Βρισκόμαστε στην Ελλάδα, σε μια χώρα με πλούσια ιστορία, αξιοσημείωτες κατασκευές και μαγευτικά τοπία, μια κοιτίδα πολιτισμού εδώ και χιλιάδες χρόνια – και όχι μόνο.
Πολλοί λένε ότι είναι τυχερός όποιος ζει – πόσο μάλλον αν έχει γεννηθεί και μεγαλώσει – εδώ. Και η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας διαθέτει πολλά, για τα οποία (πρέπει να) είμαστε περήφανοι. Μέσα σε αυτά είναι και τα αρχιτεκτονικά της «θαύματα», αφού από τους αρχαίους ναούς μέχρι τις σύγχρονες υποδομές, πληθώρα αξιοσημείωτων κατασκευαστικών έργων έχουν διαμορφώσει και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το τοπίο της. Ακόμη, όμως, κι αν είναι πολλές οι κατασκευές που έχουν «αντέξει» στη δοκιμασία του χρόνου, υπάρχουν και εκείνες που έχουν επάξια κερδίσει τη φήμη ότι εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.
Ποιες είναι αυτές;
Η Διώρυγα της Κορίνθου
Η Διώρυγα της Κορίνθου, ένα εντυπωσιακό επίτευγμα μηχανικής, που συνδέει τον Κορινθιακό Κόλπο με τον Σαρωνικό, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα εμβληματικό ορόσημο του τόπου μας. Αυτή η κατασκευή, ωστόσο, φαίνεται να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, λόγω κυρίως του στενού της πλάτους και των υψηλών της βράχων. Κι αυτό γιατί τα πλοία που διασχίζουν το κανάλι απαιτούν ακριβείς ελιγμούς, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν λάθος υπολογισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις ή ατυχήματα.
Μάλιστα, πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί λόγω των δύσκολων συνθηκών, γι’ αυτό και πλέον απαιτούνται αυστηροί κανονισμοί, που να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πλοίων, που διέρχονται από αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα.
Το Μετρό της Αθήνας
Όσοι από εμάς ζούμε στην πρωτεύουσα, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι το μετρό της Αθήνας, αυτό το εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο που συνδέει τις διαφορετικές γειτονιές της πόλης μας, έχει βελτιώσει σημαντικά τη συγκοινωνία και την προσβασιμότητα των μεταφορών. Ωστόσο, λόγω κυρίως της παλαιότητας αλλά και της συνεχούς χρήσης του, υπάρχουν πολλές ανησυχίες, ειδικά τον τελευταίο καιρό, για το αν είναι πράγματι ασφαλές.
Παράγοντες, όπως η παλαιότητα των υποδομών, οι περιστασιακές τεχνικές δυσλειτουργίες και ο συνωστισμός κατά τις ώρες αιχμής είναι λογικό να ενέχουν κινδύνους για όσους μετακινούνται με τα μέσα. Και σίγουρα, χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση και τη συντήρηση του συστήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών.
Το Φαράγγι της Σαμαριάς
Το Φαράγγι της Σαμαριάς, ένα χαρακτηρισμένο από πολλούς ως φυσικό θαύμα της Κρήτης, προσελκύει εύλογα πεζοπόρους από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι απότομες πλαγιές του φαραγγιού και οι ασταθείς γεωλογικοί σχηματισμοί του το καθιστούν επιρρεπές σε κατολισθήσεις.
Επιπλέον, οι περιοδικές, έντονες βροχοπτώσεις και η ταχεία αύξηση της ροής του νερού μέσα στο φαράγγι, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ξαφνικές πλημμύρες, θέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και επισκέπτες. Τέλος, η απομακρυσμένη περιοχή του φαραγγιού δημιουργεί προκλήσεις όσον αφορά την προσβασιμότητα και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο επιτακτική ανάγκη γίνεται το να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην μετατραπεί αυτός ο τόσο δημοφιλής προορισμός σε μία επικίνδυνη εμπειρία.
Το Κάστρο του Μυστρά
Το Κάστρο του Μυστρά συνιστά έναν ιστορικό χώρο της Πελοποννήσου, που φημίζεται για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική του σημασία, προσφέροντας όχι μόνο εκπληκτική θέα αλλά και μια αναλυτική ματιά στη βυζαντινή ιστορία. Ωστόσο, όπως κάθε ιστορική κατασκευή, με την πάροδο του χρόνου έχει υποστεί την ανάλογη φυσική φθορά, η οποία, ωστόσο, εγείρει ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια των επισκεπτών και όχι μόνο.
Υπάρχουν κίνδυνοι ολίσθησης, πτώσεων των τειχών του κάστρου ή ακόμα και ατυχήματα λόγω των ασταθών επιφανειών του. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους επισκέπτες να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τυχόν οδηγίες ασφαλείας, όταν εξερευνούν τέτοιους χώρους. Συγχρόνως, βέβαια, θα πρέπει να γίνουν και προσπάθειες συντήρησης, που να δίνουν προτεραιότητα στη δομική σταθερότητα αυτού του ιστορικού στολιδιού.
Οι Μονές του Αγίου Όρους
Σκαρφαλωμένα στις απόκρημνες πλαγιές του Αγίου Όρους, τα μοναστήρια της κοινότητας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας αλλά και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ωστόσο, η απομόνωση και οι επισφαλείς τοποθεσίες αυτών των μοναστηριακών συγκροτημάτων ενέχουν εγγενείς κινδύνους. Τα μοναστήρια είναι προσβάσιμα μόνο με βάρκα ή ορεινά μονοπάτια, που είναι επιρρεπή σε κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
Αυτό, φυσικά επιτάσσει αυστηρούς οικοδομικούς κανόνες και τακτικούς ελέγχους από ειδικούς, που θα συμβάλλουν στη διασφάλιση της δομικής ακεραιότητας αυτών των θρησκευτικών ιερών, προστατεύοντας τόσο τους κατοίκους όσο και τα πολύτιμα αντικείμενα που στεγάζονται εκεί.
Η πλούσια ιστορία, η φυσική ομορφιά και, βέβαια, οι αξιόλογες κατασκευές της Ελλάδας είναι στοιχεία αδιαμφισβήτητα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι πιθανοί κίνδυνοι, που συνδέονται με αυτές τις κατασκευές, αφού, όπως διαπιστώσαμε, από την Διώρυγα της Κορίνθου μέχρι και τις ιερές Μονές του Αγίου Όρους, κάθε κατασκευή έχει και τις δικές της προκλήσεις.
Σκοπός είναι μέσω αυστηρών κανονισμών, συνεχούς και σωστής παρακολούθησης και συνεργασίας ειδικών, η Ελλάδα να μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους, διατηρώντας την πολιτιστική της κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές, αναλλοίωτη και τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της ασφαλείς.