Πολλοί είναι αυτοί που θα χαρακτηρίσουν την πλοκή ψεύτικη, θα πουν πως η ιστορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι οι ίδιοι, που, συχνά, χάνουν όλα τα μηνύματα που θέλει να περάσει η ταινία.«Οι ρομαντικές ταινίες είναι για αυτούς που ψάχνουν κάτι για να ταυτιστούν, επειδή τους λείπει το συναίσθημα». Αυτή ήταν μια απάντηση που πήρα, όταν είπα σε κάποιον ότι μου αρέσει να βλέπω ρομαντικές κωμωδίες, αφού με χαλαρώνουν και μου αφήνουν μια αισιόδοξη επίγευση. 

Μία απάντηση που με προβλημάτισε, αλλά ύστερα κατάλαβα ότι οι ρομαντικές κωμωδίες δεν έχουν την ανταπόκριση που θα έπρεπε, γιατί δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν την αξία τους. Το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται όλες οι ταινίες να μας προβληματίσουν και να μας συγκινήσουν, για να πούμε ότι αξίζουν. Υπάρχουν και οι πιο ανάλαφρες, εκείνες που αν και χαρακτηρίζονται ως «light», σου αφήνουν κάτι αισιόδοξο να θυμάσαι, χωρίς να σε κουράζουν.

Τα μηνύματα μίας ταινίας, δεν είναι πάντα ευδιάκριτα και αυτό την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα

Μια από τις ταινίες που αποδοκιμάστηκε αρκετά και από πολλούς, ήταν το «Just Wright», με τους Queen Latifah και Common

Στην ταινία, η πρωταγωνίστρια, σε ρόλο φυσιοθεραπεύτριας, βοηθά τον διάσημο μπασκετμπολίστα με τον τραυματισμό του, ώστε αυτός να καταφέρει να ανακτήσει τις δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή του και να παίξει ξανά μπάσκετ. Τότε ξεκινά και το αναπάντεχο και γεμάτο εκπλήξεις love story, που εξελίσσεται σε μια σχέση υποστήριξης, σε έναν αληθινό και όχι επιπόλαιο έρωτα. 

Η Queen Latifah, είναι άξια θαυμασμού για την αυτοπεποίθηση που αποπνέει ως γυναίκα και στην ταινία κατάφερε να τη μεταδώσει, καταρρίπτοντας τα κλισέ στερεότυπα του τύπου «ο ωραίος άντρας θα επιλέξει μια καλλονή γυναίκα», σύμφωνα με τα πρότυπα της κοινωνίας. Ακόμα ένα στοιχείο αισιοδοξίας της ταινίας, που πολλοί ίσως δεν κατάφεραν να ερμηνεύσουν.

Χρειάζεται να γίνεις κάτι άλλο, ώστε να ελκύεις τον έρωτα;

Στην εποχή που ζούμε, λένε πως έχει χαθεί το συναίσθημα και ο αυθορμητισμός. Ακόμη και τα πιο ρομαντικά πράγματα έχουν εμπορευματοποιηθεί. Ίσως γι’ αυτό οι ρομαντικές ταινίες για πολλούς να φαντάζουν ένα «ροζ» ψέμα. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνες, που αναδεικνύουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της καθημερινής συνύπαρξης ενός ζευγαριού. Δύο εξ αυτών είναι αυτές που ακολουθούν, τις οποίες αν και το κοινό τις απέρριψε, οι ιστορίες τους, το γέλιο που αποπνέουν και κυρίως τα μηνύματα που περνούν μάλλον διαψεύδουν τις κακές κριτικές. 

Δύο ταινίες, που προβάλλουν τις υποχωρήσεις που αναγκάζεται να κάνει κάποιος σε μια σχέση, χωρίς να αλλάζει τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Το 1997, προβλήθηκε στους κινηματογράφους η ρομαντική κωμωδία «Fools Rush In», με τους Matthew Perry και Salma Hayek. Ένας Αμερικανός και μια Μεξικάνα γνωρίζονται και ερωτεύονται αναπάντεχα. Οι ανατροπές ξεκινούν όταν η Isabel μένει έγκυος και οι δύο τους ξεκινούν ένα ταξίδι γνωριμίας μεταξύ των οικογενειών τους.

Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και δύο σπουδαίες κουλτούρες καταφέρνουν να συνυπάρξουν χάρη στον έρωτα των δύο νέων.

Το 2015, προβλήθηκε η ρομαντική κωμωδία «Man Up», με τους Lake Bell και Simon Pegg. Στην συγκεκριμένη ταινία, μπορεί να ξεκινούν όλα με ένα blind date γεμάτο ψέματα, ωστόσο οι πρωταγωνιστές ερωτεύονται πραγματικά. Έτσι, ακόμη και όταν τα ψέματα έρχονται στην επιφάνεια, δεν είναι ικανά για να καταστρέψουν τον έρωτα, που έχει ανθίσει ανάμεσα στην 34χρονη δημοσιογράφο και τον 40χρονο online marketing manager.

@fanaticaboutfilm84

This film is truly so underrared, it’s such a hilarious RomCom. I first seen it back in 2020 & have watched it several times since then, i give it a 9/10 as i was slightly disappointed by the ending but it’s high up as one of my fave films. #manup #simonpegg #lakebell #romcom #filmclip #filmbuff

♬ The Reflex (2010 Remaster) – Duran Duran

Μπορεί το 10/10 να έχει σχέση με ένα 5/10;

Το να βαθμολογούμε ανθρώπους και δη για την εξωτερική τους εμφάνιση, είναι από τις πιο τοξικές συνήθειες στην κοινωνία. Αν η αυτοπεποίθησή σου εξαρτάται από μία βαθμολογία ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή να δεις το «She’s Out of My League», μια ρομαντική κωμωδία του 2010, με τους Jay Baruchel και Alice Eve. Μπορεί ο Jay, να ήταν 5/10 για την κοινωνία, η διαφορετικότητά του, ωστόσο, τον έκανε να ξεχωρίσει.

Και μπορεί ούτε ο ίδιος να μην πίστευε ότι θα μπορούσε να έχει δίπλα του μια όμορφη γυναίκα, κανείς, όμως, δεν γνωρίζει τα παιχνίδια της μοίρας. Η ταινία μπορεί να είναι «παλιά», τα μηνύματά της, όμως, διαχρονικά. Too good to be true θα έλεγε κάποιος, «είναι στο χέρι μας να το κάνουμε όπως το φανταζόμαστε εμείς», θα πω εγώ. 

Οι ρομαντικές κωμωδίες, δεν είναι πάντα καλές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και rom- com που αξίζουν. Αν, λοιπόν, ψάχνεις για κάτι ανάλαφρο, με αισιόδοξα μηνύματα, μπορείς να πάρεις μια γεύση από τις παραπάνω ταινίες.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα