Εάν είσαι σε φάση που θέλεις να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, σκέφτεσαι να αλλάξεις το γυμναστήριο όπου προπονείσαι ή ακόμα κι αν αναζητάς αυτά τα… κόκκινα σημαιάκια, ώστε να γνωρίζεις πώς θα αξιολογήσεις και θα επιλέξεις έναν προπονητή, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα!

Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να θαυμάζει ή να απορρίπτει προπονητές και σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ τον τρόπο σκέψης μου πάνω σε αυτό. Πριν προχωρήσω στα δικά μου red flags, θα ήθελα να τονίσω κάτι που πιστεύω ακράδαντα.

Πιστεύω, λοιπόν, πως όλοι οι άνθρωποι έχουν να μου δώσουν κάτι, είτε είναι ηλικιακά πιο μικροί ή πιο μεγάλοι είτε είναι άπειροι ή έμπειροι. Όλοι! Γι’ αυτό πάντα καλό είναι να έχουμε τα μάτια, τα αυτιά, το μυαλό και την καρδιά μας ανοιχτά, ώστε να αξιολογούμε τους επαγγελματίες ορθά.

Για μένα, λοιπόν, τα πιο σημαντικά red flags σε έναν προπονητή είναι:

1. Σεβασμός στον προπονητικό στόχο

Ένας προπονητής οφείλει να σέβεται τον προπονητικό στόχο, το διαθέσιμο χρόνο αλλά και το πως ήταν η ημέρα του ασκούμενού του, ώστε να προσαρμόζει κάθε φορά την προπόνηση. Δηλαδή, να ακούει και να αισθάνεται τον ασκούμενό του. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι απλά διεκπεραιωτικός στην εργασία τους χωρίς εξατομικευμένο πρόγραμμα.

2. Σταθερή συνεργασία με ασκούμενους

Κάποτε ένας συνάδελφος μού είχε πει πως «δε χρειάζεται να δίνεις τα πάντα για έναν ασκούμενο, οι ασκούμενοι πάνε κι έρχονται». Μέσα μου είχα διαφωνήσει με αυτό χωρίς όμως να μπορώ να προσδιορίσω το γιατί.

Το «γιατί» το έμαθα μετά από χρόνια και έχει να κάνει με τη διάρκεια που επιλέγει ο ασκούμενος να συνεργαστεί με τον προπονητή του. Για μένα ένα από τα red flags, λοιπόν, αποτελεί και η διάρκεια των συνεργασιών καθώς ένας προπονητής που δεν έχει κυρίως σταθερούς ασκούμενους, θεωρώ πως έχει πολλά σημεία προς βελτίωση.

ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

3. Σεβασμός στα όρια

Πριν κάποια χρόνια, καθώς έκανα προπόνηση σε μια αθλήτριά μου, άκουσα τη διπλανή προπονήτρια να φωνάζει δυνατά «Τι θα γίνει ρε Μαρία; Θα κάνεις ό,τι σου λέω ή θα φύγω;» Σοκ! Ο ασκούμενος είναι αυτός που θέτει τον ρυθμό και εμείς οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε και να σεβόμαστε τα όρια, χωρίς να εκθέτουμε και να φέρνουμε σε δύσκολη θέση κανέναν. 

Ένας ασκούμενος δε θέλει να γίνει ξαφνικά πρωταθλητής! Θέλει να επιτύχει τον προπονητικό του στόχο, θέλει να αισθάνεται ακόμα καλύτερα με τον εαυτό του, θέλει να αποκτήσει επιπλέον αυτοπεποίθηση και κυρίως, θέλει να περάσει όμορφα στην προπόνηση και να διασκεδάσει!

4. Το πτυχίο

Όσο καλός coach και να είσαι, όσα και να έχεις μάθει μέσα από τον αθλητισμό, οι σπουδές, οι γνώσεις και οι περαιτέρω μετεκπαιδεύσεις είναι αυτά που σε κάνουν να γνωρίζεις το γιατί. Γιατί σχεδιάζω το συγκεκριμένο πρόγραμμα και γιατί το κάνω στο συγκεκριμένο ασκούμενο.

Μάλιστα, αν εξηγείς στον αθλητή σου το λόγο για τον οποίο είναι καλό να δυναμώσει την πλάτη του, να ξεμπλοκάρει τα ισχία του ή ακόμα και το λόγο που απαιτείται η συγκεκριμένη τεχνική στην εκάστοτε άσκηση, τότε ο ασκούμενος αντιλαμβάνεται το σκοπό της εκάστοτε άσκησης και κατανοεί την επιλογή του coach. Συνεπώς, ένας προπονητής χωρίς πτυχίο πιστεύω πως δεν είναι ο καταλληλότερος επαγγελματίας για μια νέα συνεργασία.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΙΜΑΝΤΑ

5. Το κίνητρο

Αν θεωρείς πως ο προπονητής σου οφείλει να αποτελεί κίνητρο και πρότυπο ως προς την τεχνική του, την επιμονή του, την πειθαρχία του, τη συνέπειά του στις προπονήσεις του και ως προς το αθλητικό lifestyle του, συμφωνώ μαζί σου. Ποιος θα επέλεγε έναν προπονητή που δεν προπονείται και δεν μαθαίνει συνεχώς καινούρια πράγματα;

Ή έναν προπονητή που χαλάει την τεχνική του, για να σηκώσει περισσότερα κιλά; Ή έναν προπονητή που τρέφεται κυρίως ανθυγιεινά και δεν κάνει ο ίδιος όσα προτείνει στους αθλητές του;

Καλά κατάλαβες. Red flag. Αν, μάλιστα, ποστάρει και αυτό το βίντεο με την κακή τεχνική στο Instagram, επειδή ένιωσε ικανοποίηση που έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ, τότε αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις του ως προς τη δική σου τεχνική θα είναι σίγουρα χαμηλές. Red flag εις το τετράγωνο!

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΟΥΜΕΝΗ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

6. Αποφυγή της πίεσης

Είναι μύθος πως αν δεν πιαστείς μετά από μια προπόνηση σημαίνει πως δεν προσπάθησες πολύ ή δεν σε «έπιασε» η προπόνηση. Τραβάω τα μαλλιά μου! Γενικά, αποφεύγουμε να πιέζουμε τον ασκούμενο στο 100% κάθε φορά. Θέλουμε να κινούμαστε στο 80% του και κάποιες φορές, ανάλογα με τις συνθήκες, να προσαρμόζουμε αυτό το ποσοστό προς τα επάνω ή προς τα κάτω.

Λάβε αυτά υπόψη σου και σου εύχομαι καλή επιτυχία στην επιλογή του αγαπημένου σου coach!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα