Παλαιστίνη

Τι συμβαίνει στη «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο»; Διεθνολόγοι καταγγέλλουν την γενοκτονία  του Παλαιστινιακού λαού. Γιατί το αίμα των Παλαιστινίων ρέει για δεκαετίες χωρίς σταματημό κι ο πλανήτης ακούει μόνο τη μία πλευρά;

«Προσπαθούν να μας διαγράψουν από το χάρτη. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ αυτό, κανείς μας δεν ξέρει. Δυσκολεύομαι να βρω τον εαυτό μου, πόσο μάλλον τις λέξεις για να περιγράψω αυτό που συμβαίνει», μου γράφει μια φίλη από Παλαιστίνη που μένει στην Ελλάδα. 

Την ρώτησα αν η οικογένειά της και οι δικοί της άνθρωποι είναι ασφαλείς και μου απάντησε «Για την ώρα, ναι, δεν ξέρουμε όμως για πόσο ακόμα. Δίνουν όπλα σε Ισραηλινούς “πολίτες” για να επιτεθούν στους Παλαιστίνιους. Δωρεάν σφαίρες για όλους. Αρκεί να στοχεύετε τον Παλαιστινιακό λαό. Πιστεύουν ότι αν μας καταπιέζουν για 75 χρόνια, θα ξεχάσουμε τις ρίζες μας».

Νιώθει και η ίδια ότι κινδυνεύει, επειδή που μου μιλάει σε ένα chat -κι ας ζει στην Αθήνα. «Συλλαμβάνουν κόσμο απλά επειδή έκανε like σε κάποια posts. Την προηγούμενη εβδομάδα, συνέλαβαν τον αδερφό μου, επειδή μοιράστηκε κάτι στο Facebook. Είμαι 100% σίγουρη ότι με περιμένουν κι εμένα, όταν επιστρέψω για να επισκεφθώ την οικογένειά μου. Δεν επιτρέπεται να εκφράσουμε τίποτα. Πρέπει απλά να βλέπουμε τους ανθρώπους μας να πεθαίνουν ανά χιλιάδες και να βγάλουμε τον σκασμό, αλλιώς θα μας συλλάβουν κι εμάς, θα καταστρέψουν τις ζωές μας», συνέχισε.

Στην Παλαιστίνη αυτήν την στιγμή συντελείται γενοκτονία, όπως τονίζει και ο Raz Segal, Ισραηλινός ιστορικός, που διευθύνει πρόγραμμα Σπουδών για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες στις ΗΠΑ. Ο κόσμος ωστόσο δεν φαίνεται να ακούει καθαρά.

Μέσα στο καθεστώς απαρτχάιντ, οι Παλαιστίνιοι βιώνουν ανελέητους βομβαρδισμούς, δολοφονίες ανθρώπων στα σπίτια τους, βασανιστήρια, τεχνικές λιμοκτονίας στη Γάζα.  Την τελευταία εβδομάδα μόνο, η βία του Ισραήλ κατά της Γάζας έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.800 Παλαιστίνιους, έχει τραυματίσει χιλιάδες και έχει εκτοπίσει περισσότερους από 400.000 μέσα στη λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζει ότι αυτό είναι «μόνο η αρχή».

Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο αβίωτη. Οι άνθρωποι εκεί έχουν μείνει χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα και η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο. Έχουν βομβαρδίσει δρόμους, σούπερ μάρκετ και τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους τραυματίες. 

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι: «Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε ανάλογα». Οι Παλαιστίνιοι ζουν σε μια κατάσταση «αργού και ξαφνικού θανάτου», με 3.800 εξ αυτών να έχουν σκοτωθεί από το 2008 στην Δυτική Όχθη και τη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ένα σύντομο explainer για το τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη:

Στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα…

Έξω από την πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα, η σημαία κυματίζει μεσίστια. Ο Αραβικός καφές με κάρδαμο κάπως μαλακώνει το πολεμικό κλίμα. Ο Πρέσβης Γιουσέφ Ντόρχομ, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έκανε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει η δολοφονική επίθεση στους αμάχους και στα ελληνικά ΜΜΕ να μην πέφτουν θύματα της Ισραηλινης παραπληροφόρησης. 

«Σας κάλεσα σήμερα για να σας ενημερώσω για τη συνεχιζόμενη εθνική κάθαρση σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Αυτή είναι η πιο μαύρη ώρα για τους Παλαιστίνιους. Η Πρεσβεία της Παλαιστίνης καταδικάζει την γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού εδώ και πάνω από επτά δεκαετίες», σχολίασε ο Πρέσβης Γιουσέφ Ντόρχομ.

Το τελευταίο έγκλημα ήταν ο βομβαρδισμός στο νοσοκομείο στη Γάζα. «Ωστόσο, το πιο βάρβαρο έγκλημα όμως είναι το να ανέχεσαι όσα γίνονται και να στρέφεις το βλέμμα μακριά από τον τρόμο. Η ισραηλινή προπαγάνδα μάς πυροβολεί ξανά και ξανά με τις σφαίρες από δηλητήριο και δυσπιστία. Είδατε τα παιδιά μας, με αίματα στο κεφάλι και τον φόβο στο βλέμμα; Τι άλλο χρειάζεται ο κόσμος για να πιστέψει και να καταδικάσει την σφαγή;», συνέχισε ο Πρέσβης.

«Η μάχη του Παλαιστινιακού λαού δεν ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο λαός μας υποφέρει εδώ και δεκαετίες από καθημερινές δολοφονίες, συλλήψεις κλπ, απλά επειδή αντιστέκεται στην ισραηλινή κατοχή. Από το 1965 μέχρι σήμερα, 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχει φυλακιστεί» τόνισε. «Στα κατεχόμενα εδάφη, οι Ισραηλινοί έποικοι εξαπολύουν πογκρόμ, καίνε ολόκληρα χωριά. Οι επίσημες αρχές του Ισραήλ έχουν αποκλείσει κάθε θρησκευτικό χώρο. Οι φραστικές καταδίκες από λίγες ευρωπαϊκές χώρες δεν φτάνουν. Στην πραγματικότητα, δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως στο Ισραήλ να διαπράξει αυτήν την εθνοκάθαρση». 

«Απευθύνω έκκληση στην Ελλάδα που είναι ιστορικά φίλη του Παλαιστινιακού λαού, να μην δώσει νομιμοποίηση στα εγκλήματα του Ισραήλ εναντίον μας. Η Ελλάδα έχει ιστορικά ταχθεί υπέρ του διεθνούς δικαίου και του δίκαιου αγώνα της Παλαιστίνης» είπε. «Η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει αμέσως, ασκώντας πιέσεις στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου, ώστε να σταματήσει άμεσα αυτός ο πόλεμος εναντίον του λαού μας». Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και τις ειρηνικές πορείες υπέρ του Παλαιστινιακού λαού. 

«Η μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να έρθει, χωρίς να αποκτήσει ο λαός μας τα νόμιμα δικαιώματά του, με την ίδρυση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Δεν θα ηττηθούμε ποτέ, δεν θα υποκύψουμε στην Ισραηλινή τρομοκρατία. Έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε και θα ζήσουμε», συνόψισε.

Όλος ο κόσμος μιλάει για το Παλαιστινιακό, όμως πολλοί μιλούν για ίσες αποστάσεις και ελάχιστοι κατανοούν ότι ακολουθώντας αυτήν την πολιτική, συντάσσεσαι με τον καταπιεστή.

Στην Δύση φιμώνεται κάθε φωνή που μιλά για την Παλαιστίνη

Παράλληλα, στην «δημοκρατική» και συμπεριληπτική Ευρώπη, αν φοράς μπλούζα “Free Palestine” και πας σε μια συναυλία, σου απαγορεύουν την είσοδο. Κάποτε, σύμφωνα με τις παραδόσεις της εποχής, Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, επειδή απαγορευόταν η Παλαιστινιακή σημαία, κρατούσαν στα χέρια επιδεικτικά μία φέτα καρπούζι. Είχε, βλέπετε, όλα τα χρώματα της σημαίας. Στην Γερμανία, αν καταγγέλλεις τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, σε κατηγορούν ως αντισημίτη. Στη Γαλλία, αν θες να διαδηλώσεις υπέρ της ελευθερίας του Παλαιστινιακού λαού, σου στερούν ολοκληρωτικά αυτό το δικαίωμα κοκ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Info-war, τις τελευταίες ημέρες έφτανε έτοιμο υλικό σε μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ από ισραηλινές πηγές που περιείχε βίντεο και φωτογραφίες που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των δελτίων ειδήσεων. Αποστολείς του υλικού ήταν ψεύτικοι λογαριασμοί στο Facebook οι οποίοι δεν έχουν ποστάρει ποτέ τίποτα άλλο. Ο μηχανισμός προπαγάνδας μεγατόνων του Ισραήλ καλά κρατεί.

Στην Ευρώπη, δεν βλέπουμε ανακοινώσεις καταδίκης όταν οι κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ εξαφανίζουν χωριά, δολοφονούν παιδιά, κυνηγούν ηλικιωμένους και καταστρέφουν σπίτια και σοδειές. Διότι οι θύτες σε αυτήν την περίπτωση είναι «σύμμαχοι» της Ευρώπης. Όταν έγινε αυτή η επίθεση στο Ισραήλ όμως, η Ρομπέρτα Μέτσολα κάλεσε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποτίσουν φόρο τιμής για τα θύματα εκεί. Λες και η απώλεια της ανθρώπινης ζωής και ο άμαχος πληθυσμός μετράει μόνο αν είναι από τη μία πλευρά. Άραγε, τα Παλαιστίνια παιδιά δεν αξίζουν να ζήσουν όσο τα παιδιά στο Ισραήλ; Ποιές ζωές θεωρούνται αξιοβίωτες και αξιοθρήνητες; 

Ο Βραζιλιάνος παιδαγωγός Paulo Freire σημειώνει: «Ποτέ στην ιστορία δεν ξεκίνησε η βία από τους καταπιεσμένους. Η βία ξεκινά από αυτούς που καταπιέζουν, που εκμεταλλεύονται, που αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τους άλλους ως πρόσωπα – όχι από εκείνους που καταπιέζονται, εκμεταλλεύονται και δεν αναγνωρίζονται». Η βία του κατακτητή φέρνει την άμυνα του κατακτημένου.

Όπως δηλώνει η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC): 

«Πρέπει να δράσουμε για να τερματίσουμε την καταπίεση. Όπως αποδεικνύεται στον αγώνα της Νότιας Αφρικής, που διέλυσε το απαρτχάιντ εκεί, η αποκάλυψη και ο τερματισμός της κρατικής, εταιρικής και θεσμικής συνενοχής στο 75χρονο καθεστώς εποίκων-αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ, ειδικά μέσω των τακτικών του BDS, είναι οι πιο ηθικές και στρατηγικές μορφές διεθνούς αλληλεγγύης για να τερματιστεί κάθε καταπίεση και κάθε βία. Μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια».

Το Παλαιστινιακό δεν είναι πια τόσο περίπλοκο, ούτε είναι γόρδιος δεσμός. Μπορεί να λυθεί.

Η φεμινίστρια ακαδημαϊκός Judith Butler σχολιάζει εύστοχα κι εμείς συμφωνούμε: «Η ελπίδα φαντάζει σίγουρα αφελής, ακόμη και αδύνατη, σε πολλούς. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι από εμάς πρέπει μάλλον να την κρατήσουμε αναμμένη και να αρνηθούμε να πιστέψουμε ότι οι δομές που υπάρχουν τώρα, θα υπάρχουν για πάντα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τους ποιητές και τους ονειροπόλους μας, τους αδάμαστους ανόητους, αυτούς που ξέρουν να οργανώνονται».

Γνωμούλα;
+1
31
Έκλαψα
+1
978
Βαριέμαι
+1
3k
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
3k
Σοκαρίστηκα