Είναι Τρίτη βράδυ και η Κ. βλέπει μία ειδοποίηση στο κινητό του συντρόφου της. Ο Δ. έχει λάβει ένα μήνυμα από μία κοπέλα στο Instagram. Η Κ. νιώθει άσχημα, αλλά δεν μπορεί παρά να υποκύψει στον πειρασμό και να ανοίξει το μήνυμα. Άλλωστε, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αθώο, αφού ο Δ. δεν της έχει δώσει ποτέ δικαιώματα για να ανησυχεί. Απιστία;

«Εσύ, χθες το πρωί» γράφει το μήνυμα της άγνωστης κοπέλας, ενώ πιο πάνω η ίδια του έχει στείλει ένα χαριτωμένο reel με ένα γατάκι που κοιμάται όρθιο. Το στομάχι της Κ. σφίγγεται. Ποια είναι άραγε αυτή η κοπέλα και γιατί έχει τόση οικειότητα με τον Δ; Αν είναι φίλη του, γιατί δεν της έχει μιλήσει ποτέ για εκείνη;

Σκρολάροντας στα μηνύματά τους, η Κ. βρίσκει κατεβατά ολόκληρα. Συζητήσεις, ανταλλαγή memes και selfies. Παρόλα αυτά, σε κανένα από τα μηνύματα αυτά δεν υπάρχουν λόγια που δείχνουν κάποια σεξουαλική επιθυμία ή τρυφερότητα και η Κ. νιώθει μπερδεμένη. Δικαιούται άραγε να ζηλέψει ή μήπως όλο αυτό που συμβαίνει ανάμεσα στην κοπέλα αυτή και το σύντροφό της είναι απλώς μία φιλική συζήτηση;

«Είναι απιστία το να μιλάει με κάποια άλλη με μηνύματα;» ρωτάει το επόμενο μεσημέρι η Κ. τις φίλες της, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου τους ραντεβού. Η καθεμία φαίνεται όμως να έχει άλλη άποψη.

«Εφόσον δεν μιλάνε ερωτικά, δεν είναι απιστία», υποστηρίζει η Ρ.

«Αν δεν είναι απιστία, τότε γιατί σου έκρυβε την ύπαρξη αυτής της κοπέλας;» αναρωτιέται η Μ.

«Ρώτησέ τον τι σχέση έχει μαζί της, για να δεις την αντίδρασή του!» πιέζει μεγαλόφωνα η Ι.

Το τέλος της συζήτησης, βρίσκει την Κ. πιο μπερδεμένη από ποτέ. Να μιλήσει στον Δ. και αν ναι, τι να του πει; Έχει άραγε κάτι να του καταλογίσει, εφόσον ο ίδιος δεν της έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα και εκείνη μάλιστα ξεπέρασε τα όρια διαβάζοντας τα προσωπικά του μηνύματα;

«Τι είχατε πει για τις συνομιλίες με άλλα άτομα όταν ξεκινήσατε τη σχέση σας;» τη ρωτάει λίγες ώρες αργότερα η αδερφή της στο τηλέφωνο. «Επιτρέπονται ή όχι; Και αν ναι, με ποιους όρους;»

«Έπρεπε να ορίσουμε κάτι τέτοιο; Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ!», αναφωνεί η Κ. όσο αναζητά τη λύση στο πρόβλημά της και αντιλαμβάνεται ότι όσα είναι τα άτομα σε αυτό τον κόσμο, όσες είναι και οι σχέσεις, άλλες τόσες είναι και οι απόψεις περί απιστίας.

Έχω βρεθεί σε δεκάδες συζητήσεις κατά τις οποίες οι συνομιλητές μου επιμένουν σθεναρά στη δική τους άποψη περί απιστίας, σαν αυτή να είναι η μία και μόνη αλήθεια.

«Το φλερτ δεν είναι κέρατο. Όσο μένεις στη θεωρία και δεν περνάς στην πράξη, όλα είναι οκ. Άλλωστε, ποιος δεν φλερτάρει ποτέ;» μου λέει ο Χ.

«Βγήκα με άλλον, αλλά κάναμε μόνο τα βασικά. Δεν έγινε διείσδυση, άρα δεν βρίσκω λόγο να το πω στο αγόρι μου!» υποστηρίζει η Ν. η οποία, κατά δική της δήλωση, βρίσκεται σε μονογαμική σχέση.

«Αν τον δω να κοιτάει τσόντες, θα τον χωρίσω. Όσο είναι μαζί μου, δεν δέχομαι να σκέφτεται σεξουαλικά άλλες γυναίκες. Με προσβάλλει!», ισχυρίζεται η Κ.

Ύστερα από ώρες συζητήσεων περί απιστίας, ο Μ. μου λέει κυνικά: «Η απιστία είναι καλή, όσο δεν γνωρίζει το άλλο άτομο ότι έχεις απατήσει. Ας κάνει ό,τι θέλει και θα κάνω και εγώ το ίδιο. Αρκεί να μην μαθευτεί ποτέ».

@alexia.mcleod

The definition of cheating can vary by person or relationship. It is important that you take the time to chat with your partner and see what they consider to be an act of infidelity and see how it compares to your ideas. In some cases, one partner may feel like an act isn’t cheating while the other partner does. This is why it’s important to discuss and be on one accord with boundaries in your relationship. #toxicrelationships#cheating#infidelity#couples#marriage

♬ original sound – Alexia Mcleod | Therapist

Όσο αναζητώ το νόημα της απιστίας, σκέφτομαι πόσοι δικοί μου άνθρωποι έχουν πληγωθεί από αυτή. Πόσες σχέσεις έχουν διαλυθεί, πόσο δάκρυ έχει χυθεί. Τόσος πόνος για μία λέξη με χιλιάδες νοήματα. Για κάποιους ανθρώπους η απιστία είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα ζευγάρι, για άλλους πάλι είναι απλώς αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μακροχρόνιας σχέσης. 

Ό,τι και να ισχύει στην κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι μία: Αν το κάθε ζευγάρι και η κάθε σχέση δεν μπει στη διαδικασία να ορίσει τι σημαίνει απιστία στη δική τους περίπτωση, ποιοι είναι οι όροι και τα όρια του καθενός και ποιες οι «κόκκινες γραμμές», τότε δεν θα μπορέσουν ποτέ να γνωρίζουν πώς θα πορευτούν στην πάροδο του χρόνου.

«Αν φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για την απιστία, έχει τελειώσει η υπόθεση!» επισημαίνει ο Μ.

«Αν όμως δεν μπορούμε καν να επικοινωνούμε εξ αρχής τα όρια και τις επιθυμίες μας, είμαστε άραγε ικανοί να συνάψουμε σχέση;», αναρωτιέμαι.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα