…17, 18… Αχ, δεν βγαίνουν οι τελευταίες, κουράστηκα. Πάμε, προσπάθησε λίγο ακόμα, το ’χεις!
…19…20! Τέλος! Επιτέλους, διατάσεις!
Παιδιά, εγώ σήμερα θα παραγγείλω καλαμάκια κοτόπουλο, πίτα και σαλάτα γιατί κάνω διατροφή!
Ένα freddo espresso σκέτο θα ήθελα, παρακαλώ!
Free meal σήμερα! Πάμε να φάμε μπέργκερ;!
Να σας πω, εγώ λέω να μείνω μέσα σήμερα για να ανασυγκροτήσω τις δυνάμεις μου, καθώς είχα μια έντονα στρεσογόνα εβδομάδα και μου έχει βγει κούραση (ευρέως γνωστό και ως «δεν κουνιέμαι, είμαι πτώμα και θα γίνω ΕΝΑ με τον καναπέ»)
Και που λες, μπορώ να κάθομαι ώρες εδώ και να κοιτάζω τη θάλασσα! Είναι κατά κάποιο τρόπο ο διαλογισμός μου… ή η αποσυμπίεσή μου, αν θες!
Κάμερα σε μένα
Για πες μου τώρα, σου θυμίζουν κάτι αυτά; Πιστεύω πως αν φροντίζεις κι εσύ τον εαυτό σου, προσφέροντάς του τα οφέλη της άσκησης, της υγιεινής διατροφής αλλά και της καλής ψυχολογίας, τότε αυτές οι ατάκες σε βρίσκουν να λες από μέσα σου «ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΙ!» – όλοι το ξέρουν αυτό!
Και δεν σου κρύβω πως με τόσους καλογυμνασμένους κοιλιακούς ολούθε, από την τηλεόραση και τα Social Media έως και τις συζητήσεις που κάνουμε με φίλους, το κίνητρο είναι ιδιαιτέρως ισχυρό για να με κάνει να θέλω να αναδείξω τους κοιλιακούς μου.
Πώς το κάνω αυτό; Πάμε να δούμε.
Σωματικό λίπος
Με τον όρο αυτό, αναφερόμαστε στην ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο σώμα. Το λίπος είναι για το σώμα τόσο σημαντικό όσο είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες για τη σωστή λειτουργία ενός οργανισμού και την υγεία μας.
– Προστατεύει τα όργανα του ανθρώπινου σώματος.
– Επεξεργάζεται και απορροφά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες Α, Κ και D.
– Συμβάλλει στην προσαρμογή της θερμοκρασίας του σώματος, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή ή χαμηλή.
– Παράγει ή συμβάλλει στην παραγωγή ορμονών. Οι ορμόνες κυκλοφορούν και φτάνουν παντού μέσα στο σώμα μας μέσω του αίματος και ρυθμίζουν – γράφεις; – τα παρακάτω:
- Νοητική λειτουργία
- Ψυχολογία και διάθεση
- Ανάπτυξη
- Βάρος
- Λίμπιντο κ.ά.
Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε πως, ενώ ο λιπώδης ιστός θεωρείτο παλαιότερα ένα αδρανές όργανο αποθήκευσης ενέργειας που παρέχει μόνωση από εξωτερικές υψηλές θερμοκρασίες, πλέον – όπως διάβασες – αναγνωρίζεται ως ένα δυναμικό ενδοκρινικό σύστημα (σύστημα, δηλαδή, που παράγει ορμόνες).
Παράλληλα, οι ορμόνες παίζουν σπουδαίο ρόλο και στα παρακατω:
– Γυναικεία αναπαραγωγή
– Οστική πυκνότητα
– Δημιουργία νέου ιστού στα οστά
– Διάθεση
– Διατήρηση μυϊκής μάζας (αποφυγή σαρκοπενίας)
– Γονιμότητα
– Αρχή κύησης
– Ενεργοποίηση των ωοθυλακίων (αυγών) των ωοθηκών
– Απελευθέρωση του ωαρίου τις γόνιμες μέρες
*Κοιλιακοί*
Α, ναι! Λέγαμε για το πώς μπορείς να αναδείξεις του κοιλιακούς μυς σου. Αποβάλλοντας το λίπος, φυσικά.
Ως προπονήτρια και fitness blogger, θέλω να δημιουργώ υλικό που θα σε εμπνέει συνδυάζοντας γνώση και εμπειρία, ώστε να γνωρίζεις γιατί κάνεις αυτό που κάνεις και πώς θα φτάσεις στο στόχο σου με υγιή τρόπο.
Και επειδή η γνώση από μόνη της ίσως κουράσει, και καμιά φωτό στο Instagram.
Παιδιά, θα με συγχωρέσετε αλλά το δικό μου σώμα δεν είναι γενετικά προγραμματισμένο για να πέφτει σε πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους, ώστε να φαίνονται τόσο έντονα οι κοιλιακοί μου όσο φαίνονται στις διαφημίσεις ή σε συναδέλφους, αθλητές και μη. Συγκεκριμένα, πριν 1,5 μήνα έχασα περίπου ένα κιλό επειδή είχα πολλή δουλειά και δεν καταλαβαίνεις τι με βρήκε!
Κρύωνα, είχα πολλά νεύρα και δυσκολία στη συγκέντρωση ενώ παράλληλα άργησε και η περίοδός μου. Εννοείται ότι τρόμαξα, το ξαναπήρα άμεσα και βρήκα την υγειά μου. Έκανα και εξετάσεις για επιβεβαίωση και πράγματι ήταν όλα καλά!
Fun fact: H παθολόγος με συνεχάρη για την άρτια διατροφή μου! Και για να σε προλάβω, ναι, είναι σίγουρα γιατρός και όχι, δεν βλέπει το Instagram μου!
Πέρα από την πλάκα, όμως, η πραγματικότητα είναι πως όσο ωραίοι και να είναι οι κοιλιακοί, δεν ταιριάζουν σε όλους. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται ποσοστό λίπους 23-30% στον οργανισμό τους. Κάποιες γυναίκες – λόγω γενετικής – χρειάζονται περισσότερο και κάποιες λιγότερο, μέσα σε ένα υγιές φάσμα.
Αν επιδιώξεις έξτρα μείωση λίπους θα χρειαστεί να αναλογιστείς το εξής: Μέχρι ποιο βαθμό; Και με τι κόστος;
Θα ρίσκαρες την υγεία και την ψυχολογία σου, για να φανούν οι κοιλιακοί σου μετά από όσα διάβασες;
Αν όχι, χαίρομαι τόσο πολύ για εσένα – παίζει και πιο πολύ από εσένα!
Αν ναι, τότε θα σου πρότεινα να σκεφτείς για ποιον λόγο το κάνεις. Έχε υπόψη σου πως μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για να σε κατατοπίσει, είτε είναι γιατρός, προπονητής, διατροφολόγος ή ψυχολόγος, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Όχι, εκείνος ο γνωστός με τους κοιλιακούς δεν θεωρείται ειδικός… εκτός αν το έχει σπουδάσει!
Υ.Γ.: Είναι άδικο να συγκρινόμαστε οι γυναίκες με τους άνδρες, καθώς το υγιές ποσοστό λίπους για τους άνδρες είναι αρκετά χαμηλότερο από το δικό μας.
C’ est la vie!