«Πώς θα βγει και αυτός ο μήνας;»

«Που πάνε όλα μου τα λεφτά;» 

Είτε είσαι φοιτητής, είτε παντρεμένος με παιδιά, είτε συνταξιούχος, οι σκέψεις για το πώς θα τα βγάλεις πέρα, είναι σίγουρα δυναμικά παρούσες στην καθημερινότητά σου.  

Σήμερα, με τους μισθούς να παραμένουν – στην καλύτερη περίπτωση – στάσιμοι και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, με τις αυξήσεις στα ενοίκια, στους λογαριασμούς ρεύματος, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, τα τρόφιμα, δεν αποτελεί έκπληξη που οι περισσότεροι από εμάς ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τη δυσκολία διαχείρισης των οικονομικών μας, αναζητώντας διαρκώς δημιουργικούς τρόπους να εξοικονομήσουμε χρήματα

Την ίδια στιγμή, μια νέα τάση στα social media και κυρίως στο Instagram, με hashtag #NoSpendChallenge, δείχνει να «κατακτά» όλο και περισσότερους fans. Αυτή η καινούρια πρόκληση, που εμφανίστηκε αρχικά στο εξωτερικό, μας (προ)καλεί να περάσουμε κάποιες μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες χωρίς να ξοδεύουμε σχεδόν τίποτα – ή έστω ξοδεύοντας μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Στοχεύοντας στην υιοθέτηση καλύτερων οικονομικών συνηθειών εύκολα και γρήγορα, το #NoSpendChallenge χρησιμοποιεί διάφορες πρακτικές, όπως είναι η «πρόκληση του ενός σεντ/ευρώ», όπου εξοικονομούμε ένα ευρώ την πρώτη ημέρα, δύο τη δεύτερη, και ούτω καθεξής. Η συγκεκριμένη μέθοδος, μάλιστα, είναι συναφής με αρκετές από εκείνες που έχουν ενσωματώσει κατά καιρούς ορισμένες εταιρείες που στηρίζονται την καινοτομία της «χρηματοοικονομικής τεχνολογίας», όπως είναι η Monzo, η Chip και η Plum.

Μια επιπλέον πρακτική – και καθώς πρόκειται για ένα challenge που ανθίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – είναι πως οι συμμετέχοντες πρέπει να καταγράφουν σε καθημερινή βάση την πρόοδό τους και στη συνέχεια τη μοιράζονται στα social media, με το ανάλογο hashtag.

Pros and cons of #NoSpendChallenge

Η αλήθεια είναι πως εδώ οι απόψεις διίστανται. Έτσι, σημαντικός αριθμός ανθρώπων που «πήραν μέρος» στο εν λόγω challenge ανέφερε πως – κυρίως λόγω της δημοσίευσης της προόδου τους – κατάφεραν όντως να διαχειριστούν σωστά τα χρήματά τους, διατηρώντας τον έλεγχο αλλά και να συμμετάσχουν σε αρκετές ενδιαφέρουσες διαδικτυακές συζητήσεις με άλλους συμμετέχοντες.

Άλλοι, πάλι, διαπίστωσαν ότι παρόλο που κατά τη διάρκεια του challenge μπορεί να τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά, αυτό τους δημιουργούσε έντονα την ανάγκη να ξοδέψουν αλόγιστα, αμέσως μετά τη λήξη του ή άλλοι εθίστηκαν τόσο σε αυτό που δίσταζαν να αγοράσουν μέχρι και είδη πρώτης ανάγκης! 

Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, δε δίστασαν να εκφράσουν την ανησυχία τους πως μια τέτοια πρόκληση είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κάποιου είδους διαταραγμένη σχέση με τα χρήματα, προκαλώντας μακροπρόθεσμα περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ενδεχομένως ως τώρα λύνει.  

@christina.mychas

It’s day 14 of my no buy January, but you can start your own challenge anytime you want. Slowing down the INFLOW of new things creates space for us to use what we have right now (kinda the way we intended when we first bought it anyway! Until we got distracted by new, that is) #nobuyjanuary #nospendchallenge #lowbuy #intentionalspending #debtfreelifestyle

♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono – moshimo sound design

Υπάρχουν πράγματι τρόποι να γίνει αυτό;

Εκτός από το συγκεκριμένο challenge, όμως, μία μικρή έρευνα στο ίντερνετ αρκεί για να ανακαλύψει κανείς τους «πέντε πιο αποτελεσματικούς τρόπους να περάσεις έναν ολόκληρο μήνα «χωρίς να χαλάσεις δεκάρα»!».

Έχουμε και λέμε:

  • Μαγείρεψε: Αντί να τρως έξω, προγραμμάτισε τα γεύματά σου εκ των προτέρων μαγειρεύοντας στο σπίτι.
  • Μείωσε το κόστος μεταφοράς σου: Σκέψου πόσο καλύτερο – αλλά και ευεργετικό για την υγεία σου – θα ήταν να περπατάς ή να πηγαίνεις με το ποδήλατο στη δουλειά και τις λοιπές υποχρεώσεις σου αντί να οδηγείς ή να χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Πες «ναι» στα «δωρεάν»: Υπάρχουν πολλές δωρεάν δραστηριότητες να επιδοθείς, όπως είναι η πεζοπορία αλλά και ακόμα περισσότερες δωρεάν εκδηλώσεις που προσφέρονται στην πόλη σου, όπως οι ελεύθερες επισκέψεις σε μουσεία ή οι δωρεάν συναυλίες.
  • Αξιολόγησε τις δαπάνες σου: Λαμβάνοντας υπόψη το μισθό, το τραπεζικό σου υπόλοιπο, τις υποχρεώσεις και – φυσικά – τις ανάγκες σου, μπορείς εύκολα να αξιολογήσεις τα έξοδά σου σε «απαραίτητα» ή «περιττά», ώστε να γνωρίζεις τι μπορείς να «κόψεις» και τι να «κρατήσεις».
  • Μείωσε τα περιττά σου έξοδα: Αντί, για παράδειγμα, να βγαίνεις για ποτό για να δεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, οργάνωσε μια βραδιά για ταινία ή επιτραπέζια στο σπίτι. Αν έχει καλό καιρό, μπορείς, ακόμη, να απολαύσεις μια βόλτα στην ύπαιθρο.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένος και για τις δαπάνες που ενδεχομένως προκύψουν, όπως είναι οι επείγουσες ανάγκες για λόγους υγείας ή μια επισκευή στο αυτοκίνητο ή το σπίτι σου, τις οποίες δυστυχώς δεν μπορείς να προβλέψεις. Αν, μάλιστα, έχεις και λογαριασμούς να πληρώσεις, όπως είναι το ενοίκιο του σπιτιού σου, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα!

Κάτι τέτοιο στην πράξη σημαίνει πως το να περάσει κανείς έναν ολόκληρο μήνα σχεδόν χωρίς έξοδα μπορεί στην θεωρία του να ακούγεται ιδανικό, στην πράξη όμως, κάθε άλλο παρά ουτοπικό μοιάζει.

Και ναι, σαφώς μπορεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα τα καταφέρουν – και πραγματικά μπράβο τους – αλλά πόσο βάρος ή φταίξιμο μπορεί να «ρίχνει» κάτι τέτοιο σε όσους τελικά δεν πετύχουν να επιβιώσουν έναν ολόκληρο μήνα με αέρα κοπανιστό;

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα