Πόσο πιο χαμηλά να πέσει η ποιότητα των σόου στην Ελλάδα;

Τρια είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης τηλεοπτικής συνταγής: Έρωτας, δράμα και αίμα. Τα ριάλιτι έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τον έρωτα και το δράμα τόσο περίτεχνα, που καθίστανται τα πιο εμπορικά προϊόντα στην τηλεόραση. 

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες το τηλεοπτικό κοινό αποδοκίμασε και κατέκρινε τον τρόπο με τον οποίον προβάλλονται και εκτυλίσσονται συγκεκριμένα ριάλιτι, ωστόσο ποτέ δεν διεκδίκησε την κατάργησή τους. Παρά την υποκουλτούρα που μπορεί να προωθούν, το κοινό έχει την ανάγκη να τα παρακολουθεί, αφού είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται εθιστικά. 

Εμείς προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τα, κατά την γνώμη μας, πιο καταστροφικά για την κοινωνία ριάλιτι, που έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση.

«Big Brother»

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα διάσημα ριάλιτι στην παγκόσμια ιστορία. Το παιχνίδι «Big Brother», έλαβε το όνομά του, από το μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ, «1984», στο οποίο ο «Μεγάλος Αδελφός», είναι το αυταρχικό πρόσωπο που παρακολουθεί τους πάντες μέσα από κρυφές – και μη – κάμερες. Συνολικά, 12 παίκτες βρίσκονται για σχεδόν 12 εβδομάδες σε ένα σπίτι, το οποίο παρακολουθείται συνεχώς από κάμερες. Το πρόβλημα ξεκινά από τα κάστινγκ, τη στιγμή που η παραγωγή θα επιλέξει όλες τις λάθος προσωπικότητες.

Το σενάριο εμπλουτίζεται πάντα με τους στερεοτυπικούς παίκτες: «Ο γόης», «ο εγωιστής», «ο αυταρχικός», «η όμορφη», «η τοξική», «η ζηλιάρα» και ένα σωρό άλλες προσωπικότητες που διακρίνονται για τα αρνητικά τους χαρακτηριστικά. Όλο αυτό το τηλεοπτικό παραλήρημα, το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός νικητή, χωρίς λόγο και ουσία, γίνεται αρεστό από το κοινό. Σε πολλές περιπτώσεις, ο θεατής επιλέγει να ψυχαγωγηθεί με ένα ριάλιτι, έχοντας την ανάγκη να δει σε ποιό ακραίο σημείο ξεφτίλας και έκθεσης μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. 

«Power of Love»

Το ριάλιτι, στο οποίο διάφοροι άνθρωποι ζουν σε ένα χώρο και στόχος τους είναι να ερωτευτούν και να συνάψουν σχέση. Γιατί αυτό, άλλωστε, συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.

Όλοι οι παίκτες πρέπει να ετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να προσεγγίσουν ερωτικά άλλα άτομα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς καν ο ένας να γνωρίζει τον άλλο, να καταλήξουν σε σχέση.

«Love Island»

Κάτι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο. Αν στο προηγούμενο ριάλιτι υπήρχε κάποιο όριο, στο «Love Island», όλα παρακμάζουν. Η ερωτική σχέση μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι χρημάτων, ενώ οι ανθρώπινες σχέσεις και τα συναισθήματα ξεφτιλίζονται στο βωμό της προβολής.

«Αγρότης Μόνος Ψάχνει»

Το συγκεκριμένο ριάλιτι είχε καθηλώσει πολύ κόσμο στους δέκτες. Άνδρες, οι οποίοι ασχολούνταν με το επάγγελμα του αγρότη, καλούνταν να περάσουν μια σειρά δοκιμασιών προκειμένου να βρουν το μεγάλο τους έρωτα μέσα από το ριάλιτι.

Καλά πήγε αυτό.

«Survivor»

Μπορεί το συγκεκριμένο παιχνίδι να αναφέρεται ως ένα παιχνίδι επιβίωσης, ωστόσο το είδαμε να εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι ανθρωποφαγίας και χρημάτων. Γι’ ακόμη μια φορά, δημιουργήθηκαν πρότυπα παικτών, οι οποίοι δεν διακρίθηκαν για το ήθος και την αξιοπρέπειά τους, αλλά για την ικανότητά τους να μηχανορραφούν εις βάρος άλλων. 

«Bachelor»

Από τα πιο προσβλητικά παιχνίδια για τις γυναίκες. Μια ομάδα γυναικών διαβιεί σε ένα σπίτι, με μόνο στόχο να διεκδικήσει τον ίδιο άντρα, ο οποίος, κατά καιρούς, φλερτάρει με όλες, ώστε να καταλήξει σε μία. Για ποιό λόγο αυτό το μισογυνικό συνοθύλευμα να προβληθεί στην Ελλάδα του 21ου αιώνα; Σε μια εποχή που η γυναίκα κατάφερε να ανεξαρτητοποιηθεί και να απεμπολήσει την πατριαρχική καταπίεση.

«Real Housewives of Athens»

Τελικά, η ντροπή έχει όρια; Έξι νοικοκυρές πρόβαλλαν καθημερινά τη ζωή τους και ενώ στο concept του ριάλιτι αναγράφεται πως προωθείται η αυθεντικότητα και η πραγματικότητα, το μόνο που βλέπει ο τηλεθεατής είναι ένα ψέμα, μέσα από ανούσιους καυγάδες ανθρώπων.

Το συγκεκριμένο ριάλιτι αποτέλεσε μια ωδή στις σεξιστικές διακρίσεις και ένα τεράστιο πισωγύρισμα σε στερεότυπα που θέλουν την γυναίκα υπηρέτρια των ανδρών.

«Greek Idol» και «Ελλάδα Έχεις Ταλέντο»

Τα συγκεκριμένα ριάλιτι εξέθεταν και προσέβαλαν προσωπικότητες, όχι μόνο για τη φωνή τους, αλλά και για την εμφάνισή τους.

Τέσσερις άνθρωποι έμπαιναν σε ρόλο κριτών και αυτόματα έβρισκαν το άλλοθι να προσβάλουν τους συμμετέχοντες αλόγιστα, με μοναδικό στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του κοινού. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη αποσπάσματα στο YouΤube.

«Fame Story»

Ο συνδυασμός «Big Brother» και διαγωνισμού τραγουδιού δημιούργησε το «φθηνό προϊόν» που προβάλλεται μέχρι και σήμερα στις οθόνες μας, με έντονο το στοιχείο του ριάλιτι και την εκτενή προβολή διαξιφισμών μεταξύ παικτών ή παικτών και καθηγητών προς τέρψιν του τηλεοπτικού κοινού.

Αντί επιλόγου

Το πρόβλημα με όλα αυτά τα ριάλιτι δεν είναι μόνο οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις που προωθούν προς την κοινωνία, αφιλτράριστα. Πολλοί παίκτες καταλήγουν να γίνονται προβληματικά πρότυπα για τη νέα γενιά, η οποία ίσως επηρεάζεται από όσα της πλασάρουν.

Γι’ αυτό, ακόμη κι αν επιλέξουμε να παρακολουθήσουμε ένα αντίστοιχο τηλεοπτικό πρόγραμμα επειδή μας αποσυμπιέζει, χρειάζεται να έχουμε πάντα ενεργοποιημένη την κριτική μας ικανότητα. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα