Να που, τελικά, η νέα γενιά μπορεί να κάνει «cancel» τα «celebrity trends» που δεν κατάφεραν να αποτινάξουν οι παλαιότερες.

Μπορεί τα λάθος πρότυπα στα social media να εγείρουν τεράστια ανησυχία για τα ερεθίσματα και τις τάσεις που προβάλλουν, όμως οι νέοι ηλικιακά χρήστες φαίνεται να διατηρούν κριτική στάση απέναντι σε όλα αυτά. Ο καθημερινός κατακλυσμός από ιδέες και αντιλήψεις που αποσκοπούν στη δημιουργία των «ιδεατών προτύπων», έχει τις απαρχές του στα παλαιότερα χρόνια. Ωστόσο, οι ποικίλες και πολυδιάστατες τάσεις του σήμερα, δημιουργούν ένα πολύ πιο υγιές περιβάλλον. 

Το τοξικό της υπόθεσης, είναι ότι ακόμη προσπαθούμε να διώξουμε από την κουλτούρα μας αυτές τις iconic φιγούρες και σύμβολα του τότε, που πυροδότησαν όλα αυτά τα στερεότυπα που καλούμαστε να αποποιηθούμε σήμερα.

Το πιο iconic σύμβολο των 60’s που θα γινόταν σήμερα «cancel»

Μιλώντας για τάσεις που θα έπρεπε να γίνουν «cancel», θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με τα 60’s και την Twiggy. Ο χαρακτηρισμός «Twiggy» («το κλαράκι») δόθηκε από τον φωτογράφο Barry Lategan το 1966, στη δεκαεξάχρονη Lesley Hornby, το πρώτο, τότε, supermodel στον κόσμο. Η Lesley Hornby ή αλλιώς «Twiggy», ως γυναίκα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόσωπο αποστροφής ή αποφυγής. 

Εντούτοις, η βιομηχανία και η φούσκα γύρω από το υπερβολικά αδύνατο-«τέλειο κορμί» της, δημιούργησε αντιλήψεις και τάσεις, οι οποίες αφομοιώθηκαν ανά τις δεκαετίες ως το «επιδιωκόμενο». Το πρότυπο αυτό συνέβαλε στην καθιέρωση της κουλτούρας της δίαιτας, η οποία ανάγκαζε τις γυναίκες να είναι ιδιαίτερα αδύνατες, ώστε να θεωρούνται ποθητές. 

Γυναίκες μικρές και μεγάλες, ζούσαν με την αντίληψη ότι το σώμα της Twiggy είναι θεόσταλτο δώρο και όλες χρειάζεται να το έχουν. Το εν λόγω στερεότυπο, δυστυχώς, εδραιώθηκε και εξαπλώθηκε – σε σημείο που, μέχρι και σήμερα, υπάρχει τεράστια παρακαταθήκη από στερεοτυπικές αντιλήψεις.

Τα έντονα ζυγωματικά

Δυστυχώς, με τα όσα ακολούθησαν τότε, το ζήτημα των κιλών φαντάζει ένα μικρό κομμάτι όλης αυτής της καπιταλιστικής μάστιγας. Η αποθέωση της Bianca Jagger, της γυναίκας με τα έντονα χαρακτηριστικά, στα οποία απέδιδαν τον χαρακτηρισμό «δρεπάνι», αποτέλεσε την επιτομή της λάμψης του Rock n’ Roll στα τέλη των 60’s – αρχές των 70’s. Αν και, αυτή τη στιγμή, η Bianca Jagger, επιτελεί σπουδαίο έργο ως ακτιβίστρια, ο τρόπος με τον οποία η μόδα την αποθέωσε, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φυσιογνωμικών προτύπων για ακόμη μια φορά.

Παρ’ όλο που πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι η τάση για παρεμβάσεις στο πρόσωπο και στο σώμα με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής είναι πρόσφατη, όλο αυτό προκύπτει από τη βιομηχανία της μόδας που δημιουργούσε στα πρόσωπα διάσημων γυναικών την πεποίθηση του ειδώλου.

Babydoll dresses και η γέννηση της κούκλας «Barbie»

Ακόμη ένα επικίνδυνο trend των 60’s, είναι τα babydoll dresses. Μπορεί τα μικρά, χαριτωμένα φορέματα να είναι το ένδυμα που δεν θα γίνει ποτέ «cancel», ωστόσο, το background, πίσω από το σκεπτικό της δημιουργίας τους, είναι κάτι που πρέπει να θιχτεί.

Η δεκαετία των 60’s, ανέδειξε τα συγκεκριμένα φορέματα, δημιουργώντας την ανάγκη στις γυναίκες να φαίνονται ψηλές – σαν πορσελάνινες κούκλες. Κι όμως, όσο αθώα κι αν ακούγεται η πεποίθηση ότι μπορείς μέσα σε μίνι, χαριτωμένα φορεματάκια να δείχνεις όσο πιο νέα, φρέσκια και πολυπόθητη γίνεται, ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί ψυχικά και σωματικά εκατομμύρια γυναίκες. Την ίδια στιγμή, ακολούθησε η γέννηση της Barbie στα 60’s, η οποία αποτέλεσε εν τέλει την τερατώδη πηγή εσόδων που τροφοδότησε την καπιταλιστική δίψα της μόδας.

@lalotarrasa “¡Moda al estilo 60,s!”#barbie #barbiedoll #vintagefashion #vintagedolls #barbiecollector #60’s#vintageclothes #vintagestyle #vintagemakeup ♬ original sound – Sarah Juliet Shaw

Το σκεπτικό πίσω από όλες αυτές τις τάσεις κατάφερε να εμφυσήσει στις γυναίκες, από νεαρή ηλικία, ότι πρέπει να ταυτιστούν με ψεύτικα και ιδεατά πρότυπα. Από την άλλη, ως κοινωνία, αντίστοιχα, αφομοιώσαμε τις τάσεις αυτές, ως το φυσιολογικό και το πολυπόθητο. Αυτό που μας ανακουφίζει, σήμερα, είναι πως η τάση του «celebrity trends cancel» αντιστέκεται σε όλα αυτά και εμποδίζει κάθε επιθυμία για επαναφορά τους. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα