γυναίκες συγγραφείς

Ειδικά την τελευταία δεκαετία, γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα και συστηματική προσπάθεια από τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους να δώσουν χώρο στη γυναικεία λογοτεχνία από τόπους και χώρους που παραμένουν σταθερά ανεξερεύνητοι στο εγχώριο κοινό. Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικοί τίτλοι που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και μας έβγαλαν από την πεπατημένη.

Πιάσε το Λαγό της Lana Bastašić

Το ντεμπούτο της σερβοβόσνιας συγγραφέως μας μεταφέρει σε ένα ομιχλώδες road trip στα σημερινά, μετεμφυλιακά, Βαλκάνια. Η Σάρα ζει στο Δουβλίνο για παραπάνω από μια δεκαετία. Έχει στρώσει τη ζωή της, όλα κυλούν απρόσκοπτα, μέχρι που το τηλέφωνο χτυπάει και στην άλλη μεριά της γραμμής, είναι μια φίλη από τα παλιά. Η Λέιλα, η πρώην κολλητή της και συμμαθήτρια, της ζητάει να επιστρέψει στη Βοσνία και να την βοηθήσει να βρει τον, από χρόνια, εξαφανισμένο αδερφό της. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που τα έχει όλα, αλλά όχι με τον τρόπο που περιμένει ο αναγνώστης να τα συναντήσει.

Χωρισμένη σε δώδεκα κεφάλαια, η ιστορία παλατζάρει ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν, ξεδιπλώνοντας το χρονικό μιας φιλίας και μιας καταστροφής. Το Πιάσε το Λαγό είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων και ένα σκαλοπάτι για να ανακαλύψουμε τη παραγνωρισμένη σύγχρονη βαλκανική λογοτεχνία.

γυναίκες συγγραφείς, πιάσε το λαγό

Ο Παράδεισος της Mieko Kawakami

Αρχές της δεκαετίας του ‘90, στην Ιαπωνία, ένας έφηβος μαθητής με προβλήματα όρασης πέφτει θύμα εκφοβισμού από τους τραμπούκους της τάξης. Περνάει τις μέρες του μέσα στο φόβο και τον πόνο, μέχρι που μια μέρα βρίσκει ένα σημείωμα στο θρανίο του. Κάποιος του γράφει να γίνουν φίλοι. Αποστολέας του σημειώματος είναι ένα κορίτσι από την τάξη του, ένα παιδί επίσης θύμα σχολικού εκφοβισμού. Το συγκεκριμένο βιβλίο, αν και είναι οδυνηρό σε ορισμένα σημεία λόγω των περιγραφών, διαβάζεται πολύ γρήγορα και έχει τρομερό σασπένς. Ίσως δεν είναι αυτή ακριβώς η λέξη που συνάδει με ένα τόσο σοβαρό και επίκαιρο θέμα όπως το μπούλινγκ, έχει πάντως μια εξαιρετική απόδοση της εποχής και των συνθηκών. Η Kawakami δεν θεωρείται άδικα «σύγχρονη βασίλισσα της ιαπωνικής λογοτεχνίας».

Η Κοιλιά του Γαϊδάρου της Andrea Abreu

Ακόμα μια coming-of-age ιστορία, όπως και οι δύο προηγούμενες, αλλά απολύτως διαφορετική. Αυτή τη φορά, μεταφερόμαστε σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα Κανάρια Νησιά στις αρχές του αιώνα. Δύο φίλες, η Ισόρα και η κολλητή της –η αφηγήτρια του βιβλίου, περνούνσπαταλούν το καλοκαίρι τους ανάμεσα στον τραχύ κόσμο των μεγάλων και τις εφηβικές φαντασιώσεις τους. Αγίνωτες για έφηβες και ταυτόχρονα αρκετά υποψιασμένες για παιδιά, ψάχνουν μια θέση να στριμώξουν τις αλλαγές και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που τις κατακλύζουν. Η Andrea Abreu, η οποία ήταν 25 ετών όταν έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο και, μέσα σε λίγα χρόνια, το έχει καμαρώσει μεταφρασμένο σε δεκάδες γλώσσες, έχει αποδώσει με τρομερή μαεστρία την ανησυχία και την έξαψη αυτής της μεταιχμιακής ηλικίας. 

Ασήμαντη Λεπτομέρεια της Adania Shibli

Το τρίτο και γνωστότερο μυθιστόρημα της Adania Shibli χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο, περιγράφεται η ιστορία ενός ομαδικού βιασμού και φόνου μιας νεαρής Παλαιστίνιας το 1949 από Ισραηλινούς στρατιώτες, και στο δεύτερο η προσπάθεια μιας γυναίκας στις μέρες μας να βρει περισσότερα στοιχεία για το συγκεκριμένο έγκλημα. Η Ασήμαντη Λεπτομέρεια έχει κερδίσει πολλά βραβεία, ενώ ήταν προτεινόμενη για το βραβείο Booker το 2021.

Τον Οκτώβριο του 2023, η συγγραφέας ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή έκθεση βιβλίου, στη Φρανκφούρτη. Λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, νωρίτερα τον ίδιο μήνα, η βράβευσή της ακυρώθηκε. Η Shibli τιμωρήθηκε για την καταγωγή και το λάθος της να γράψει ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία.

γυναίκες συγγραφείς, ασήμαντη λεπτομέρεια

Οι Κράχτες της Cara Hoffman

Και από την Παλαιστίνη μεταφερόμαστε στον Σταθμό Λαρίσης, στην Αθήνα, τη δεκαετία του ‘80. Ο Μάιλο και ο Τζάσπερς, ένα ζευγάρι Άγγλων, εργάζονται ως κράχτες έναντι διαμονής στο ξενοδοχείο Όλυμπος. Δουλειά τους είναι να μπαίνουν στους συρμούς λίγο πριν τον τερματικό σταθμό και να προσελκύουν στο κατάλυμα τους ξεθεωμένους τουρίστες, λέγοντας τους διάφορες υπερβολές και αποκρύπτοντας τους ότι απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τον Παρθενώνα.

γυναίκες συγγραφείς, οι κράχτες

Η γνωριμία τους με την Μπράιντι, μια αμερικανίδα που έχει ξεμείνει από χρήματα, θα τους αλλάξει τη ζωή. Οι Κράχτες είναι ένα απίστευτα σαγηνευτικό βιβλίο που σε αιχμαλωτίζει από την πρώτη σελίδα. Η Hoffman ξέρει ακριβώς πώς να σε βάλει στο μποέμ κλίμα της εποχής, σε έναν κόσμο που συνεχώς καταρρέει, αλλά παντα καταφέρνει να βγάλει τη βραδιά.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
2
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα