13 ώρες συνεχούς εργασίας λέμε και κλαίμε.

Τις τελευταίες ώρες, έπειτα από σχετικές ανακοινώσεις περί του νέου εργασιακού νομοσχεδίου από τον Υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, έχουν προκληθεί ποικίλες αντιδράσεις στο Twitter. Ο βασικότερος λόγος πίσω από τις έντονες αντιδράσεις, φαίνεται να είναι ο χαρακτηρισμός «φιλεργατικό» από την πλευρά του Υπουργού, ο οποίος θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε επί τούτου για να μας «χρυσώσει το χάπι».

Τα σημεία-κλειδιά στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο γεννούν ερωτήματα

Εργασία σε δύο εργοδότες – Μέχρι 13 συνεχόμενες ώρες

Μπορεί σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, να θεσπίστηκε – ή να τέθηκε πειραματικά σε εφαρμογή – το καθεστώς της τετραήμερης εργασίας, αλλά απ’ όσο φαίνεται, στη χώρα μας θα αργήσει να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο. Αντ’ αυτού, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα προβλέπει το μοντέλο απασχόλησης σε δύο εργοδότες, έως και 13 (!) συνεχόμενες ώρες ημερησίως. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να τηρούνται οι 11 συνεχόμενες ώρες ανάπαυσης. Το επιχείρημα πίσω από αυτό το βήμα, είναι ότι έτσι δε θα μπορεί ο εργοδότης «να απαγορεύει» στο εργατικό δυναμικό να απασχολείται και σε άλλους εργοδότες.

Εντάξει, είναι νόμιμο πια να εργαζόμαστε έως και 13 ώρες τη μέρα. Ας μην αναφερθούμε στις μάχες που δόθηκαν για τη θέσπιση του 8ωρου. Είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα, ασχέτως αν επιλέγουμε να τα ξεχνάμε. Το σημαντικότερο δε, είναι ότι σχεδόν κανένας εργοδότης δεν απαγορεύει τα λεγόμενα «εξτραδάκια» στους εργαζόμενους από τη στιγμή που δεν υφίσταται κώλυμα στην αποδοτικότητά τους.

Επομένως, ποιο ακριβώς είναι το νόημα πίσω από αυτή την κίνηση; Μήπως αποσκοπεί απλά στις μεγαλύτερες εισφορές προς τα δημόσια ταμεία;

Συμβάσεις με μηδενικές ώρες απασχόλησης

Οι συμβάσεις μηδενικών ωρών απασχόλησης αφορούν εργοδότες που καλούν εργαζόμενους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Πρόκειται για μια νέα μορφή εργασιακής σχέσης, η οποία για να ισχύει, προϋποθέτει την ενημέρωση του εργαζόμενου τουλάχιστον 24 ώρες πριν την ημέρα εργασίας.

Αυτή η νέα μεταρρύθμιση απευθύνεται κυρίως σε όσους εργάζονται σε ένα ευέλικτο πλαίσιο, όπως φοιτητές ή όσοι ήδη εργάζονται παράλληλα σε μια άλλη επιχείρηση. Ενώ, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται για μια αισιόδοξη νότα στο εργασιακό τοπίο, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποκλείσουμε τυχόν φαινόμενα κατάχρησης από τη μεριά των εργοδοτών.

Εξαήμερη εργασία με αυξημένο ημερομίσθιο

Για όσους ονειρευόμασταν σταδιακή εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας, ήρθε το νέο εργασιακό νομοσχέδιο να μας δείξει το μεσαίο δάχτυλο. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι όσες επιχειρήσεις επιθυμούν, μπορούν να υιοθετήσουν το μοντέλο της εξαήμερης απασχόλησης, υπό προϋποθέσεις. Παραδείγματος χάρη, δε θα επιτρέπεται η υπέρβαση του 8ωρου και το ημερομίσθιο της 6ης ημέρας θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.

Μπορεί να διασφαλίσει ο κρατικός μηχανισμός ότι το ημερομίσθιο που θα δίνεται για την 6η μέρα θα είναι πράγματι προσαυξημένο κατά 40%; Ένα το κρατούμενο.

Επίσης, αντιλαμβάνεται κανείς την κόπωση που έχει σημειωθεί συνολικά στο μέσο Έλληνα πολίτη, ο οποίος ζει για να δουλεύει και δε δουλεύει για να ζει; Αντί, λοιπόν, θα θεσπιστεί η εξαήμερη απασχόληση, γιατί να μην αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι για μια μικρή αύξηση στις απολαβές της πενθήμερης;

Μήπως γιατί έτσι δεν έχουν όφελος τα δημόσια ταμεία από τις εισφορές;

Δοκιμαστική εργασία έως 6 μήνες

Μέχρι και σήμερα, η χρονική αυτή περίοδος ανερχόταν σε 12 μήνες – εντός των οποίων ένας εργαζόμενος μπορούσε να εργαστεί δοκιμαστικά σε μία επιχείρηση. Εντούτοις, βάσει των όσων ανακοινώθηκαν, αν κάποιος εργάζεται για 6 μήνες δοκιμαστικά σε μία επιχείρηση και απολυθεί, δε δικαιούται την παραμικρή αποζημίωση. Από τη μία πλευρά, με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι (μικρομεσαίες ειδικά) επιχειρήσεις, με χαμηλά έσοδα, από την πίεση για αποζημιώσεις εργαζόμενων που δεν απέδιδαν.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, η πιο ζοφερή, ίσως, είναι αυτή της εκμετάλλευσης. Κι αν η 6μηνη δοκιμαστική περίοδος, χωρίς αποζημίωση, είναι απλώς αφορμή για διαρκή πρόσληψη και απόλυση ταλαντούχων νέων ατόμων με το μικρότερο δυνατό κόστος;

Με ποιους τρόπους μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να παρέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις;

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Επί της ουσίας, η ψηφιακή κάρτα εργασίας καταγράφει με πλήρη διαφάνεια το ωράριο και τις υπερωρίες των εργαζομένων. Επιπλέον, είναι σημαντικό εργαλείο στην περίπτωση της αδήλωτης εργασίας, με το κλασικό μοτίβο: «Θα δουλεύεις 8ωρο, θα αμείβεσαι για 8ωρο, αλλά θα δηλώνεσαι για 4ωρο».

Αυτή η πρακτική δεν είναι απαραίτητα κακή, με μια κάποια επιφύλαξη.

Γραπτή ενημέρωση εργαζόμενου

Ο εργοδότης θα πρέπει να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους ουσιώδεις όρους της εργασιακής σχέσης με γραπτή επιστολή σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή, σε διάστημα ενός μήνα από την πρόσληψη. Αυτό εφαρμόζεται στο πλαίσιο εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία καθιερώνει αυστηρές προϋποθέσεις για τη µη ενημέρωση του εργαζόμενου, δίνοντάς του τη δυνατότητα καταγγελίας του παραβάτη εργοδότη. Εξαιρετικά ελπιδοφόρο μέτρο, που όμως είναι λίγο αμφίβολο το κατά πόσο θα τηρηθεί επί του πρακτέου.

Υποχρεωτική κατάρτιση

Δωρεάν θα είναι η κατάρτιση για τους εργαζόμενους, όταν ο εργοδότης υποχρεούται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία ή τις συλλογικές συμβάσεις να παρέχει κατάρτιση για την εκτέλεση της εργασίας. Επισημαίνεται πως ο χρόνος κατάρτισης υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας δύναται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας.

Άραγε, η μεταρρύθμιση αυτή θα μας απαλλάξει από τον πονοκέφαλο του: «Απαραίτητη είναι, τουλάχιστον, η διετής εμπειρία σε αντίστοιχη θέση;»

Αν, δηλαδή, η εργοδοσία δεν παρέχει εκπαίδευση ως είθισται, σε ποιον θα κληθεί να λογοδοτήσει και σε υπό ποιες συνθήκες;

Προστασία από απόλυση

Οι εργαζόμενοι που θεωρούν ότι έχουν απολυθεί καταχρηστικά, μπορούν να ζητούν από τον εργοδότη να τους γνωστοποιήσει τους λόγους της απόλυσης ή του ισοδυνάμου της, δεόντως τεκμηριωμένους. Μόνο που ο εργοδότης μπορεί να επικαλεστεί πάσης φύσεως ψευδή επιχειρήματα, δίχως να προβλέπεται – τουλάχιστον στα χαρτιά – κάποιος σχετικός κρατικός έλεγχος.

Οπότε, πού καταλήγουμε;

Πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για νέους επιστήμονες

Ειδικότερα, η διάταξη του νομοσχεδίου για τη δημιουργία μηχανισμού εξεύρεσης εργασίας αναφέρει:

«Θεσπίζεται η δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη μηχανισμού διασύνδεσης επιστημόνων – εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που ζητούνται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».

Ότι όσοι βγήκαν στο εξωτερικό και συνάντησαν επιτέλους δίκαιες απολαβές και αξιοκρατικό περιβάλλον εργασίας, θα τα παρατήσουν όλα και θα έρθουν τρέχοντας στο Ελλαδιστάν.

Έγινε.

Απεργίες με πρόστιμο έως 5.000 ευρώ

Από τα χειρότερα μέτρα που έχουν ενταχθεί ποτέ σε εργασιακό νομοσχέδιο. Ασχέτως πολιτικών και κοινωνικών πεποιθήσεων, η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και το μοναδικό όπλο στη φαρέτρα τους απέναντι σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Ίσως θα ήταν προτιμότερο να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην εν λόγω μεταρρύθμιση, διότι υπάρχουν ουκ ολίγες επιχειρήσεις που αναγκάζουν συστηματικά τους εργαζόμενους να εργάζονται 12ωρα υπό εξαντλητικές συνθήκες, ενώ οι απολαβές τους κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το βασικό μισθό.

Αν εξασφαλίσετε ότι θα εξαφανιστούν διά παντός οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης και ότι δεν καταπατούνται κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα, τότε και οι εργαζόμενοι δε θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε απεργίες.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα