Τα τελευταία χρόνια, το TikTok έχει κατακτήσει την κορυφή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, μαγνητίζοντας εκατομμύρια ανθρώπων με τα σύντομα βίντεο και την ποικιλομορφία περιεχομένου. Δε χωρά αμφιβολία πως η πλατφόρμα του TikTok έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση της δημιουργικότητας και στην ψυχαγωγία αμέτρητων χρηστών, αλλά παράλληλα έχει αποτελέσει πηγή προβλημάτων. Από χωρισμούς και κατηγορίες για εξαπάτηση, μέχρι απιστίες και κλοπές, το TikTok έχει βρεθεί υπόλογο για πάσης φύσεως δυσμενείς καταστάσεις.

Πόσο delulu είναι μια τέτοια συνθήκη;

Ο μοναδικός αλγόριθμος του TikTok από κοινού με την καινοτόμα μετάδοση και αναπαραγωγή περιεχομένου, οδήγησαν στη δημιουργία ψηφιακών κοινοτήτων όπου οι χρήστες μοιράζονται – άνευ ορίων, σε πολλές περιπτώσεις – την καθημερινότητα, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες τους. Αυτό, με τη σειρά του, λειτούργησε επικουρικά στο να δομηθούν σχέσεις στο TikTok, οι οποίες βασίζονται στη σύνδεση και την αλληλοεπίδραση χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα ως προς το περιεχόμενο.

Παρ’ όλο που πολλές από αυτές τις ψηφιακές συνδέσεις είναι πλατωνικές, ορισμένες εξ αυτών εξελίσσονται σε ρομαντικές σχέσεις, δημιουργώντας μια δυναμική που θολώνει τα όρια μεταξύ διαδικτυακών και πραγματικών σχέσεων.

Μια αξιοσημείωτη τάση στο TikTok είναι η δημόσια ανταλλαγή προσωπικών εμπειριών και, δυστυχώς, αυτό έχει επεκταθεί αναπόφευκτα στη σφαίρα των χωρισμών. Οι χρήστες του TikTok συχνά μοιράζονται τα συναισθηματικά τους βιώματα, εκθέτοντας έτσι πολύ προσωπικές λεπτομέρειες για τις σχέσεις τους. Αυτή η υπερέκθεση, μοιραία, οδήγησε σε περιπτώσεις χωρισμών όχι μόνο ιδιωτικά, αλλά και στη δημόσια πλατφόρμα του TikTok (τα ύστερα του κόσμου), με αμέτρητους θεατές να γίνονται μάρτυρες σε όλο αυτό.

Η συνεχής πίεση για τη δημιουργία περιεχομένου στο TikTok μπορεί να συντελέσει ακούσια στη διάλυση των σχέσεων, καθώς τα άτομα μπορεί να βάλουν σε προτεραιότητα την προσέλκυση θεατών, έναντι της συναισθηματικής ευημερίας των ίδιων και των συντρόφων τους. Ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των χωρισμών μπορεί να προσθέσει ένα επιπλέον πρόβλημα στις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες κάθε χωρισμού, διότι οι προσωπικές προκλήσεις προσφέρονται ως τροφή για σχολιασμό και κακεντρέχεια.

 Οι χωρισμοί που “ανεβαίνουν” στο TikTok ή οι θεωρίες σχέσεων που γίνονται viral μέσω της πλατφόρμας, είναι φαινόμενο που πλέον συναντάται όλο και συχνότερα, αφού φαίνεται πως το κοινό “διψάει” για αυθεντικότητα ακόμα κι αν αυτό σημαίνει έκθεση συναισθημάτων, φορτισμένων συναισθηματικά στιγμών και ωμής πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας θεωρίας σχέσεων που έγινε viral μέσω του TikTok είναι η θεωρία της Jennifer Reardon. Η 27χρονη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων από το Σικάγο, πρόσφατα έγινε viral στο TikTok καθώς μοιράστηκε τη θεωρία της σχετικά με το γιατί τόσες πολλές γυναίκες αποφασίζουν να χωρίσουν με τους συντρόφους τους, φαινομενικά χωρίς αιτία.

Στα ελληνικά δεν υπάρχει προς το παρόν ο επεξηγηματικός όρος, αλλά είναι γνωστός διεθνώς ως “The Ick”. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια κάθε σχέσης υπάρχουν στιγμές περιφρόνησης ή ακόμη και αποστροφής για ορισμένες συνήθειες, καταστάσεις ή το ίδιο το πρόσωπο με το οποίο εμπλέκεται το άτομο. Κάτι σαν cringe, αλλά αρκετά πιο έντονο, ικανό διαστρεβλώσει άρδην την εικόνα που έχει ήδη σχηματιστεί για τον απέναντί μας.

Εάν το “Ick” εμφανίζεται μετά από μερικά ραντεβού με ένα νέο πρόσωπο, είναι συνήθως σημάδι ότι μάλλον δεν θα πάει καλά αυτό. Στο βίντεό της, η Jennifer εμβαθύνει στη θεωρία της αναφέροντας: “Αν η κοπέλα σου αποφάσισε να τερματίσει τη σχέση σας, χωρίς κάποιον προφανή λόγο και ψάχνεις για απαντήσεις, αυτό συνέβη”, φτιάχνοντας ένα σχεδιάγραμμα για να γίνει κατανοητή τη θεωρία της.

“Αυτοί είστε εσείς”, συνεχίζει, “είστε σε μια ευτυχισμένη σχέση και τώρα ξαφνικά έχετε ένα απλό πρόβλημα, που όμως διορθώνεται”, τονίζει, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα μηνύματα για “καλημέρα” που μπορεί να αμελεί ο σύντροφος.

Έτσι, η κοπέλα εξηγεί τι συμβαίνει και λέει ότι θα ήθελε να αρχίσει να της στέλνει μηνύματα για καλημέρα, γιατί αυτό θα σήμαινε πολλά γι’ αυτήν. Και ο σύντροφος συμφωνεί.

“Αλλά, για οποιονδήποτε λόγο, κάτι συνέβη και σταματούν ξανά τα μηνύματα, οπότε τώρα το πρόβλημα μεγαλώνει”.

“Τώρα πιστεύει ότι ο σύντροφός της δεν ενδιαφέρεται αρκετά ώστε να δώσει σημασία στα λεγόμενα της, κι έτσι το πρόβλημα αναλογικά μεγαλώνει, οπότε κι εκείνη αρχίζει σταδιακά να παρατηρεί διάφορα χαρακτηριστικά που ενώ πριν δεν έδινε σημασία, τώρα διατρανώνονται απομακρύνοντας την”.

Η γοητεία της φήμης του TikTok όχι μόνο έχει επηρεάσει τις σχέσεις, αλλά έχει προκαλέσει επίσης σκάνδαλα με απάτες, απιστίες και κλοπές. Καθώς οι χρήστες αποκτούν δημοτικότητα, μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι σε πειρασμούς που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στις σχέσεις τους.

Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαπερατά όρια μεταξύ του εικονικού και του πραγματικού κόσμου, ενδέχεται να δώσουν έναυσμα για παρεξηγήσεις και υποψίες που τροφοδοτούν τη διχόνοια. Παραδείγματος χάρη, η λειτουργία του ντουέτου στο TikTok, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν βίντεο σε χωριστή οθόνη με άλλους, κατά καιρούς υπήρξε αφορμή για να προκύψουν ζήλιες και παρεξηγήσεις.

Οι – φαινομενικά – αθώες συνεργασίες μπορεί να παρερμηνευτούν, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται κατηγορίες, οι οποίες κλονίζουν τις σχέσεις. 

Πέρα από θέματα σχέσεων, το TikTok έχει εμπλακεί και σε υποθέσεις κλοπής. Η κουλτούρα των τάσεων και των προκλήσεων της πλατφόρμας έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον, όπου οι χρήστες προσπαθούν να δημιουργήσουν μοναδικό περιεχόμενο που θα έχει προοπτικές να γίνει viral.

Το σοκαριστικό είναι ότι κάποιες τάσεις εξ αυτών έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος μέχρι και για… κλοπές! 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών, που κατηγορούν ευθέως την πλατφόρμα του TikTok για την έξαρση κλοπών των οχημάτων τους. Η Kia και η Hyundai, συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι δεν είναι δικό τους λάθος η άνευ προηγουμένου έξαρση κλοπής που παρατηρείται σε οχήματά τους, καταδεικνύοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Instagram, όπου έχουν κοινοποιηθεί ευρέως οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να κλέψει εύκολα ένα αυτοκίνητο που δεν διαθέτει βασική αντικλεπτική τεχνολογία.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις δύο εταιρείες – οι οποίες ανήκουν στην ίδια θυγατρική – υποστηρίζουν πως τα οχήματα της Kia και της Hyundai “έχουν γίνει αντικείμενα κλοπής”, λόγω μίας ομάδας στα κοινωνικά δίκτυα με το όνομα Kia Boys, υποστηρίζοντας πως “Τα κοινωνικά μέσα υποκίνησαν την άνευ προηγουμένου άνοδο στις κλοπές”.

Όταν η Hyundai ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας αναβάθμισης λογισμικού στα οχήματά της που θα εξουδετέρωνε αυτόματα τον κινητήρα εάν κάποιος προσπαθούσε να τον εκκινήσει χωρίς πρώτα να απενεργοποιήσει τον συναγερμό ξεκλειδώνοντας το αυτοκίνητο τον Φεβρουάριο, ανέφερε πολύ συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου τόσο το TikTok, όσο και άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε το TikTok με επίγνωση του τι πραγματικά είναι, με ενσυναίσθηση και σαφή κατανόηση των ορίων μεταξύ του εικονικού και του πραγματικού κόσμου. Το TikTok, όπως και κάθε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να έχει θετική ή αρνητική επιρροή στους χρήστες, ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα