Η κατάθλιψη μπορεί να έχει εξουθενωτικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο το άτομο λειτουργεί καθημερινά. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι το κλειδί για την ανάρρωση, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που το άτομο μπορεί να κάνει συνδυαστικά και να βοηθήσουν στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Αρχικά, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ώστε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα σε κάποιον/α ειδικό ψυχικής υγείας. Μερικές ερωτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν να εντοπίσουμε τυχόν συμπτώματα είναι: 

-Νιώθω θλίψη για το μεγαλύτερο μέρος της μέρας, για διάστημα μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες;

-Έχω χάσει την όρεξη/κίνητρο για να κάνω πράγματα που συνήθως με ευχαριστούσαν;

-Αισθάνομαι συχνά ευερέθιστος/η;

-Παρατηρώ διαφορές στον ύπνο (αυπνία/υπερυπνία/διακεκομμένος ύπνος);

Η δημιουργία ενός συστήματος υποστήριξης είναι καθοριστικής σημασίας και συμβάλλει σημαντικά στην ανάρρωση του ατόμου από την κατάθλιψη. Ένα τέτοιο δίκτυο περιλαμβάνει τη δημιουργία δεσμών με άτομα που μπορούν να προσφέρουν κατανόηση, ενσυναίσθηση και ενθάρρυνση.

H ανοιχτή επικοινωνία αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία τέτοιων δεσμών. Το να μοιραστείτε τη συναισθηματική σας κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε με όσους εμπιστεύεστε μπορεί να βοηθήσει και εσάς, αλλά και αυτούς να σας καταλάβουν καλύτερα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τους ενημερώσετε για το πώς μπορούν να σας υποστηρίξουν, μιλώντας τους για τις ανάγκες σας αυτό το διάστημα, καθώς και για τα πράγματα που σας δυσκολεύουν.

Η εκπαίδευση των κοντινών σας ανθρώπων σχετικά με την κατάθλιψη είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο γίνεται ευκολότερο για εκείνους να μπορέσουν να κατανοήσουν κάποιες καταστάσεις. Με το να μοιραστείτε σχετικές πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαταραχή, δίνετε τη δυνατότητα στους αγαπημένους σας να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της κατάθλιψης, τους βοηθάτε να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τη φύση της, τα συμπτώματά της και τις πιθανές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή. Ακόμη, μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να αναζητήσουν και μόνοι τους αξιόπιστες πηγές, άρθρα ή βιβλία σχετικά με την κατάθλιψη. 

Οι συχνές επαφές με τους κοντινούς σας ανθρώπους παίζουν καθοριστικό ρόλο, τόσο στη διατήρηση μιας σχετικά σταθερής συναισθηματικής κατάστασης κατά τη διάρκεια των προκλήσεων της κατάθλιψης, όσο και στο αίσθημα της μοναξιάς, που συχνά βιώνουν τα άτομα με κατάθλιψη.

Η τακτική επικοινωνία, είτε μέσω απλών μηνυμάτων, είτε μέσω τηλεφωνημάτων, βοηθά στην ενίσχυση των δεσμών με όσους σας νοιάζονται. Όλα τα παραπάνω, σας βοηθούν να μοιραστείτε τα όσα νιώθετε, αλλά με αυτό τον τρόπο δίνετε την ευκαιρία και στους γύρω σας να είναι ενήμεροι για την κατάσταση και τις ανάγκες σας.

Πέραν από τους φίλους και τα αγαπημένα πρόσωπα, είναι επίσης σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο και να εστιάζετε στον εαυτό σας, κάνοντας πράγματα που σας βοηθούν να αισθάνεστε καλά. Η λέξη αυτοφροντίδα μπορεί να σημαίνει να μαγειρέψετε ένα φαγητό που σας αρέσει, να κάνετε μια δραστηριότητα που σας αρέσει, ή απλώς να αφιερώσετε χρόνο για να χαλαρώσετε. 

Καθώς, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η κατάθλιψη συμβάλλει στη μείωση του κινήτρου, αρκετά άτομα βρίσκουν βοηθητική τη χρήση ενός ”planner” για να ενεργοποιηθούν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προγραμματίσετε τον χρόνο σας και να προσπαθήσετε να εισάγετε σταδιακά περισσότερα από αυτά που σας ευχαριστούν ή σας άρεσαν στο παρελθόν.

Προσπαθήστε λοιπόν να φτιάξετε ένα τέτοιο πρόγραμμα για κάποιες μέρες (για αρχή προτείνεται μικρό χρονικό διάστημα, π.χ. 3 μέρες). Το  πρόγραμμα μπορεί να είναι αρκετά ευέλικτο και οι δραστηριότητες που θα επιλέξετε μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Να θυμάστε πως το κάθε άτομο έχει τους δικούς του ρυθμούς και τα δικά του ενδιαφέροντα και πως στόχος αυτής της πρότασης είναι η βελτίωση της διάθεσης σας και όχι η αυτοκριτική. 

Τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτό το planner:

– ένα ή δύο πράγματα που παλιά σας άρεσαν

– επαφή με άλλους ανθρώπους, ίσως μια δραστηριότητα με φίλους (π.χ. βόλτα, καφές) ή ακόμα και ένα τηλεφώνημα

γυμναστική, κάποιο είδος άσκησης που σας άρεσε στο παρελθόν, αν δεν είχατε μπορείτε να πειραματιστείτε 

– πράγματα που θα ήταν καλό να κάνετε για τον εαυτό σας, όπως να φάτε κάτι υγιεινό, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο

– καθορίστε μεν, αλλά ευέλικτα, ώρες που θα ξυπνήσετε και ώρες που θα κοιμηθείτε, ώστε να σταθεροποιήσετε σιγά σιγά τον ύπνο σας – αυτό ενδεχομένως να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. 

Οι παραπάνω προτάσεις έχουν στόχο να βοηθήσουν το άτομο να διατηρήσει μία όσο το δυνατόν περισσότερο, σταθερή καθημερινότητα, καθώς και επαφή με τους γύρω του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ξανά πως τέτοιες διαταραχές δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ατομικές δράσεις, αλλά το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα