Λοιπόν, σήμερα στο Βεάκειο Θέατρο στην Αθήνα έχει συναυλία του Μάριο Φραγκούλη και είμαι πολύ έτοιμη να κάνω attend σε αυτόν το φανταστικό καλλιτέχνη που για πρώτη φορά θα δω από κοντά.

Αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο ανυπομονούσα να επιστρέψω στη βάση μου. Με το δεύτερο λόγο δεν θα εκπλαγείς προφανώς, καθώς είναι το ότι μου είχε λείψει η ρουτίνα των προπονήσεών μου. Αν κι εσύ είσαι έτοιμ@ να ξεκινήσεις με ενθουσιασμό αυτή τη νέα σεζόν, τότε έχω μερικά tips να σου προτείνω για την καλύτερη και πιο ομαλή επαναφορά στις προπονήσεις με ασφάλεια, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. 

1. Προσπάθησε να μη φρικάρεις με τη ζυγαριά και τις θερμίδες 

Η υπερανάλυση των έξτρα θερμίδων και η προσκόλληση στη ζυγαριά είναι εχθροί της προσπάθειάς σου σε αυτή τη φάση. Μπαίνοντας ομαλά στο πρόγραμμά σου, εδώ έρχονται και τα καλά νέα: Το επιπλέον λίπος που αποκτήθηκε στις διακοπές φεύγει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από το ήδη υπάρχον λίπος. Ήδη, από τη δεύτερη εβδομάδα προπονήσεων θα έχεις επιστρέψει στα επίπεδα λίπους προ διακοπών

2. Επιστροφή στις καλές συνήθειες: Ύπνος και διατροφή 

Έχω μια εικόνα σχετικά με το πώς θέλω να τρέφομαι. Το πρώτο με το οποίο ξεκινάω είναι η κατανάλωση 2,2 λίτρων νερού κάθε μέρα, καθώς αυτό μειώνεται σημαντικά κάποιες ημέρες στις διακοπές. Παράλληλα, αυξάνω και τη λήψη πρωτεΐνης μέσα από την τροφή, ώστε να χορταίνω και να μην έχω λιγούρες, οπότε σιγά-σιγά αυτό με βοηθάει να πιάσω ξανά διατροφικό ρυθμό.

Σχετικά με τον ύπνο, νομίζω πως αυτό το κομμάτι ταλανίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού! Έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι κάπως πιο αργά και να ξυπνάς (πολύ) πιο αργά στις διακοπές και άντε τώρα όλο αυτό να αλλάξει. Προσωπικά, αφήνω 2-3 μέρες κενό ανάμεσα στις διακοπές και την έναρξη της νέας σεζόν, για να ανασυγκροτήσω τις δυνάμεις μου και να ξαναφτιάξω τον ύπνο μου.

Κανονικά, αυτό πιάνει. Αν, όμως, έχεις ΔΕΠΥ σαν εμένα, το ξέρεις και το ξέρω πως μάλλον αυτές τις μέρες θα τις χρησιμοποιήσεις για να κοιμάσαι 5 το πρωί και να ξυπνάς απόγευμα. Οπότε, εσύ συγκεκριμένα, ξεκίνα κατευθείαν άσκηση!

3. Επαναφορά στις προπονήσεις-Ξεσήκωσέ τους όλους! 

Πάρε μια φίλη να πάτε για περπάτημα και γιόγκα. Πάρε ένα φίλο και δοκιμάστε κάτι καινούργιο, όπως αναρρίχηση ή θαλάσσιο σκι.

Κανόνισε να πας για προπόνηση με τα παιδιά που έχεις γνωρίσει εκεί. Με παρέα ή χωρίς, αυτό που μετράει είναι να επιδιώκεις να είσαι σε κίνηση. Η κίνηση φέρει δράση, ζωή και πληρότητα.

4. Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος 

Επιστρέφοντας στις προπονήσεις σου, θα σου πρότεινα να αποφύγεις να πηγαίνεις με καφέ στο χέρι και την αγαπημένη σου μουσική στο κινητό. Αυτά τα δύο θα σου δώσουν ισχυρό boost και να πραγματοποιήσεις μια προπόνηση στο 110% σου.

Εμείς για τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά από τις διακοπές θέλουμε να δουλέψουμε σε λίγο πιο χαλαρό ρυθμό, δηλαδή περίπου στο 60-70%. Αν όχι, θα σέρνεσαι για δύο βδομάδες με πόνους, πιασίματα και δυσφορία. Και… μην πεις ότι δεν στο είπα! 5. Πες όχι στα κεράσματα Έλεγξε τι τρως.

Φυσικά και δε μιλάμε για το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια συνήθεια που θέλει κι αυτή εξάσκηση, προσπάθησέ το λίγες φορές και θα δεις πως η αίσθηση του διατροφικού ελέγχου θα ανεβάσει και την αυτοπεποίθησή σου.

Πάντως, αν αναζητάς ευγενικούς τρόπους να αρνείσαι τα κεράσματα, η απάντηση: «Άστο, άστο καλύτερα! Τι να μου κάνει ένα σοκολατάκι… Αν ξεκινήσω, θέλω ολόκληρη τη συσκευασία!» δεν είναι η ιδανικότερη, καθώς ο συνομιλητής σου θα σου προσφέρει ακόμα περισσότερα σοκολατάκια!

Και αυτό δεν το θέλουμε. Ή το θέλουμε;! Όχι, όχι δεν το θέλουμε!

6. Self-sabotage 

Αν άκουγες κάποιον στις διακοπές του να αγχώνεται όλη την ώρα μην τυχόν πάρει κιλά, μην τυχόν είναι υπερβολικά μεγάλο διάστημα οι 2 εβδομάδες αποχής από τη γυμναστική, μην τυχόν αρχίσει να μοιάζει με «χλαπάτσα» (δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, τα έχω ακούσει αυτά) ή να τρομάζει με την ιδέα της επαναφοράς σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές, τι θα σκεφτόσουν;

Ε, δε διασκεδάζει αυτός άνθρωπος. Αυτο-σαμποτάρεται. Δώσε ένα deadline στον εαυτό σου σχετικά με το πότε προγραμματίζεις την επαναφορά σου στις προπονήσεις and stick to that. Όσο πλησιάζει η μέρα, τόσο πιο έτοιμο θα είναι το μυαλό σου –άρα κι εσύ! Κλείνοντας, προσπάθησε να αποφύγεις τη βαρεμάρα. Σε οτιδήποτε κάνεις στη ζωή σου. Η δράση συνεπάγεται υλοποίηση στόχων.

Προσπάθησε να αποφύγεις τη μεγάλη αποχή από τις καλές σου συνήθειες. Το διάλειμμα –ναι– επιβάλλεται. Αλλά η ζωή δεν είναι μόνο διάλειμμα, οι στόχοι σου είναι η προτεραιότητά σου!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα