Από χθες, 31/01/2024, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Μια μεταρρύθμιση για τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία, από κοινού με την υπουργική τροπολογία που θα δώσει το «πράσινο φως», ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού. Επίσης, θα οριστούν οι διατάξεις που αφορούν στις ρυθμίσεις για το αγροτικό ρεύμα στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, η οποία προκάλεσε την απόλυτη δυστοπία στις περιοχές της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, από τις 13/02, ανοίγουν εκ νέου τα γήπεδα για τους φιλάθλους, εφαρμόζοντας πολύ πιο αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας. Επιπλέον, ως επακόλουθο της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, τίθενται σε εφαρμογή οι νέες αυστηρές ρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τη λειτουργία νέων καμερών εποπτείας, από τις 06/03, σε όλα τα γήπεδα της Super League και του μπάσκετ.

Επιπροσθέτως, από τις 09/04, θα τεθεί σε λειτουργία μια πλατφόρμα ταυτοποίησης μέσω κινητού τηλεφώνου όσων έχουν στην κατοχή τους εισιτήρια για τον εκάστοτε αγώνα, κατά την είσοδό τους στο γήπεδο. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας θα έχει πια νέες αρμοδιότητες για την εισήγηση και επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων στα γήπεδα, όπου σημειώνονται περιστατικά οπαδικής βίας. Ακόμη, ο κ. Βρούτσης αποδέχτηκε την πρόταση να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο περαιτέρω δράσεις ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας από την Εθνική Επιτροπή Συντονισμού που συστήνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπεγράφη στο Saint-Denis.

Αναφορικά με τα προαναφερθέντα μέτρα, ο κ. Βρούτσης, δήλωσε: «Σεβόμαστε απόλυτα την ΕΠΟ και τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά είναι δικαίωμα της χώρας μας να διασφαλίζει υπέρ των πολιτών την ασφάλειά τους και το κάνουμε με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα με την ΔΕΑΒ, χωρίς να παρεμβαίνουμε στα πρωταθλήματα».

«Δεν μειώνουμε βαθμολογίες, δεν ακυρώνουμε καμία ομάδα, απλά είναι δικαίωμά μας, για την ασφάλεια των πολιτών, να κλείνουμε ένα γήπεδο για φιλάθλους, εφόσον διαπιστώνεται παραβατική συμπεριφορά».

 «Ξέρουμε ότι στα γήπεδα δεν εκδηλώνεται η βία, αλλά εκκολάπτεται σε αυτά, γι’ αυτό φροντίζουμε, με τις κάμερες και την ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας, να κλείσουμε ένα κενό που υπήρχε», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε ότι, παρ’ όλο που το κόμμα συνηγορεί με τα μέτρα για την πρόληψη της οπαδικής βίας – με τον ίδιο να έχει επεξεργαστεί από κοινού με την κυβέρνηση πολλά εξ αυτών – δεν θα υπερψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο, διότι, κατά τα λεγόμενά του: «Δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη της κυβερνητικής ανεπάρκειας».

«Η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις και στο πεδίο της οπαδικής βίας. Εμείς, με τη στάση μας, θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως κήρυκες του θετικού μηνύματος της πρόληψης. Ό,τι έχετε πει ως κυβέρνηση για την οπαδική βία, δεν το έχετε κάνει. Αντίθετα, το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο. Είναι ασυνεπές και υποκριτικό», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.

Από μεριάς του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αν και επισήμανε ότι το κόμμα υπερψηφίζει το νομοσχέδιο για την οπαδική βία, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας πως η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί μία ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Βάσει τον όσων υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης, η κυβέρνηση ανακυκλώνει τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα και απέδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου έλλειμμα πολιτικής βούλησης ως προς την επίλυση του ζητήματος, αφού δεν εφαρμόζει το υφιστάμενο αυστηρό πλαίσιο. 

Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν αγγίζει καθόλου το ζήτημα της διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό και ιδίως στο χώρο του ποδοσφαίρου, ο οποίος τροφοδοτείται από ισχυρά οικονομικά και άλλα συμφέροντα, «με την κυβέρνηση να κάνει τον τροχονόμο, παρά να βάζει κανόνες». Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναρωτήθηκε «πόσα νομοσχέδια πρέπει να έρθουν για να κατανοηθεί ότι τα μέτρα καταστολής δεν λύνουν από μόνα τους το πρόβλημα της βίας στον αθλητισμό».

Κατόπιν, συμπλήρωσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και σχεδόν όλα τα προηγούμενα, ασχολείται μόνο με την καταστολή, με το κράτος να παρεμβαίνει ως ρυθμιστής του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων και των ΠΑΕ. Σε σχέση με τον όρο «οπαδική βία», τον χαρακτήρισε παραπλανητικό, διότι, επί της ουσίας, επιτρέπει στην επιχειρηματική δράση, στα παζάρια και στους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να βρίσκονται στο απυρόβλητο, παρά το γεγονός ότι από τη δράση τους απορρέουν τα φαινόμενα βίας. Θεμέλιος λίθος αυτή της πολιτικής, όπως υποστήριξε, είναι πως στο σύνολο των 3.000 ποδοσφαιρικών σωματείων, τα επαγγελματικά είναι 50 και σε αυτά υποκλίνονται όλες οι κυβερνήσεις, δίνοντάς τους χρήματα από το στοίχημα και τις τηλεοπτικές καλύψεις, ενώ δεν γίνονται έλεγχοι, παρ’ όλο που συνιστούν εταιρείες.

Ήταν 1η Φεβρουαρίου του 2022, όταν έγινε το κακό. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο 19χρονος, τότε, Άλκης Καμπανός βρισκόταν με την παρέα του στην είσοδο της πολυκατοικίας που διέμενε, στη Χαριλάου. Νέα παιδιά που απλώς άραζαν. Δεν μπορούσε να προβλεφθεί η τραγική συνέχεια.

Δύο αυτοκίνητα φανατισμένων οπαδών του ΠΑΟΚ σταμάτησαν στο σημείο, ρωτώντας τον Άλκη και την παρέα του τι ομάδα είναι. «Άρης», απάντησε ο Άλκης. Τότε, οι μανιασμένοι οπαδοί επιτέθηκαν ανελέητα τόσο στον Άλκη, όσο και στα υπόλοιπα άτομα της παρέας. Η επίθεση, σφοδρή, με ρόπαλα, μαχαίρια κι άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Τραυμάτισαν τον Άλκη στο πόδι με δρεπανοειδές μαχαίρι τύπου καραμπίτ, προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία. Έτσι γράφτηκε ο θανάσιμος επίλογος της τραγωδίας. Άλλα δύο παιδιά της παρέας, έφεραν επίσης σοβαρά τραύματα, όμως κατάφεραν να επιβιώσουν.

Τον περασμένο Ιούλιο, κρίθηκαν ένοχοι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία ή συνεργεία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Μα το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Μέχρι και σήμερα, σ’ εκείνο το σημείο, συγγενείς, γνωστοί, φίλοι ή απλοί πολίτες αφήνουν λουλούδια, κεριά και σημειώματα, σε μια προσπάθεια να περάσουν τα δικά τους μηνύματα ενάντια στην οπαδική βία. Ανεξαρτήτως νομοσχεδίων, η αλλαγή που χρειάζεται να επέλθει έχει βαθύτερες ρίζες και συνδέεται με τα προβληματικά πρότυπα ή κατάλοιπα που περνούν από γενιά σε γενιά. Ίσως το αντίδοτο να κρύβεται πίσω από τις λέξεις «αλληλεγγύη» και «ενσυναίσθηση».

Αν καταφέρουν, δηλαδή, ποτέ να εφαρμοστούν σε μια ανθρωποφαγική κοινωνία. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα