Όλοι γνωρίζουμε ότι μέσα σε μια φιλία μπορούν να κυριαρχήσουν πολύ έντονα συναισθήματα. Κάποιες φορές, όμως, τα συναισθήματα αυτά μπορούν να εξελιχθούν και σε κάτι περισσότερο από φιλικά. Κι έτσι ξαφνικά, μια σχέση που φαινόταν απόλυτα πλατωνική αποκτά νέα διάσταση κι εμείς αναρωτιόμαστε πως να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. 

Και οκ, όταν τα συναισθήματα αυτά είναι αμφίδρομα τότε έχει καλώς, τι γίνεται όμως όταν είναι μονόπλευρα; Το λες ή δεν το λες;

Τι γίνεται όταν ο άλλος άνθρωπος έχει σχέση; Πώς μπορείς να ξεπεράσεις την αναμενόμενη ζήλια που θα νιώθεις; Τι συμβαίνει όταν ακόμα κι εσύ ο ίδιος έχεις σχέση; Θα μπορέσεις να συνεχίσεις να κρύβεις τα συναισθήματα σου «για πάντα»; Και τι γίνεται αν δεν θες να χάσεις αυτόν τον άνθρωπο από τη ζωή σου;

Αξιολόγηση των συναισθημάτων

Ίσως πριν προβούμε στην οποιαδήποτε ενέργεια, θα ήταν καλύτερο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο να σκεφτούμε και, με καθαρό μυαλό, να αξιολογήσουμε τα συναισθήματά μας. Νιώθουμε στ’ αλήθεια ερωτευμένοι με τον/ην καλύτερό/ή μας φίλο/η ή βιώνουμε έναν προσωρινό ενθουσιασμό; Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι προσωπικές καταστάσεις, που το συναίσθημα υπερβαίνει τη λογική, είναι αν μη τι άλλο δύσκολο να τις προσεγγίσουμε τόσο αντικειμενικά.

Εντούτοις, η κατανόηση των ειλικρινών συναισθημάτων μας, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για το πως θα κινηθούμε.

Αξία της φιλίας

Αν βάλουμε, τώρα, στο μυαλό μας την αξία της συγκεκριμένης φιλίας, τη δύναμή της καθώς και το πως αυτή έχει εμπλουτίσει τη ζωή μας, θα λέγαμε πως αξίζει να «θέσουμε σε κίνδυνο» τη σύνδεση που έχουμε; Μπορεί και να αξίζει. Αλλά, για να το μάθουμε αυτό, θα πρέπει πρώτα να βάλουμε στη ζυγαριά τα πιθανά οφέλη έναντι των πιθανών κινδύνων.

Ειλικρινής επικοινωνία

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι το «κλειδί» για κάθε σχέση. Εάν έχουμε καταλήξει ότι τα συναισθήματά μας είναι γνήσια και έχουμε την ανάγκη να τα «βγάλουμε από μέσα μας», είναι σημαντικό να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον/ην φίλο/η μας.

Να καταστήσουμε σαφές ότι εκτιμάμε και σεβόμαστε τη φιλία και όσα έχουμε περάσει, ανεξάρτητα από όποια αλλαγή κι αν φέρει η συζήτηση.

@queenofgettingbanned

I fell in love with my bestfriend this year

♬ original sound – ˗ˏˋ ★ ˎˊ˗

Προετοιμασία για οποιοδήποτε αποτέλεσμα

Όποιος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, έχει σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού του, ότι ίσως ο/η καλύτερος/η του φίλος/η να μην αισθάνεται το ίδιο. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται να είμαστε ψυχικά προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε έκβαση. Επίσης, είναι απαραίτητο να δεχόμαστε με κατανόηση και σεβασμό τα συναισθήματα και τις αποφάσεις του άλλου ανθρώπου, όποια κι αν είναι αυτά.

Ίσως, βέβαια, ακόμη πιο σκληρό από το να αποδεχτούμε το ενδεχόμενο μιας ανεκπλήρωτης αγάπης είναι να αντιμετωπίσουμε το «ξεθώριασμα» μιας στενής φιλίας. Όλα, όμως, είναι μέσα στη ζωή και για κάθε είδους υγιή σχέση, τα άτομα πρέπει να θέλουν να είναι σε αυτήν. 

Απαραίτητο «διάλειμμα»

Δεν είναι λίγες οι φορές, που, αφού εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, μας είναι δύσκολο να «συνεχίσουμε» αμέσως τη φιλία, στην αρχική της μορφή. Σε τέτοιες περιπτώσεις που είτε τα συναισθήματά μας είναι πολύ έντονα, είτε η απόρριψη είναι πολύ επώδυνη για εμάς, ένα διάλειμμα μπορεί να είναι ευεργετικό.

Ας δώσουμε στον εαυτό μας τον απαραίτητο χρόνο να «θεραπευτεί» και να ανακτήσει τη συναισθηματική του σταθερότητα. Η απόσταση δεν σημαίνει πάντα το τέλος μιας φιλίας. Αντιθέτως, ίσως αποτελέσει μια ευκαιρία και για τους δύο να σκεφτούν και ενδεχομένως να ξαναχτίσουν τη σχέση από την αρχή.

Κατάλληλη υποστήριξη

Όλοι χρειαζόμαστε την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες, συναισθηματικά φορτισμένες, καταστάσεις και προκλήσεις. Και αυτή την υποστήριξη μπορούν να μας τη δώσουν μόνο οι δικοί μας άνθρωποι, η οικογένεια ή οι φίλοι μας. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι το να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας με κάποιον που εμπιστευόμαστε μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στο να επεξεργαστούμε σωστά την κατάσταση, σκεπτόμενοι κάθε οπτική γωνία.

Μακροπρόθεσμες προοπτικές

Όπως είπαμε, μερικές φορές, τα έντονα – κυρίως ερωτικά – συναισθήματα μπορεί να θολώσουν την κρίση μας και να μας κάνουν να χάσουμε τη γενικότερη εικόνα, όπως είναι το τι πραγματικά «ζητάμε» από μια τέτοια σχέση. Αν, για παράδειγμα, σκεφτούμε τις επιθυμίες, τις αξίες, τις φιλοδοξίες και τους μακροπρόθεσμους στόχους μας, η σχέση με τον/ην κολλητό/ή μας, ευθυγραμμίζεται με αυτά;

Είναι σε θέση να μας βοηθήσει να τα εκπληρώσουμε;

Το να ερωτευτείς τον/ην καλύτερό/ή σου φίλο/η είναι πράγματι μια δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία. Αν, όμως, βρούμε τη δύναμη να την προσεγγίσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, σίγουρα θα μπορέσουμε ανταπεξέλθουμε και ενδεχομένως να βγούμε πιο δυνατοί από αυτό, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Το βασικό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από την έκβαση αυτής – αλλά και καμίας τέτοιας κατάστασης!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα