Ακόμα κι αν δεν έχετε ασχοληθεί με το Bookstagram, σίγουρα θα το έχετε ακούσει.

Πρωτοεμφανίζεται κάπου στο 2015, όταν η άνοδος του Instagram ήταν τόσο καθηλωτική που δεν άφησε κανένα – νέο, γέρο και παιδί – χωρίς να μπει σ’ αυτόν τον κόσμο. Τότε, οι book-bloggers (σημερινοί bookstagrammers) όπως τους έλεγαν, βρήκαν την ευκαιρία να μοιραστούν την αγάπη τους για τα βιβλία, τις κριτικές και τις απόψεις τους μέσα από το Instagram.

Σιγά-σιγά, μέσω του Instagram, ξεκίνησε να χτίζεται μια κοινότητα. Μια κοινότητα ανθρώπων που παρόλο τον υπερφιαλισμό που υπάρχει στο Instagram, εκείνοι κατάφεραν να δείξουν πως οι άνθρωποι κάνουν το μέσον. Και όταν οι άνθρωποι έχουν κάτι καλό να δείξουν, τότε το μέσον γίνεται οδηγός για να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο

Τα τελευταία χρόνια και λόγω του τρίπτυχου covid-καραντίνα-κλείσιμο, το Βookstagram γνώρισε μεγάλη αύξηση. Μόνο το 2021, οι άνθρωποι που ασχολούνται με το Bookstagram αυξήθηκαν κατά 30% παγκοσμίως. Στην Ελλάδα δε – αν και ο ακριβής αριθμός μας είναι άγνωστος – οι bookstagrammers αυξήθηκαν πολύ περισσότερο. 

Έτσι, έχει χτιστεί μια ομάδα με πολλούς βιβλιοφάγους, που έχουν ως στόχο να σου μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη τους για τα βιβλία, να σε κάνουν να τα αγαπήσεις και να διαβάσεις και εσύ όσα περισσότερα βιβλία μπορείς. 

Ποια είναι, όμως, αυτοί οι 5 (+1 bonus) top Έλληνες bookstagrammers που πρέπει να ακολουθήσεις σήμερα; 

1. intellectual_thighs

Ξεκίνησε το account της το Καλοκαίρι του 2019, μετά από μια Σαββατιάτικη εξόρμηση με το παιδί της σε μια γκαλερί.

Διαβάζοντας τα στοιχεία για τις φωτογραφίες, συνειδητοποίησε ότι τα περισσότερα από τα νοήματα ήταν δυσνόητα. Τότε αποφάσισε να δημιουργήσει έναν δικό της κόσμο. Έναν κόσμο, όπου θα μπορούσε να μοιραστεί με ανθρώπους «σαν κι αυτήν», τα δικά της υψηλά νοήματα, τις δικές της σκέψεις και απόψεις.

Κι όλα αυτά, μέσω ενός χώρου που μας έκανε να πιστεύουμε πως αν δεν είσαι «τέλειος», δε μπορείς να υπάρξεις μέσα σ’ αυτόν. Το intellectual thighs είναι ο δικός της τρόπος έκφρασης. 

Επιλέγει να μη μοιράζεται το όνομα της, να μη δείχνει το πρόσωπο της, να μη λέει περισσότερα γι’ αυτήν. Μιλά μόνο μέσα από τις απόψεις της για το κάθε βιβλίο, μέσα από τις επιλογές των βιβλίων της και μέσα από τη στοιχειοθέτηση της γνώμης. 

Αυτή είναι η bookstagrammerintellectual thighs, και όσ@ δεν την ακολουθείτε, να το κάνετε τώρα. Έχετε να κερδίσετε πολλά από αυτήν. 

INTELLECTUAL THIGHS/ ESTELLA

2. afinekettleofbooks 

Διατηρεί ένα τόσο aesthetically pleasing Bookstagram, που θα to ζήλευαν ακόμα και οι πιο διάσημ@ bookstagrammers του εξωτερικού. Μπήκε στον κόσμο του Bookstagram τη δεύτερη ημέρα του 2019. Έκτοτε, δεν έχει σταματήσει να τροφοδοτεί τους followers με γνώμες, κριτικές και απόψεις για όλα τα βιβλία που λάτρεψε ή διάβασε με το «ζόρι». 

Έχει ένα γραφείο γεμάτο με στυλό σ’ όλα τα χρώματα, post-its και ρίγες. Θέλει πάντα να σημειώνει, να υπογραμμίζει να γράφει σε κουτάκια για όλα όσα σκέφτηκε την ώρα που διάβασε την κάθε σελίδα του βιβλίου της. Η Ισμήνη, με περισσότερους από 40 χιλιάδες followers, είναι μία από τις μεγαλύτερες bookstagrammers αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ειλικρινά, αξίζει να την ακολουθήσετε. 

3. getaloca_life 

Η Αθανασία, όπως πραγματικά ονομάζεται η getaloca_life, είναι παλιά καραβάνα. Μπήκε στον κόσμο Instagram κάπου το 2014 χωρίς να ασχολείται ακόμα με τα βιβλία. Σιγά-σιγά, όμως, ξεκίνησε να ασχολείται μ’ αυτά. 

Να σημειωθεί, ότι δεν ανεβάζει απλώς κριτικές και γνώμες για τα βιβλία που διαβάζει. Ζητά τη γνώμη του κοινού για διάφορα θέματα σε σχέση με τα βιβλία, μοιράζεται κομμάτια που της άρεσαν και διατηρεί ένα από τα πιο χαρούμενα, φωτεινά και εντυπωσιακά Bookstagrams στην Ελλάδα. 

Αν σας αρέσουν τα βιβλία και δεν ακολουθείτε την getaloca_life, μη χάνετε ούτε λεπτό!

GETA LOCA LIFE/ ESTELLA

4. mariannareads

Είναι από τις πρώτες bookstagrammers στην Ελλάδα. Μπήκε στον κόσμο του Bookstagram το Καλοκαίρι του 2017 και από τότε μοιράζεται σκέψεις, ιδέες, κριτικές και λόγια από τα αγαπημένα της βιβλία με ευλάβεια και σχεδόν καθημερινά. 

Διατηρεί ένα από τα πιο καλαίσθητα Bookstagrams στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχει διαβάσει άπειρα βιβλία και μοιράζεται τα reading goals της για τη κάθε χρονιά με το κοινό της – για το 2022 είναι 90 βιβλία και έχει διαβάσει ήδη τα 80 – θέλοντας να μυήσει όσο περισσότερους στον κόσμο του βιβλίου. 

Παράλληλα, μέσω του Etsy shop της BookmarkedCo, μπορεί κανείς να αγοράσει διάφορα δικά της προϊόντα – από τσάντες και σελιδοδείκτες μέχρι ό,τι έχει σχέση με το βιβλίο – και αν δεν την ακολουθείτε ήδη, τρέξτε γρήγορα να πατήσετε το “follow”.

5. sophiesreadingcorner

Μια ακόμη παλιά καραβάνα, αφού έχει μπει στον κόσμο του Bookstagram από το 2015 και από τότε μοιράζεται σταθερά με τους followers ό,τι έχει να κάνει με τα βιβλία.

Παράλληλα με το Bookstagram της διατηρεί και το δικό της book-blog στο οποίο μοιράζεται ενδελεχή κριτικές για τα βιβλία που διαβάζει.

Η Σοφία διαβάζει σχεδόν καθημερινά και αγαπά όλα τα είδη βιβλίων. Λατρεύει, όμως, να διαβάζει ρομαντικά βιβλία σε κάθε μορφή τους – σύγχρονα, ιστορικά, dark academia – αλλά και βιβλία φαντασίας. 

Αν ο κόσμος των βιβλίων σε αφορά τότε πρέπει να ακολουθήσεις την sophiereadingcorner σήμερα. 

@sophiesreadingcorner

ΤΣΙΡΙΖΩ!!! Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία φέτος μόλις μεταφράστηκε από τις εκδόσεις @psichogiosbooks και ήρθε παρέα με ένα ακόμη πανέμορφο βιβλίο!! 😍😍 #greekbooks #greektiktok #greekbooktok #booktok #books #spicybookrecs😈 #spicytok #spicybooks

♬ Those Eyes New West Sped Up – Stan 🙂

(+bonus) 6. imikrivivliofagos 

Είναι η αγαπημένη bookstagrammer του Estella – και το δηλώνουμε ευθαρσώς. Είναι μόλις 20 χρονών. Σπουδάζει μαθηματικά και λατρεύει τα βιβλία. Διαβάζει συνέχεια, γράφει συνέχεια και είναι ένα αξιοζήλευτο πλάσμα. 

Μπήκε στον κόσμο του Bookstagram το 2019, και από τότε μοιράζεται με τον κόσμο της τα πάντα γύρω από τον κόσμο των βιβλίων που αγαπά. Όπως δηλώνει και το όνομα της – Μικρή Βιβλιοφάγος – διαβάζει συνεχώς και τα πάντα. Από παιδικά παραμύθια και νεανικά μυθιστορήματα, μέχρι κλασικά και ιστορικά βιβλία. 

Η Μαρία, ή αλλιώς @imikrivivliofagos είναι σίγουρα η πρώτη bookstagrammer που θα πρέπει να ακολουθήσεις σήμερα. 

IMIKRIVIVLIOFAGOS/ ESTELLA
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα