Χαρακτηριζόμενο ως «καινοτομία» κατά την περίοδο πρωτοεμφάνισής του στη «σκηνή» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Pinterest αποτελεί – αποδεδειγμένα – έως και σήμερα μια εξαιρετική πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για ό,τι μπορείς να φανταστείς αλλά και για όσα ούτε καν σου περνούν από το μυαλό.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μία πλατφόρμα που μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε, να αποθηκεύουμε ή ακόμα και να μοιραζόμαστε εικόνες και ιδέες, που μπορεί να κυμαίνονται από την τελευταία λέξη της μόδας – με τα outfits, τα κοσμήματα και τα εντυπωσιακά μακιγιάζ να έχουν την τιμητική τους – μέχρι tips ταξιδιών, υγιεινές συνταγές ή συμβουλές διακόσμησης σπιτιού.
Και για του λόγου το αληθές, αυτή τη στιγμή έχω αποθηκευμένες τουλάχιστον 20 διαφορετικές παραλλαγές για πουρέ πατάτας, την ίδια στιγμή που ξέρω τρόπους να χρησιμοποιώ τις κρεμάστρες μου για τα πάντα εκτός από ρούχα!
Άπαξ, όμως, και «ανοίξουμε την πόρτα» στο κόσμο του Pinterest, δύσκολα υπάρχει επιστροφή, αφού – όπως και κάθε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης – έχει ναι μεν θετικές αλλά και πολλές αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που – φανατικοί ή μη – χρήστες του, το έχουν χαρακτηρίσει ως ένα εθιστικό – ή ακόμα και καταστροφικό – εργαλείο, το οποίο τους κάνει να καταναλώνουν άπειρο χρόνο, με συχνά ανέφικτα ή εξαιρετικά κοστοβόρα – για τα σημερινά δεδομένα – αποτελέσματα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Το Pinterest και η διαρκής σύγκριση με ανθυγιεινά πρότυπα
Οι αμέτρητες φωτογραφίες των «άψογα» διακοσμημένων, πολυτελών σπιτιών, των «αψεγάδιαστων» σωμάτων ή της «απόλυτης ευτυχίας», τείνουν να ωθούν τους χρήστες του Pinterest να πέφτουν όλο και περισσότερο στην παγίδα του να συγκρίνουν τον εαυτό και τη ζωή τους με όσα παρουσιάζονται στην πλατφόρμα.
Η συνεχής, όμως, σύγκριση του εαυτού μας με μια εξιδανίκευση της πραγματικότητας, η οποία, μάλιστα, τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικές συνθήκες, συχνά μας δημιουργεί συναισθήματα ανεπάρκειας, ζήλειας, άγχους, θλίψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης ή ακόμα και στο να έχουμε μία τελείως διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας.
Η προώθηση μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς, για παράδειγμα, μπορεί να μας οδηγήσει από τη συνειδητοποίηση ότι «πρέπει να χάσουμε τουλάχιστον 10 κιλά το συντομότερο δυνατό», μέχρι στην υιοθέτηση ανθυγιεινών – έως και μη βιώσιμων διατροφικών συνηθειών – ή στην εκδήλωση διατροφικών διαταραχών ή άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η επιρροή γίνεται ακόμα πιο συντριπτική όταν μιλάμε για κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι έφηβοι και δη τα νεαρά κορίτσια.
Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και με τις ένα εκατομμύριο – και βάλε- υγιεινές συνταγές, που μας υπενθυμίζουν πόσο υγιεινά ΔΕΝ τρώμε – σε αντίθεση με το εικονιζόμενο fit κορίτσι που φαίνεται να πίνει τον χυμό σπανάκι.
Και ας μην ξεχνάμε και τις «πανεύκολες» ρουτίνες προπόνησης, που όλοι εκτελούν εξαιρετικά και με τρομερή χαρά και άνεση, σε μία περίοδο που εσύ μπορεί να μη βρίσκεις κίνητρο ούτε για να περπατήσεις.
Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Στο ίδιο πλαίσιο, ας απαντήσουμε σε ένα βασικό ερώτημα.
Ναι, το Pinterest έχει όντως αρκετές πραγματικά καλές ιδέες ή συμβουλές από το πώς να διορθώσουμε το μακιγιάζ μας, μέχρι το πώς να αλλάξουμε όλη μας τη ζωή, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς:
Πόσες από αυτές είναι ρεαλιστικές και πράγματι εφικτές για εμάς;
Πόσες φορές το πλήθος των «DIY κατασκευών» που διατίθενται στον ιστότοπο και – για κάποιο λόγο – επιχείρησες δεν μετατράπηκαν σε «τουλάχιστον, προσπάθησα!», καταστρέφοντάς και την τελευταία σου ελπίδα ότι μπορεί να είσαι καλλιτεχνικό πνεύμα;
Πόσες φορές παίρνοντας έμπνευση από τέλειους αισθητικά χώρους δεν ξεκίνησες να αλλάζεις εντελώς τη διακόσμηση στο δωμάτιο σου, αλλά το μόνο που όντως σου βγήκε ήταν ένα διακοσμητικό τριαντάφυλλο από χαρτοπετσέτες;
Πόσες φορές δεν προσπάθησες να δοκιμάσεις το πιο ωραίο καλοκαιρινό μακιγιάζ, που έβλεπες βήμα-βήμα πώς μπορείς να το κάνεις να βγει «τέλειο» κι εσύ κατέληξες να μοιάζεις με κλόουν; (απόδειξη ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα και σε όλους όσο «τέλεια» απεικονίζονται).
Πόσες φωτογραφίες από διακοπές σε ανεπανάληπτα τοπία σε έκαναν να θέλεις να φύγεις τώρα από το προάστιο που μένεις και να μην επιστρέψεις ποτέ, αλλά αμέσως μετά συνειδητοποιείς ότι είσαι φτωχός;
Ξόδεμα χρημάτων
Και μιας και μιλάμε για φτωχούς, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι η πλατφόρμα είναι πλημμυρισμένη από διαφημίσεις και συνδέσμους ηλεκτρονικών καταστημάτων, που μας φέρνουν συνεχώς αντιμέτωπους με την έκθεση σε νέα – και συνήθως ακριβά – προϊόντα, δημιουργώντας μας την ανάγκη για παρορμητικές αγορές που – κακά τα ψέματα – στο 90% των περιπτώσεων δεν χρειαζόμαστε πραγματικά ή – ακόμα χειρότερα – «δεν τις αντέχει καν η τσέπη μας»!
Σπατάλη χρόνου
Σκεφτόμουν ότι με τις ώρες που έχω αφιερώσει για να σκρολάρω απλώς στην πλατφόρμα, σίγουρα θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι πιο παραγωγικό στη ζωή μου, όπως για παράδειγμα να ανακαλύψω το ελιξίριο της νεότητας. Και σίγουρα μόλις το συνειδητοποίησες κι εσύ!
Είναι όντως πανεύκολο να περάσουμε ώρες χαζεύοντας εικόνες απ’ όλο τον κόσμο, DIY κατασκευές, περίεργες vegan συνταγές ή ακραίες μεταμορφώσεις, οι οποίες μπορούν κάλλιστα να μας αποσπάσουν την προσοχή από σημαντικότερες στιγμές, ευθύνες ή υποχρεώσεις της καθημερινότητάς μας.
Το σημαντικό, όμως, είναι να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί αν προσέχουμε λίγο παραπάνω το περιεχόμενο που καταναλώνουμε, τον τρόπο με τον οποίο το καταναλώνουμε και τον χρόνο που αφιερώνουμε, αποφεύγοντας τις υπερβολές και κρατώντας μόνο τα θετικά του. Γιατί σχεδόν τίποτα δεν είναι κακό, όταν γίνεται με μέτρο.