Είναι γνωστό πως οι αναγνωστικές μας συνήθειες επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.

Από τη διάθεσή μας και την ώρα που επιλέγουμε να διαβάσουμε, μέχρι την αποφασιστικότητά μας να τελειώσουμε βιβλία που παραμένουν αδιάβαστα για μήνες. Όλα παίζουν το ρόλο τους στην αποτελεσματική και συνάμα απολαυστική ανάγνωση. Ένα από τα πράγματα που πολλοί αγνοούμε, όμως, είναι η σημασία της τοποθεσίας που επιλέγουμε να διαβάσουμε το εκάστοτε βιβλίο. Το μέρος που διαβάζουμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αναγνωστική μας εμπειρία, έχοντας σοβαρή επίδραση στο ρυθμό που διαβάζουμε ή αφομοιώνουμε πληροφορίες.

Σίγουρα θα έχετε βρεθεί σε καταστάσεις, στις οποίες προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε στο βιβλίο που διαβάζετε. Παρόλα αυτά, γύρω σας συμβαίνει ένας κακός χαμός από φωνές και φασαρία. Ωστόσο, για να μην χάσετε εκείνες τις λίγες ώρες ελεύθερου χρόνου, επιμένετε να προσπαθείτε να διαβάσετε ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Αν βρεθείτε ξανά σε μια τέτοια θέση, είναι προτιμότερο να αφιερώσετε αυτό το χρόνο σε κάποια άλλη δραστηριότητα και να αφοσιωθείτε στο διάβασμά σας κάποια άλλη στιγμή που θα σας επιτρέπει να είστε πιο συγκεντρωμένοι. 

Η άνεση

Το να είσαι άνετος ενώ διαβάζεις είναι πολύ σημαντικό, είτε το κάνεις για ευχαρίστηση είτε για ακαδημαϊκούς λόγους. Ένα βολικό έπιπλο – όπως ένας μαλακός καναπές ή μια ανατομική πολυθρόνα – όχι μόνο θα σου δημιουργήσει την ανάγκη να διαβάσεις ακόμη περισσότερο, αλλά θα σε προστατεύσει από πιθανούς πόνους στη μέση και τη σπονδυλική στήλη. 

@giannaaalexa

my favorite place to read <3 and i need more stuff for my wall!!

♬ elio voice – cam

Ο φωτισμός

Η φωτεινότητα του μέρους που διαβάζεις παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της μελέτης σου. Ο χαμηλός έως ανύπαρκτος φωτισμός μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ενώ αντίστοιχα το blue light των οθονών (για όσους διαβάζουν ebooks) μπορεί να επιφέρει κόπωση και ξηρότητα στα μάτια. 

@demelzamay

i love a reading nock so much – can’t wait for all the girly chats in my room <3 #readinglist #somethingintheorange #uniroomtransformation #readingnook #fyp #viral

♬ Something in the orange – 🫶🏻

Η οργάνωση

Ένας χώρος που δεν είναι συμμαζεμένος, μπορεί να σου αποσπάσει σημαντικά την προσοχή από αυτό που διαβάζεις. Το ιδανικό μέρος για ανάγνωση πρέπει να είναι καθαρό, συγυρισμένο, απαλλαγμένο από άχρηστα αντικείμενα και να οξυγονώνεται συχνά. Όλα αυτά θα σου επιτρέψουν να επικεντρωθείς σε αυτό που διαβάζεις κι όχι στο χάος που επικρατεί γύρω σου.

Τα καλύτερα μέρη για διάβασμα

Συχνά, όταν αναπολούμε ένα βιβλίο που διαβάσαμε και μας άρεσε, ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι και το μέρος που το διαβάσαμε για πρώτη φορά. Άλλες φορές πάλι, οι αναμνήσεις ενός βιβλίου μπορούν να προκύψουν από μέρη που είναι λιγότερο ευχάριστα, όπως ας πούμε ένα ασφυκτικό από επιβάτες λεωφορείο.

Έτσι, ενώ οι περισσότεροι αναγνώστες θα δήλωναν πως μπορούν να διαβάσουν παντού, αναγνωρίζουμε, νομίζω, όλοι πως υπάρχουν μέρη, εκτός από την αγαπημένη μας γωνιά στο σπίτι, που μπορούν πραγματικά να απογειώσουν τις αναγνωστικές εμπειρίες μας! 

Στη βιβλιοθήκη

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, μια βιβλιοθήκη είναι ο κατάλληλος χώρος για διάβασμα, αν αναλογιστεί κανείς πως ολόκληρη η ατμόσφαιρα και ο σχεδιασμός της εξυπηρετούν έναν και μόνο σκοπό. Να σε βοηθήσουν να νιώσεις οικεία και να σε εμπνεύσουν. Είναι ήσυχες, απαλλαγμένες από περισπασμούς κι ανάμεσα σε ανθρώπους που επίσης αγαπούν το διάβασμα όσο κι εσύ.

@aniyorakang

thousands of books, free wifi, art work and bean bags!! there’s also a café, shop, library and three free exhibitions 🙂 #london #londonlife #londonhiddengems #booktok #londonsecretspots #londonstudent #londonstudyspaces #londoncafe london hidden gems | london secret spots | london library | london study spots

♬ suono originale – michi 🐨

Σε ένα ήσυχο καφέ της πόλης

Μια δραστηριότητα που συχνά αγνοούμε, είναι το διάβασμα σε μια ήσυχη και cozy καφετέρια της πόλης με απαλή jazz μουσική και ωραίο καφέ. Αν και η ανάγνωση αποτελεί ένα μοναχικό χόμπι, πολλές φορές θέλουμε να βρισκόμαστε κι ανάμεσα σε ανθρώπους. Έτσι, οι κατάλληλές καφετέριες πληρούν τα περισσότερα από τα κριτήρια για ένα ευχάριστο ραντεβού με… ένα καλό βιβλίο.

Στη φύση

Μια από τις συνήθειες των ανθρώπων, που συναντάμε και στο εξωτερικό, είναι το διάβασμα στη φύση. Σε πάρκα, λιμνούλες, βουνά, δίπλα σε καταρράκτες, θάλασσες ή ποτάμια. Το να περιβάλλεσαι από φυσικούς ήχους πουλιών ή κυμάτων, να αναπνέεις καθαρό αέρα και να οξυγονώνεται ο εγκέφαλός σου είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της ανάγνωσης στη φύση που θα απογειώσουν τις αναγνωστικές σου εμπειρίες. Πιθανόν να αφομοιώσεις τα περισσότερα απ’ όσα διαβάζεις, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να συνδυάσεις αυτή τη συνήθεια με λίγη άσκηση

Δίπλα σε ένα τζάκι 

Η ανάγνωση δίπλα στο τζάκι είναι ίσως η πιο πολυπόθητη ανάγκη των αναγνωστών. Δικαιολογημένα, η ζεστασιά που προσφέρει σε συνδυασμό με τους χαλαρωτικούς ήχους του τριξίματος της φωτιάς, μπορούν να ενισχύσουν τα συναισθήματά σας και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να γίνει το εκάστοτε βιβλίο το αγαπημένο σας. 

Το μέρος που διαβάζετε μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο σημαντικό, αν όχι ακόμη περισσότερο, όσο το βιβλίο που διαβάζετε. Συνεπώς, η εύρεση του κατάλληλου βιβλίου στο σωστό μέρος θα είναι η ιδανική εμπειρία, αν αναζητάς την αλλαγή στις καθημερινές αναγνωστικές σου συνήθειες. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα