Τι είναι η πολιτική και γιατί είναι σημαντική για εμάς;

Γιατί η γενιά μας παθαίνει κρίση όταν ακούει αυτή την λέξη; Θα πρέπει να ασχολούμαστε με την πολιτική ή να αφήνουμε αυτήν την δουλειά στους τύπους με τις γραβάτες μέσα στο Κοινοβούλιο; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι απλή αλλά ούτε και εύκολο να δοθεί.

Ο πηλός της πραγματικότητας

Αυτό που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε όταν ακούμε την λέξη πολιτική είναι μια διαδικασία, κυρίως συλλογική, μέσω της οποίας οι άνθρωποι επιλέγουν, καθορίζουν και αλλάζουν τους κανόνες με τους οποίους ζουν. Η πολιτική είναι κάτι που μας αφορά όλους και καταπιάνεται με οτιδήποτε σχετίζεται με τη ζωή μας. Είναι ουσιαστικά η διαδικασία που διαμορφώνει την καθημερινότητά μας.

Δεν χρειάζεται πτυχία, ούτε συγκεκριμένα skills. Μπορεί να σχετίζεται με το πιο μικρό και καθημερινό θέμα όπως π.χ. πώς θα μετακινούμαστε μέσα στην πόλη, μέχρι το πιο μεγάλο, όπως το πολίτευμα μιας χώρας.

Πόσοι, όμως, από εμάς τα γνωρίζουμε αυτά και πόσοι ακόμη θεωρούμε ότι πολιτική είναι υπουργοί, βουλευτές και κάτι τύποι που τσακώνονται στα κανάλια; Είναι μήπως λογικό, λόγω των όσων συμβαίνουν γύρω μας, λόγω της άσχημης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, να βλέπουμε την πολιτική σαν κάτι ξένο και σύνθετο που το κάνουν κάτι υποτιθέμενοι μεγάλοι και τρανοί άνθρωποι με κοστούμια;

Όταν, βέβαια, αυτοί οι άνθρωποι, με τις αποφάσεις που παίρνουν κάνουν την ζωή μας μια μικρή κόλαση, σε συνδυασμό με την τεράστια διαφθορά που υπάρχει στους κύκλους τους, είναι επόμενο να παθαίνουμε κρίση όταν ακούμε την λέξη πολιτική.

Θα πρέπει να φορέσω γραβάτα;

Είναι, όμως, αυτό το case ή μπορεί η πολιτική να γίνει μέρος της ζωής μας; Αυτό που πρέπει ως νέοι άνθρωποι να κατανοήσουμε είναι ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι αναπόφευκτη. Το να αδιαφορούμε για αυτή είναι σαν να δίνουμε το εντάξει σε άλλους να αποφασίζουν για την δική μας ζωή. Γι’ αυτό, δε χρειάζεται να την βλέπουμε ως κάτι ξένο και εχθρικό. Ίσα-ίσα πρέπει να την αγκαλιάσουμε, να την γνωρίσουμε και να συμμετέχουμε σε αυτήν.

Η πολιτική έχει καταντήσει να είναι κάτι που κάνουν λίγοι, παρόλο που μας αφορά όλους

Οι νέοι, ήταν, και πάντα θα είναι η κατεξοχήν η ομάδα που θέλει να αλλάξει την κοινωνία, γιατί ακριβώς νιώθει ότι θέλει να καθορίσει το μέλλον της. Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε, σαν νέα γενιά, να αγνοούμε την φύση της ή/και την ύπαρξη της πολιτικής, είναι μέσω της ενεργούς συμμετοχής μας σε αυτήν. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να φροντίσει, αρχικά με την αναβάθμιση των σχολικών μαθημάτων που αφορούν την πολιτική. Μέσω αυτών, θα ερχόμαστε σε μια πρώτη οργανωμένη επαφή με το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και θα κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Οι καθηγητές με διάφορα projects μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Προσομοιώσεις του Κοινοβουλίου ή άλλων πολιτικών διαδικασιών αλλά και δομές που θα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να προτείνουν και να εφαρμόσουν λύσεις για ζητήματα σχολείου ή γειτονιάς είναι τέτοια παραδείγματα. Παράδειγμα προς αποφυγή από την άλλη, είναι η Ελλάδα, που σιγά σιγά αφαιρεί από τα σχολεία τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και της Κοινωνιολογίας.

Το φως στο τούνελ

Για να μπορούν οι νέοι να ασχοληθούν με την πολιτική, θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες δομές όμως. Δεκαπενταμελή συμβούλια, φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων είναι, ή θα έπρεπε να είναι, τα κύτταρα της πολιτικής. Εκεί μαθαίνουμε να συζητάμε, να ακούμε και να αποφασίζουμε από κοινού. Η ενασχόληση με τα καθημερινά ζητήματα που προκύπτουν σε επίπεδο σχολείου, σχολής ή χώρου εργασίας είναι το gateway για τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα.

Τα μικροκομματικά συμφέροντα που παίζονται σε κάποιες από αυτές τις δομές βέβαια, τις καθιστούν τις περισσότερες φορές ακατάλληλες για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και πολιτικής παιδείας. Παρόλα αυτά, μέσα σε τέτοιες δομές και με την βοήθεια του εκπαιδευτικού συστήματος, θα μπορέσουμε από μικρή ηλικία να συμμετέχουμε ενεργά και να αισθανθούμε το πόσο σημαντικό είναι να παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας μέσω της πολιτικής. Τότε και μόνο τότε θα πάψουμε να παθαίνουμε κρίση όταν ακούμε για αυτή και θα θεραπευτούμε από το απολιτίκ κλίμα της εποχής μας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα