Αρχικά, μόνο και μόνο η ιδέα ότι ο εκάστοτε ασθενής υποβάλλεται σε επέμβαση εγκεφάλου, χωρίς να βρίσκεται σε πλήρη νάρκωση, φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, αρκετά ριζοσπαστική. Εντούτοις, ένας άντρας από τη Φλόριντα, ο Christian Nolen πήγε ένα βήμα παρακάτω, συναποφασίζοντας με την ιατρική του ομάδα να παίζει κιθάρα καθώς θα του αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο Nolen είναι επαγγελματίας μουσικός, με το πάθος για την κιθάρα του να ξεπερνά κάθε φαντασία. Εξαιτίας, όμως, ενός όγκου στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου του, άρχισαν να εμφανίζονται ανησυχητικά συμπτώματα.

«Ο Christian είχε προβλήματα με την αριστερή πλευρά του σώματός του, ιδιαίτερα το αριστερό του χέρι», δήλωσε ο Ricardo Komotar, διευθυντής στον τομέα των εγκεφαλικών όγκων, στο Fox News Digital μέσω Zoom.

Υπό αυτό το πρίσμα, η νευρολογική ομάδα από το Sylvester Comprehensive Cancer Center στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι πρότειναν στον Nolen να παίζει κιθάρα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν τυχόν επιπλοκές.

Το εν λόγω χειρουργείο προγραμματίστηκε δέκα μέρες αφότου ο Christian Nolen διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Επίσης, όταν του πρότειναν οι γιατροί να μείνει ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας παίζοντας κιθάρα, ο Nolen βρέθηκε – εύλογα – προ τεράστιας εκπλήξεως.

«Όταν ένας όγκος είναι κοντά σε κρίσιμο μέρος του εγκεφάλου – ελέγχοντας την ικανότητα του ασθενούς στην ομιλία, στην κατανόηση ή στην κίνηση – προτιμούμε να παρακολουθούμε διαρκώς τον ασθενή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, προκειμένου να αντιληφθούμε αν αρχίσουν να επηρεάζονται οι φυσιολογικές εγκεφαλικές λειτουργίες», ανέφερε επιπρόσθετα ο Komotar.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που ο ασθενής βρίσκεται σε πλήρη νάρκωση και δεν έχει τις αισθήσεις του, ο γιατρός και η χειρουργική ομάδα δεν έχουν τη δυνατότητα αξιολόγησης του περιστατικού.

Εξάλλου, όπως υποστήριξε ο Komotar, δεδομένης της «καψούρας» του Nolen για την κιθάρα του, ήταν η ιδανική λύση για να παρακολουθούνται οι κινήσεις του σε συνάρτηση με την πιθανή επίδραση του όγκου.

«Η αλήθεια είναι ότι μόνο σε ταινίες είχα δει τέτοιου είδους διαδικασίες», τόνισε ο Nolen, μεταξύ άλλων, στο Fox News Digital μέσω e-mail. «Ένιωσα ότι ήταν μια τόσο ιδιαίτερη εμπειρία που δύσκολα θα μπορούσα να ξεχάσω – ειδικά ενώ ήμουν σε εγρήγορση».

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο Nolen επέλεξε να παίξει μερικά από τα τραγούδια των Deftones και των System of a Down, την ίδια στιγμή που οι χειρουργοί αφαιρούσαν τον όγκο και παρακολουθούσαν συνεχώς τα χέρια του να «χαϊδεύουν» αρμονικά την κιθάρα.

«Καθώς ολοκληρώναμε την επέμβαση, παρατηρήσαμε ότι η λειτουργία του χεριού του άρχισε να μειώνεται», είπε ο Komotar. «Ο όγκος αλληλοεπιδρούσε με το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση των χεριών. Εν τέλει, ευτυχώς καταφέραμε να αφαιρέσουμε ολόκληρο τον όγκο χωρίς να τραυματίσουμε το χέρι του».

Μετά την επέμβαση, γράφτηκε ο πιο ελπιδοφόρος επίλογος: Ο Nolen επέστρεψε στην αγαπημένη του κιθάρα, ως επαγγελματίας μουσικός, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Komotar: «Ο Christian τα πήγε περίφημα. Πήγε σπίτι την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση. Η ποιότητα της ζωής του είναι καλύτερη από ποτέ, επομένως θεωρώ ότι η ανάρρωσή του ήταν αξιοσημείωτη».

Βέβαια, οι πρώτες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση ήταν κάπως δύσκολες, κυρίως λόγω των περιορισμών που έθεσαν οι γιατροί. «Οι μέρες κυλούσαν βασανιστικά αργά», πρόσθεσε ο Nolen. «Ωστόσο, χάρη σε ένα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον, κατάφερα να επικεντρωθώ στα θετικά όσων έγιναν».

Προς το παρόν, ο Nolen έχει αναπροσαρμοστεί πλήρως στην πρότερη καθημερινότητά του, ενώ παράλληλα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα των παθολογικών εξετάσεων και το πρόγραμμα θεραπείας, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποτελείται από από ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες διάρκειας έξι εβδομάδων.

Το παράδειγμα του Christian Nolen όχι μόνο σκορπά χαμόγελα σε διεθνές επίπεδο, αλλά περνά ένα μήνυμα υπέρ της αισιοδοξίας προς όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ασθενούς και ιατρικής ομάδας αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων.

Τέλος, αξίζει να χειροκροτήσουμε ομαδικώς την ιατρική πρωτοβουλία που συνδέεται με τους μαγικούς ήχους της κιθάρας κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μιας και αποδεικνύει πόσο σπουδαία είναι η επιστημονική και ερευνητική εξέλιξη παγκοσμίως.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα