα στάδια της αβεβαιότητας, για ένα πράγμα όμως μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά: Ότι όταν πρόκειται για την πραγματική ζωή, τα σενάρια δεν κάνουν καλό σε κανέναν.
Ένα emoji μπορεί να φέρει την Άνοιξη
Αν πάλι τα όσα είδες μέχρι τώρα δεν σε έπεισαν και επιμένεις να θέλεις να στείλεις αυτό το «πρέπει να μιλήσουμε», ίσως ένα emoji μπορεί να σώσει κάπως την κατάσταση. Εφόσον μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, ένα emoji μπορεί να «προδώσει», τουλάχιστον, αν πρέπει να μιλήσουμε για κάτι καλό κακό ή άσχημο, γλιτώνοντάς μας κάποια χρόνια ζωής.
Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα θελήσεις ντε και καλά να στείλεις ένα τέτοιο μήνυμα, σκέψου ότι ένα emoji μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο από τον ανελέητο μηρυκασμό.