Πόσες φορές έχεις γυρίσει σπίτι μετά από μία έντονη μέρα στη δουλειά και δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι θα φτιάξεις για βραδινό;
Σίγουρα, περισσότερες απ’ όσες θα ήθελες να παραδεχτείς!
Σε μια πολυάσχολη καθημερινότητα με γεύματα σε εστιατόρια και σε ταχυφαγεία, ουκ ολίγες φορές προσπαθούμε να δώσουμε μια νότα άνεσης στις συνήθειές μας, η οποία όμως καταλήγει να μεταφράζεται σε δέκα λεπτά μαγειρέματος και μία ώρα καθαριότητας. Έτσι, το μαγείρεμα ακόμη και μίας απλής συνταγής, κάποιες μέρες της εβδομάδας, φαντάζει βουνό.
«Girl Dinner»: To trend του TikTok που μπορεί να μας σώσει
Από μακαρόνια με βούτυρο μέχρι πλατό τυριών, όσα άτομα συμμετέχουν στο εν λόγω trend, δείχνουν γεύματα με απλά συστατικά που χρειάζονται φαντασία και ελάχιστο – έως μηδενικό – χρόνο προετοιμασίας. Όλο αυτό φαίνεται να ξεκίνησε από τη δημιουργό περιεχομένου Olivia Maher (@liviemaher), η οποία σε ένα βίντεό της ανέφερε πως είδε στο TikTok μία κοπέλα να αναφέρει ότι στο μεσαίωνα, οι χωρικοί κατανάλωναν μόνο ψωμί και τυρί.
Ένα γεύμα που σίγουρα δεν το λες ελκυστικό για τη σημερινή εποχή, αλλά η Olivia τότε συνειδητοποίησε ότι γι’ αυτήν το τυρί και το ψωμί είναι μια ιδανική επιλογή για εύκολο δείπνο. Έπειτα, η TikToker ξεκίνησε να προβάλλει τα γεύματά της, τα οποία, παρ’ όλο που, εκ πρώτης όψεως, ήταν απλά, είχαν μεγάλη ποικιλία. Κάπως έτσι, «γεννήθηκε» και το όνομα «Girl Dinner» – ή αλλιώς, «Medieval Peasant (Χωρικός του Μεσαίωνα)».
Αδιαμφισβήτητα, οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε αντικαταστήσει ένα γεύμα με μία φέτα ψωμί και αλλαντικά για λόγους ευκολίας και οικονομίας χρόνου. Εντούτοις, εν προκειμένω η Maher έδωσε μια άκρως ρεαλιστική οπτική στα εύκολα πιάτα. Επρόκειτο για ένα γεύμα που θα μπορούσαμε όλοι να ετοιμάσουμε, χωρίς ιδιαίτερη μαεστρία και περίτεχνα υλικά. Το βίντεο έχει συγκεντρώσει, μέχρι σήμερα, πάνω από δύο εκατομμύρια προβολές και έχει εμπνεύσει αμέτρητους χρήστες να μοιράζονται τα γεύματά τους. Αν και το «Girl Dinner» έχει αγαπηθεί κυρίως από γυναίκες, μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει, έχοντας πάντα κατά νου ότι ο μοναδικός κανόνας είναι… ότι δεν υπάρχουν κανόνες!
Και πράγματι, παρουσιάζονται άπειρες εναλλακτικές από τους TikTokers, όπως αλμυρές επιλογές με τυρί, κράκερ, ελιές και ομελέτα. Ακόμη, οι γλυκές προτάσεις περιλαμβάνουν κέικ, σοκολάτα με marshmallows – ή απλώς, ένα γιαούρτι με κανέλα.
Γιατί όμως το «Girl Dinner» έκανε τέτοιο πάταγο;
Ο φόρτος εργασίας και οι αστραπιαίοι ρυθμοί της καθημερινότητας επιβαρύνουν όχι μόνο το πρόγραμμά μας, αλλά αθροιστικά τη ζωή μας – ψυχικά και σωματικά. Ένα trend στο TikTok, λοιπόν, το οποίο δείχνει πόσο σημαντικό είναι τα γεύματά μας να μην μας προκαλούν επιπλέον πίεση και άγχος, αποκαλύπτει μία πλευρά πιο ανθρώπινη των δημιουργών περιεχομένου.
Αυτή την πλευρά που ίσως θα έπρεπε να βλέπουμε πιο συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία πλευρά που δεν είναι τόσο στιλιζαρισμένη, αλλά αυθόρμητη και ανεπιτήδευτη. Παράλληλα, οι Millennials και οι Gen Zers είναι από τις πιο μοναχικές γενιές που έχουν καταγραφεί και προτιμούν να απολαμβάνουν το φαγητό τους μόνοι, μπροστά σε κάποια οθόνη – τουλάχιστον τις εργάσιμες μέρες. Ειδικά μετά την έλευση της πανδημίας, τα οικογενειακά δείπνα, ακόμη και τα σαββατοκύριακα, περιορίστηκαν λόγω του νέου αυτού τρόπου ζωής.
Καραδοκούν ύπουλες παγίδες
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να αναφερθεί ότι υπάρχουν και TikTokers που, στο πλαίσιο του trend, προωθούν, εκούσια ή ακούσια, ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα και εδραιώνουν περαιτέρω την κουλτούρα της δίαιτας. Παραδείγματος χάρη, υπάρχουν βίντεο που υποστηρίζουν ότι απολαμβάνουν το γεύμα τους, γεμίζοντας ένα μπολ με… παγάκια!
Συνεπώς, είναι απαραίτητη η οξυμένη κριτική σκέψη σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Αν μη τι άλλο, η δυνατότητα, ως ενήλικας πλέον, να φτιάξεις ένα πιάτο με διαφορετικά τρόφιμα είναι σίγουρα πιο δημιουργική, πιο γρήγορη και, ενδεχομένως, πιο οικονομική από το να παραγγείλεις φαγητό. Εκτός αυτού, προσφέρεται απλόχερα και το περιθώριο της δημιουργίας ενός γεύματος με υψηλή διατροφική αξία. Επί της ουσίας, το μήνυμα που περνά, μεταξύ άλλων, το “Girl Dinner” συνδέεται άρρηκτα με τη σημασία της υγιεινής διατροφής, με την αποτελεσματική συχνότητα στα γεύματα, ενώ αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι το φαγητό δεν χρειάζεται απαραίτητα να σηματοδοτεί κάτι κουραστικό και περίπλοκο.
Αρκεί να ικανοποιεί τις ανάγκες μας σωματικά και ψυχικά.