Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί να παραιτηθούμε από τη δουλειά μας;
Είτε γιατί το περιβάλλον δεν είναι υγιές, είτε γιατί αυτό που κάνουμε δεν μας ταιριάζει, είτε ακόμη και γιατί οι πολλές ώρες εργασίας δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Τη σκέψη «παραιτούμαι», ωστόσο, διαδέχεται πολύ γρήγορα η φράση: «Τα χρήματα είναι καλά». Πολλές φορές, όμως, ούτε τα χρήματα είναι αυτά που μας ικανοποιούν. Απλώς, σκεφτόμαστε την ασφάλεια που μας παρέχει ένα σταθερό εισόδημα. Όσο πιεστική κι αν είναι μια τέτοια κατάσταση, φαντάζει μακράν πιο λογική από την επιλογή του να μείνουμε χωρίς δουλειά.
Όσο ονειροπόλο κι αν ακούγεται, υπάρχει τρόπος να αφήσεις τη δουλειά σου για να επιδιώξεις κάτι πολύ καλύτερο. Η επιλογή αυτή, μάλιστα, μπορεί να λειτουργήσει και ως επένδυση για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής σου, αφού θα καταφέρεις να εξασφαλίσεις μία ποιοτικότερη ζωή, σύμφωνα με τα δικά σου πρότυπα. Και το μυστικό για να παραιτηθείς, αναζητώντας μια καλύτερη διέξοδο, είναι το «οικονομικό δίχτυ ασφαλείας», το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσεις σωστά και μεθοδικά. Συγκεκριμένα, το δίχτυ αυτό χαρακτηρίζεται ως «FYF- F* You Fund».
Πώς λειτουργεί το «FYF»;
Το «FYF» αποτελεί, ουσιαστικά, ένα εργαλείο έκτακτης ανάγκης, που θα αποταμιεύεις χρήματα μεθοδικά, τα οποία θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας όταν τα χρειαστείς. Προσοχή, όμως: Δεν πρόκειται για άλλη μια μορφή αποταμίευσης. Αντ’ αυτού, χαρακτηρίζεται ως «Fuck you Fund», ακριβώς επειδή σου παρέχει τη δυνατότητα να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, έχοντας ένα ασφαλές «μαξιλαράκι». Ως εκ τούτου, η εν λόγω πρακτική προϋποθέτει την αποθήκευση χρημάτων, ώστε να είσαι σε θέση να ικανοποιήσεις τις βασικές σου ανάγκες, σε περίπτωση που μείνεις 6 ή 12 μήνες χωρίς δουλειά.
Γιατί χρειάζεσαι το «FYF»;
Πριν αφήσεις τη δουλειά σου, λοιπόν, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις αυτή την τεχνική αποταμίευσης, έχοντας κατά νου ότι θα είσαι εξασφαλισμένος οικονομικά, τουλάχιστον για μερικούς μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις, η επιθυμία της παραίτησης δομείται σταδιακά, με αποτέλεσμα το τελικό «μπαμ» να γίνεται ξαφνικά. Βέβαια, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο της απόλυσης, επομένως ένας λόγος παραπάνω να κάνουμε τα «κουμάντα μας» από νωρίς.
Αυτομάτως, η οικονομική ασφάλεια που θα αποκτήσεις, θα σου δώσει τη δυνατότητα να σκεφτείς καλύτερα το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα, αποφεύγοντας τις τοξικές καταστάσεις, από τις οποίες έφυγες (εκούσια ή ακούσια). Αρωγός στη μετάβαση αυτή θα είναι το «FYF», αφού θα σου επιτρέψει να αποφύγεις βεβιασμένες αποφάσεις, με προοπτική να καταλήξεις στα ίδια μονοπάτια.
Με ποιον τρόπο πρέπει να γίνεται η αποταμίευση;
Η πρόκληση στο «FYF», είναι πως δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη φόρμουλα, μια πεπατημένη για να ακολουθήσεις. Σίγουρα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, εάν, δηλαδή, έχεις εξαρτώμενα μέλη, εάν πληρώνεις δάνειο ή ενοίκιο – ακόμα και το αυτοκίνητο που έχεις, υπολογίζεται στην εξίσωση.
Επίσης, προτεραιότητά σου, ώστε να δομήσεις μια πραγματικά επωφελή αποταμίευση, είναι να γνωρίζεις τα καθημερινά σου έξοδα. Διότι, υπολογίζοντας τα έξοδά σου, θα είσαι σε θέση να συγκροτήσεις την απαιτούμενη αποταμίευση. Σαφώς, το έργο σου είναι πολύ πιο εύκολο όταν δεν έχεις πολλά έξοδα ή οικογενειακές υποχρεώσεις. Αλλά, όπως κι αν έχει, δεν είναι ακατόρθωτο να βάλεις στην άκρη ένα σεβαστό ποσό, ικανό να καλύψει τις ανάγκες σου, τουλάχιστον για 6 μήνες.
Επιπλέον, η οργάνωση είναι ο θεμέλιος λίθος για την όποια επαγγελματική μετάβαση σκέφτεσαι να προβείς. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ή να έχεις σκεφτεί τα επόμενά σου βήματα. Με αυτό τον τρόπο, η επόμενη επαγγελματική αναζήτησή σου θα είναι πιο συγκεκριμένη και πιο συνειδητοποιημένη. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπάρχει μία τάση «μιζέριας» στη αγορά εργασίας. Ειδικά από τη γενιά των Millennials (και όχι μόνο) κυριαρχεί το σκεπτικό να παραμένει κανείς σε μία δουλειά που δεν τον εκφράζει, καθαρά και μόνο για οικονομικούς λόγους – ακόμα κι αν οι αμοιβές είναι πενιχρές.
Από την άλλη, η Gen Z συχνά κατηγορείται ότι βαριέται να δουλέψει σκληρά. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ως κουλτούρα έχουμε συνηθίσει στην «υποταγή» του συστήματος και έχουμε την τάση να ζούμε για να δουλεύουμε – και όχι να δουλεύουμε για να ζούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που η φιλοσοφία του «FYF», μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ώστε να θέσουν νέα όνειρα και στόχους και να καταφέρουν να πετύχουν την ποιοτική ζωή, που οι ίδιοι επιθυμούν.