Στο Παγκάκι στο Κουκάκι πάρθηκε η απόφαση μετά από συνέλευση να ψήσουν σουβλάκια μανιταριών και άλλα βίγκαν καλούδια, καθώς τα περισσότερα άτομα της κολεκτίβας δεν τρώνε ζώα. Εμείς επικροτούμε. 

«Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά», γράφει ο Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης, Διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σε όλη τη χώρα από νωρίς το μεσημέρι την Τσικνοπέμπτη στήνονται ψησταριές παντού. Η μέρα έχει συνδεθεί άρρηκτα με το τσίκνισμα του κρέατος.

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τσικνίζουμε κρέας όμως και γιατί επιλέξαμε την Πέμπτη; Ο λόγος είναι θρησκευτικός και σχετίζεται με την ορθοδοξία, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι μέρες νηστείας. Έτσι, η Τσικνοπέμπτη είναι καλή αφορμή για ξεσάλωμα.

Το κρέας όμως, αν το σκεφτούμε ακόμη και ως λέξη που χρησιμοποιούμε αντί για «σάρκα» ή «ζώο», τείνει να κρύβει μια σκληρή πραγματικότητα. Το κρέας κρύβει πίσω του μια ακατάσχετη βία που έχει κανονικοποιηθεί ανά τους αιώνες. 

«Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινες τζαμαρίες, όλοι θα ήμασταν χορτοφάγοι» έχει πει ο Paul McCartney στο παρελθόν, ως ένας από τους εκατοντάδες υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων. 

Η πρόοδος που έχουμε δει στο πεδίο των ζωικών δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στο έργο οργανώσεων όπως η PETA, με τις αποκαλύψεις και τις μυστικές έρευνες που ανοίγουν τα μάτια των ανθρώπων για τη βία που υφίστανται τα ζώα στις περισσότερες βιομηχανίες. Ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει από την άλλη και να κλείνει τα μάτια απέναντι στην βιαιοπραγία χωρίς τέλος που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες.

Όπως έχει τονίσει και ο γνωστός ηθοποιός Joaquin Phoenix: «Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πραγματικά τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες που απαρτίζουν τη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Πιστεύω ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να μιλήσουμε γι’ αυτό. Και να την εκθέσουμε ως αυτό που πραγματικά είναι. Έχουμε γαλουχηθεί τόσο πολύ με αυτές τις εικόνες ευτυχισμένων ζώων σε φάρμες. Στα εξώφυλλα των κουτιών γάλακτος και σε όλα τα είδη των διαφημίσεων. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν την αλήθεια. Όσοι από εμάς έχουμε δει αυτό που πραγματικά ισχύει, έχουμε υποχρέωση να το αποκαλύψουμε». 

Μάλιστα, σε μια απονομή βραβείου του μίλησε για τα ζώα και τα δικαιώματά τους, τονίζοντας ότι θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως ο σεξισμός, ο ρατσισμός, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, τα δικαιώματα των ιθαγενών και τα δικαιώματα των ζώων, εντάσσονται όλα κάτω από την ίδια ομπρέλα. Ανέφερε ότι αυτά συμβαίνουν όταν μια ομάδα, ή ένα είδος, αισθάνεται ότι έχει «το δικαίωμα να κυριαρχεί, να ελέγχει και να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται ένα άλλο ατιμώρητα».

Ο Joaquin Phoenix συνέχισε λέγοντας «Αισθανόμαστε ότι έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιήσουμε τεχνητά μια αγελάδα και να κλέψουμε το μωρό της, παρόλο που οι κραυγές αγωνίας της είναι ολοφάνερες. Μετά παίρνουμε το γάλα της που προορίζεται για το μοσχάρι της και το βάζουμε στον καφέ μας και στα δημητριακά μας».

Στην κολεκτίβα εργασίας στο Κουκάκι, το αγαπημένο στέκι που ακούει στο όνομα Παγκάκι πάνω στον πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου, θα υπάρχει φέτος «μια διαφορετική επιλογή μέσα στην κτηνωδία για τα άτομα που δε νιώθουν άνετα με αυτό. Είναι δύσκολη η κατάσταση που όλοι ψήνουν κρέατα και θέλαμε κάπως να πάμε κόντρα σε όλο αυτό».

Την Πέμπτη λοιπόν 7 του Μάρτη στο Παγκάκι θα στηθεί σχάρα, απλώς θα ψήνει σουβλάκια που θα έχουν ετοιμάσει από την προηγούμενη τα παιδιά με μανιτάρια, ντοματίνια, πιπεριά και κρεμμύδι. 

Μάλιστα, στις 5 η ώρα ξεκινάει ρεμπέτικο γλέντι με τον Βαγγέλη, τον Νίκο και τον Άρη και θα κρατήσει μέχρι αργά. «Θα σερβίρουμε μόνο βίγκαν και χορτοφαγικά πιάτα, ώστε να προσφέρουμε για εκείνη τη μέρα έναν χώρο στα άτομα που θέλουν να μείνουν μακριά από την τσίκνα» δηλώνουν για την «Τσικνοβίγκαν μετά μουσικής».

Την ίδια μέρα, στις 18.00 στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα γίνει συγκέντρωση από την Ανοιχτή Αντισπισιστική Συνέλευση με κεντρικό μήνυμα: «Τα έθιμά σας στάζουν αίμα».

Άλλωστε, το φαγητό είναι απλώς μια αφορμή για να βρισκόμαστε και η Τσικνοπέμπτη μια ημέρα για να δούμε αγαπημένα πρόσωπα και να περάσουμε καλά. Μπορούμε να το κάνουμε χωρίς βία απέναντι σε κανένα πλάσμα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
3
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα