Θυμάστε τις εποχές που όλοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν βίντεο στο TikTok για να γίνουν viral και να βγάλουν χρήματα;
Από ό,τι φαίνεται, η εποχή αυτή έχει περάσει και το μέλλον είναι στις live μεταδόσεις με όλο και περισσότερους δημιουργούς περιεχομένου να στρέφονται σε αυτά, για να κερδίσουν πιο άμεσα χρήματα μέσω της εφαρμογής. Μάλιστα, είναι αρκετοί οι δημιουργοί που κάνουν live όλο το εικοσιτετράωρο με απώτερο σκοπό το κέρδος.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Οι δυνατότητες ζωντανής ροής του TikTok επιτρέπουν στους δημιουργούς να συνομιλούν απευθείας με το κοινό τους σε πραγματικό χρόνο, να φιλοξενούν διαγωνισμούς, trivia κ.λπ. Αρκετοί, λοιπόν, άγνωστοι δημιουργοί επέλεξαν να γίνουν streamers μέσω του TikTok και είδαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τον αριθμό των ακολούθων τους να ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς.
Υπάρχουν ΤikΤokers, όπως για παράδειγμα οι Jetty Jamez και Autumn Raynn που έκαναν περισσότερες από 500 ώρες live στην εφαρμογή, στις οποίες, πρακτικά, το κοινό παρακολουθούσε την καθημερινότητα του ζευγαριού στο διαμέρισμά τους. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το κοινό τους αυξήθηκε κατακόρυφα και άρχισε να τους στέλνει δώρα.
Οι ίδιοι μπορεί να μην είχαν πλέον καθόλου προσωπική ζωή – μιας και υπήρχαν παντού στο σπίτι τους κάμερες – ωστόσο ανακάλυψαν έναν εύκολο τρόπο για να συγκεντρώσουν σημαντικά έσοδα μέσα από τα “δώρα” που μπορούν να στείλουν οι ακόλουθοι.
Πώς κερδίζουν χρήματα λοιπόν οι TikTokers μέσω των live;
Οι δημιουργοί μπορούν να κερδίσουν από 0,01 δολάρια – με ένα μόλις δώρο όπως ένα τριαντάφυλλο και μία μπάλα τένις – έως και περισσότερα από 530 δολάρια. Εντούτοις, τα χρήματα δεν τα λαμβάνουν απευθείας από το κοινό τους στην εφαρμογή, αλλά μέσω των “δώρων”, δηλαδή των εικονικών αντικειμένων που αγοράζονται με νομίσματα.
Συκεκριμένα, όταν ο εκάστοτε χρήστης στέλνει ένα δώρο, η αξία του αφαιρείται από το υπόλοιπο του λογαριασμού του, με τα κόστη των δώρων να ποικίλλουν. Στη συνέχεια, το TikTok απονέμει “διαμάντια” στους δημιουργούς με υψηλά επίπεδα αφοσίωσης, τα οποία μπορούν να ανταλλαχθούν με χρήματα. Λόγω του χαμηλού τους κόστους (από 0,39 δολάρια τα 22 νομίσματα), όλο και περισσότεροι χρήστες στέλνουν δώρα, στηρίζοντας τους αγαπημένους τους δημιουργούς βίντεο.
Ειδικότερα, στην περίπτωση που οι χρήστες διαθέτουν νομίσματα, τότε αρκεί απλώς να πατήσουν το κουμπί “δώρο” στο κάτω μέρος της ζωντανής ροής, να επιλέξουν το επιθυμητό δώρο και να πατήσουν “αποστολή”. Έτσι, οι TikTokers λαμβάνουν τα δώρα αυτά σε πραγματικό χρόνο, αν και αξίζει να αναφερθεί, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το σύστημα των δώρων για κάποιον δημιουργό, είναι να έχει ηλικία άνω των 18 ετών και να διαθέτει πάνω από 1.000 ακόλουθους.
Μπορεί κάποιο άτομο να βιοποριστεί έτσι;
Εξαρτάται.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι αμοιβές που συγκεντρώνουν οι δημιουργοί από το σύστημα των δώρων κυμαίνονται από 5.000 μέχρι και 50.000 δολάρια (!) την εβδομάδα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο των TikTokers να παραπέμπει στο Big Brother ή στο The Truman Show. Επομένως, όχι μόνο μπορεί κάποιος να βιοποριστεί, αλλά να “χτίσει” μια μικρή περιουσία με αυτό τον τρόπο.
Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Data.ai, οι μικροσυναλλαγές αυτές παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενες τάσεις, καθώς το κοινό ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια εντός της εφαρμογής για να αγοράσει τα προαναφερθέντα νομίσματα.
Γιατί το κοινό ενδιαφέρεται τόσο να παρακολουθήσει τις live μεταδόσεις στο TikTok;
Αν μη τι άλλο, τα 24ωρα live δεν εμφανίστηκαν εν μία νυκτί, μιας και πρωτοεργάτες υπήρξαν streamers στο Twitch. Παρ’ όλα αυτά, στο TikTok όλα ξεκινούν από τον περιβόητο αλγόριθμο, ο οποίος συμβάλλει στην ώθηση όλο και περισσότερων TikTokers να προβάλλουν τη ζωή τους σε ζωντανή σύνδεση. Να σημειωθεί, ότι στην Ασία οι 24ωρες ζωντανές μεταδόσεις είναι εξαιρετικά δημοφιλείς εδώ και αρκετό καιρό, αφού είναι ένας τρόπος για εύκολο κέρδος και φήμη. Το αντάλλαγμα; Οποιαδήποτε αίσθηση ιδιωτικότητας, συν το ψυχολογικό κόστος που μπορεί να βαραίνει τον TikToker.
Δυστυχώς, υπάρχουν και τα live, στα οποία οι δημιουργοί καλούνται να φέρουν εις πέρας challenges – που μπορεί να είναι ακόμη και εξευτελιστικά – έναντι πληρωμής.
Αντί επιλόγου
Σαφώς, το ενδιαφέρον του κόσμου απέναντι σε τέτοιου είδους live γεννά εύλογα ερωτηματικά. Ορισμένες απαντήσεις, βέβαια, έχουν δοθεί από την Katrin Scheibe, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ, η οποία υποστηρίζει πως μερίδα του κοινού παρακολουθεί τους TikTokers σε ζωντανή μετάδοση προκειμένου να ικανοποιήσει την υπαρξιακή ανάγκη του “ανήκειν” που διακατέχει εκ φύσεως τον άνθρωπο.
Το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ του κοινού και του εκάστοτε δημιουργού είναι πραγματικό, ενώ τα live μπορεί να είναι και εθιστικά για κάποιους χρήστες. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο θέμα που χρήζει προσοχής τόσο ερευνητικά, όσο και κοινωνικά.