«Χτίζεις» μόνο μυς με τα βάρη ή πολλά περισσότερα;

Διαχρονικά, η προπόνηση με βάρη αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από τις γυναίκες και αυτό προκύπτει από την εσφαλμένη άποψη που υπάρχει γύρω από το συγκεκριμένο είδος προπόνησης. Ίσως έχεις ακούσει ή σκεφτεί και εσύ η ίδια πως με τα βάρη το σώμα σου θα πάρει πολύ όγκο και ίσως «χάσει» την θηλυκότητα του(;).

Η προπόνηση με βάρη έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία 20 χρόνια με την είσοδο του cross training και του crossfit στον αθλητισμό. Πλέον, πολλές είναι οι γυναίκες που επιλέγουν τα βάρη και οι λόγοι ποικίλουν. 

Μπορεί να το επιλέξεις είτε για αισθητικούς λόγους όπως παρακινούν κάποια ποστ στο Instagram ή άρθρα περιοδικών με γυμνασμένα γυναικεία σώματα είτε επειδή έχεις ακούσει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια κιλών. Ωστόσο, υπάρχουν και λιγότερο δημοφιλείς λόγοι – ίσως και πιο σημαντικοί –  που μπορεί να σου αλλάξουν τη ζωή.

5 λόγοι για να ξεκινήσεις να κάνεις βάρη 

#1 Σωστή στάση του σώματος & μείωση πόνου

Το 70% των ενηλίκων έρχεται αντιμέτωπο κάποια στιγμή στη ζωή του με πόνους στον αυχένα, τη μέση ή τα γόνατα, οι οποίοι προκύπτουν από κακή στάση σώματος, έλλειψη κίνησης ή λάθος κινησιολογιών μοτίβων. Με τη βοήθεια ενός καταρτισμένου προπονητή, οι πόνοι αυτοί μπορούν να εξαλειφθούν και να φτιάξεις την ορθοσωμία σου. Ένα σώμα χωρίς πόνους κινείται άνετα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

#2 Αυτοπεποίθηση & επιλογή υγιειών στόχων

Η προπόνηση με βάρη βελτιώνει την εικόνα που έχουμε για το σώμα και τον εαυτό μας συνολικά σε σύγκριση με άλλα είδη άσκησης, όπως το τρέξιμο ή το περπάτημα. Πολλές φορές, η προσπάθειά μας να μειώσουμε το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές και σε επιλογή μη υγιών διατροφικών μοτίβων, όπως π.χ. ότι το βραδινό μετά τις 8 μ.μ. παχαίνει.

Η εκγύμναση με βάρη μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις πιο πολύ στη ενδυνάμωση και την αντοχή σου αντί για τις θερμίδες, με αποτέλεσμα να επιτεύξεις τους στόχους σου πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

#3 Ενίσχυση του μεταβολισμού

Αχ, αυτό θα το κάνουμε και ξεχωριστό άρθρο – I promise! Λοιπόν, με απλά λόγια οι μύες του σώματός μας – σε αντίθεση με το λίπος – απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να συντηρηθούν. Δηλαδή ένα σώμα με γυμνασμένους μυς καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας από ένα σώμα που έχει υψηλό επίπεδο λίπους και αδύναμους μυς.

Σωστά κατάλαβες, εσύ κάθεσαι στον καναπέ διαβάζοντας το βιβλίο σου και οι μύες σου καίνε θερμίδες! Έτσι, μπορεί σε κάποιες προπονήσεις cardio να καις ελαφρώς περισσότερες θερμίδες (2 θερμίδες ανά λεπτό) απ’ ότι καις σε μια προπόνηση με βάρη, ωστόσο η δεύτερη συμβάλλει περισσότερο στις συνολικές θερμιδικές δαπάνες αλλά και στη διατήρηση του μυϊκού σου ιστού. Επίσης, μετά την προπόνηση ενδυνάμωσης, ο μεταβολισμός σου «τρέχει» σημαντικά πιο γρήγορα για τις επόμενες 24-48 ώρες.

#4 Μείωση ρίσκου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου

Η μάστιγα της σύγχρονης εποχής. Η παχυσαρκία στα πρώτα χρόνια της ζωής, η συγκέντρωση λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή είναι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη. Η προπόνηση με βάρη μπορεί να μειώσει την εμφάνιση αυτών 40-70%.

#5 Βελτίωση και προστασία της οστικής πυκνότητας

1 στις 3 γυναίκες μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με συμπτώματα οστεοπόρωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη έως και καθόλου κίνηση. Η προπόνηση με βάρη είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορείς να ενισχύσεις αλλά και να διατηρήσεις δυνατά και υγιή τα οστά του σώματός σου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σου πω πως πράγματι είναι εφικτό να μεγαλώσουν οι μύες σου μέσα από την προπόνηση με βάρη. Αλλά! Να τονίσω εδώ πως αυτό απαιτεί πολύ συγκεκριμένη προπόνηση, πολλές παραπάνω θερμίδες από τις κανονικές μας (ώστε να «φουσκώσουν» οι μύες) και πολύ κόπο για να επιτευχθεί.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κατά λάθος! Γι’ αυτό, αν στόχος σου είναι το αδυνάτισμα, τα βάρη προτείνεται να κυμαίνονται σε μέτρια προς δύσκολα, για 2-3 σετ ανά μυϊκή ομάδα και για 12-15 επαναλήψεις ανά σετ.  

Να θυμάσαι… τα βάρη είναι φίλοι μας!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα