Εσένα, τελικά, ποιο από όλα αυτά τα θύματα σου έφτιαξε τη μπλούζα;

Η βιομηχανία του fast fashion έχει διχάσει αρκετές φορές το ευρύ κοινό, για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι άθλιες συνθήκες εργασίας που βιώνει το εργατικό δυναμικό, ώστε να υπάρχει μαζική και συνεχής παραγωγή ρούχων, είναι ευρύτερα γνωστή.

Ένα ακόμη επεξηγηματικό άρθρο, λοιπόν, για το πώς κατασκευάζονται τα συγκεκριμένα ρούχα, ίσως να ήταν και ανούσιο, αφού το συγκεκριμένο θέμα έχει συζητηθεί αρκετά. Ο καθένας, έχει διαφορετικούς λόγους ώστε να καταφεύγει στη fast fashion αγορά – και αυτό δεν είναι κατακριτέο.

Το οικονομικό κόστος, η προσβασιμότητα, η «εύκολη» λύση, η ποικιλομορφία στις επιλογές, είναι μερικοί από τους λόγους που αρκετοί καταναλωτές δεν θέλουν να αποχωριστούν τη fast fashion βιομηχανία. Παράλληλα, η εκμετάλλευση και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στο εργατικό δυναμικό τριτοκοσμικών χωρών, μοιάζει πολύ μακρινό από την Ευρώπη.

Τι θα γινόταν εάν οι καταναλωτές, μπορούσαν να αντιληφθούν πραγματικά τι συμβαίνει, κατά το στάδιο παραγωγής όλων αυτών των προϊόντων; Θα συνέχιζε όλη αυτή η υπερκατανάλωση και η παιδική και εργατική εκμετάλλευση;

Μπλουζάκι με 2 ευρώ από ένα μηχάνημα στο Βερολίνο

Στην οδό Alexanderplatz του Βερολίνου, τοποθετήθηκε μια μηχανή, η οποία δέχεται το ποσό των 2€ για να σου προσφέρει ένα λευκό μπλουζάκι στο μέγεθος της επιλογής σου.

Τι το διαφορετικό υπήρχε σε αυτό το μηχάνημα;

Το συγκεκριμένο μηχάνημα, κατά την επεξεργασία της εντολής που του έδινες, σου προέβαλλε παράλληλα, ένα βιντεάκι, απεικονίζοντας τον τρόπο που η συγκεκριμένη μπλούζα παράχθηκε για να φτάσει σε εσένα. Στο βιντεάκι, παρουσιάζονταν τα άθλια υποστατικά που στεγάζουν εκατομμύρια εργαζόμενους, κάτω από αντίξοα ωράρια και συνθήκες, ώστε να φτάσει στα χέρια σου ένα οικονομικό μπλουζάκι, το οποίο τις πλείστες φορές δεν έχεις ανάγκη.

Το μπλουζάκι αξίας 2€ που επέλεξαν να πληρώσουν πολλοί περαστικοί, ήταν ένα από τους τόνους ρούχων που κατασκευάζουν ημερησίως, νεαρά κορίτσια, με μισθό 13 σεντς την ώρα, δουλεύοντας συνολικά 16 ώρες την ημέρα. Στο τέλος του βίντεο, δίνεται η επιλογή σε όποιον πλήρωσε τα 2€ στο μηχάνημα, να πάρει το μπλουζάκι το οποίο αγόρασε, είτε να δωρίσει τα συγκεκριμένα χρήματα στον φιλανθρωπικό Οργανισμό “Fashion Revolution”.

Το μηχάνημα αυτό τοποθετήθηκε στην οδό Alexanderplatz του Βερολίνου την 24η Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Επανάστασης της μόδας. Οι περαστικοί, επέλεξαν να δωρίσουν τα 2€, αφού παρακολούθησαν το βίντεο και αφού πληροφορήθηκαν για όλη την διαδικασία που ακολουθείται, ώστε να φτάσουν σε εμάς, όλα αυτά τα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Εσύ τι θα επέλεγες, αν ήξερες;

Ίσως, τελικά, όλο αυτό που χρειάζεται να μην είναι ένα ακόμη άρθρο κατά της fast fashion βιομηχανίας. Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία και οι καταναλωτές, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το τι ακριβώς συμβαίνει. Η εκμετάλλευση, μπορεί να φαντάζει πολλές φορές κάτι πολύ μακρινό από εμάς, γι’ αυτό και είναι πιο εύκολο να την αγνοούμε.

Η συνεχής προβολή αυτής της κατάστασης και η δημιουργία ισχυρής αντίληψης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρειάζεται αγώνες και προσπάθεια. Το ένα μηχάνημα στην οδό Alexanderplatz, του Βερολίνου, πρέπει να μετατραπεί σε εκατομμύρια μηχανήματα, στις οδούς κάθε πόλης, όλων των χωρών. Από τη Wall Street της Νέας Υόρκης, μέχρι την οδό Ομονοίας στην Αθήνα και την οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

1133 εργάτες καταπλακώθηκαν καθώς έφτιαχναν τα ρουχα σου…

Επειδή δεν έτυχε να γεννηθείς στο Μπαγκλαντέζ και σε τόσες άλλες περιοχές τριτοκοσμικών χωρών, δεν σημαίνει ότι όλο αυτό δεν σε επηρεάζει. Επειδή δεν είσαι πολίτης ή εργάτης σε αυτές τις χώρες, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις ευθύνη για όλες αυτές τις ζωές που εργάζονται απάνθρωπα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αλόγιστες και υπερκαταναλωτικές σου συνήθειες.

1133 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, το 2013, στο εργοστάσιο ρούχων, “Rana Plaza” στη Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπακλαντέζ. Το εργοστάσιο κατέρρευσε, καταπλακώνοντας τους εργάτες, που δούλευαν για 13 σεντς την ώρα. Ήταν τελικά το “Rana Plaza” η εξαίρεση του κανόνα, ή ακόμη ένα από τα εκατομμύρια εργοστάσια; Ποιος από όλους αυτούς, έφτιαξε, τελικά, την δική σου μπλούζα; 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα