Στη σύγχρονη εποχή, στην εποχή της πληροφορίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει προκύψει μια ανακατάταξη των παραγόντων που καθορίζουν τη σημαντικότητα ενός προσώπου ή μιας επιχείρησης. Κάποτε, το βιογραφικό, η προσωπικότητα, η εμπειρία και τα επιτεύγματά μας σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο ήταν αυτά που καθόριζαν το πόσο αξιόλογοι (ή όχι) είμαστε.

Τότε που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά βάση το Facebook και το Twitter, αποτελούσαν κόμβους επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών και πλατφόρμες ανταλλαγής ανεπίσημων πληροφοριών. Ωστόσο, εν έτει 2023, οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην. Πλέον, ο αριθμός των followers στο Instagram είναι καθοριστικός, σε πολλές περιπτώσεις, για την επαγγελματική αποκατάσταση και τις οικονομικές απολαβές κάποιου.

Τόσο η ραγδαία αύξηση των influencers, που αμείβονται εξαιρετικά καλά για να προωθούν προϊόντα ή/και υπηρεσίες, όσο και οι επιχειρήσεις με πολλές χιλιάδες ακολούθους, θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερα υψηλό κύρος.

Τι γίνεται, όμως, όταν οι followers είναι αγορασμένοι; Και πώς λειτουργεί το όλο σύστημα;

Θέλω να αγοράσω followers. Τι πρέπει να γνωρίζω;

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που διαμορφώνουν πακέτα προσφορών με ψεύτικους followers στο Instagram. Με μία απλή αναζήτηση στο Google, θα εμφανιστούν αμέτρητες προτάσεις ανάλογων συνεργατών και εταιρειών – αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν λίγο διαφορετικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός, πως, το 2018, το Instagram έκλεισε το δημόσιο API του, έτσι ώστε οι εφαρμογές τρίτων να μην μπορούν πλέον να δημοσιεύουν.

Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο σε όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με το Insagram, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων προωθούν πακέτα με αγορασμένους ακολούθους και likes. Αμέτρητοι λογαριασμοί bot εμφανίστηκαν (σχεδόν) εν μία νυκτί, ενώ εφαρμογές τρίτων που ήταν προγραμματισμένες έτσι, ούτως ώστε να ακολουθούν και να κάνουν like σε στοχευμένους λογαριασμούς, έπαψαν να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι το εξής: Οι περισσότερες εταιρείες που ασχολούνται με αγορασμένους followers υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αληθινούς λογαριασμούς, οι οποίοι (αφήνουν να εννοηθεί) ότι θα συμβάλλουν και στο engagement.

Τα τινά σε αυτή την περίπτωση, είναι δύο:

1. Η εταιρεία «πουλάει φούμαρα» για να την επιλέξουμε

2. Οι λογαριασμοί αυτοί είναι προϊόντα από bot farms ή click farms*

Καλώς ή κακώς, το οργανικό κοινό, αυτό που συμμετέχει και αλληλοεπιδρά δεν μπορεί να αγοραστεί.

Αντ’ αυτού, το συνηθισμένο πακέτο που προσφέρεται, είναι η αγορά ενός συγκεκριμένου αριθμού ακολούθων (όσων επιθυμεί ο πελάτης), επιπλέον η αγορά likes και τέλος, η αγορά ξεχωριστών σχολίων. Έτσι, με έναν πολύ ανορθόδοξο τρόπο, υπάρχει κινητικότητα στο λογαριασμό, απλώς σε καμία περίπτωση δεν είναι οργανική.

Όποια εναλλακτική υπηρεσία κι αν επιλέξει να προσφέρει μια εταιρεία, επί της ουσίας, πρόκειται για λογισμικά, τα οποία είναι προγραμματισμένα να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αυτόν που ορίζει ο προγραμματιστής. Συνήθως, προγραμματιστές δημιουργούν τέτοιου είδους λειτουργίες και τις πωλούν σε εταιρείες που παρέχουν followers, likes ή/και σχόλια έναντι αμοιβής, μέσω των οποίων και οι εταιρείες αυτές με τη σειρά τους σημειώνουν σημαντικά κέρδη.

*Click farm: Μια μορφή απάτης, στην οποία προσλαμβάνονται χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, για να κάνουν «κλικ» σε συνδέσμους ή κουμπιά, βάσει των οδηγιών που λαμβάνουν από τον εργοδότη-απατεώνα. Ως επί το πλείστον, αξιοποιούνται για ψεύτικα likes, σχόλια ή κριτικές. Συνήθως, τα click farms βρίσκονται σε χώρες, όπως: Κίνα, Ινδία, Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο, Ινδονησία κ.ά.

*Bot farm: Τα bots είναι, στην πραγματικότητα, λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να κάνει «κλικ» αυτοματοποιημένα. Έτσι, τα bots που είναι προγραμματισμένα να κάνουν likes και να ακολουθούν συγκεκριμένους λογαριασμούς στο Instagram προσφέρονται από τους προγραμματιστές σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, καθώς παρουσιάζονται ως «εγγύηση» για αυξημένη κινητικότητα.

@trendfm__

🚨Thinking about buying TikTok followers? STOP – Read this first!🚨While buying a tonne of followers can seem like a tempting solution to the long, slow burn of growing a community on TikTok, the cons overshadow the benefits by a LOT! Because your bought followers won’t behave like real followers – meaning they won’t watch, interact with or share your videos! This tells the algorithm your content is boring, and it will be de-prioritised from the ‘For You Page’ as a result. Meaning, it’s going to be far trickier to reach real & active users long term. Stick to algorithm-friendly ways of growing your account like using TikTok SEO, leveraging trends & posting consistently – the hard work will pay off! #tiktokgrowthhacks #paidfollowers #tiktokexpert #tiktokforsmallbusinesses #tiktoktipsforsuccess #tiktoktipsforbusiness

♬ original sound – Christinamarie James

Αγορασμένοι followers: Γιατί να πεις ΟΧΙ;

Εντάξει, κακά τα ψέματα.

Όχι ότι είναι άσχημο να λαμβάνεις σε μηνιαία βάση αρκετές χιλιάδες ευρώ, επειδή προωθείς ένα προϊόν ή επειδή η επιχείρησή σου παρουσιάζει τεράστια ποσοστά επιτυχίας στο Instagram. Απλώς, όταν οι followers δεν είναι οργανικοί – αλλά πλαστοί – αυτομάτως υπάρχει σημαντικό αντίκτυπο στο engagement του εκάστοτε λογαριασμού.

Ως εκ τούτου, όταν οι συνεργαζόμενες εταιρείες αντιληφθούν ότι, παρά τα, φαινομενικά, υψηλά νούμερα των ακολούθων σ’ έναν λογαριασμό, δεν υπήρξαν σημαντικά κέρδη, τότε μοιραία η συνεργασία θα περάσει από αναταράξεις. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που καταφεύγουν στην αγορά followers προκειμένου να τροφοδοτήσουν μια ισχυρή διαδικτυακή ταυτότητα και παρουσία, χρειάζεται να έχουν πάντα κατά νου, ότι είναι μια πλαστή εικόνα αυτή που προσφέρεται.

Δε μεταφράζεται, δηλαδή, σε πωλήσεις, ούτε σε πραγματικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες. Εκτός, φυσικά, αν συνδυαστεί και με άλλες ενέργειες, όπως π.χ. τα χορηγούμενα stories και posts – τα οποία, επί του πρακτέου – αποδίδουν όντως, εν αντιθέσει με το αγορασμένο κοινό.

Εν κατακλείδι, λοιπόν, η αγορά των followers είναι δώρον άδωρον, ενώ παράλληλα, επειδή μπορεί να θεωρηθεί και μία μίνι μορφή απάτης απέναντι στις εταιρείες που δείχνουν να εμπιστεύονται ένα προφίλ για την προβολή της μάρκας ή των προϊόντων τους, ενδέχεται να είναι και επιζήμια. Δε χωρά αμφιβολία πως, ειδικά στην περίπτωση μιας νέας επιχείρησης, θέλουμε να γίνουμε γρήγορα γνωστοί στο ευρύ κοινό και να σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις και στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Για να το επιτύχουμε αυτό, υπάρχουν καμπάνιες και στρατηγικές μάρκετινγκ, οι οποίες χρειάζονται σαφώς μεγαλύτερο χρόνο και πόρους για να αποδώσουν στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά εξασφαλίζουν ότι μιλάμε 100% για πραγματική προώθηση μιας επιχείρησης, χωρίς «μελανά σημεία». Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, το πώς θα πορευτούμε, εξαρτάται από τους βραχυπρόθεσμους και μακροχρόνιους στόχους μας, καθώς και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα