Αδέσποτα κορμιά

Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε τα τελευταία 24ωρα με την αφίσα και τη θεματική του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου, το οποίο προβάλλεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην όμορφη συμπρωτεύουσα. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας, η οποία όμως δεν επιθυμεί να γίνει μητέρα. Συγχρόνως, παρουσιάζεται μια άλλη γυναίκα που επιζητά τη μητρότητα, αλλά αδυνατεί να την «αγγίξει» και τέλος, μια γυναίκα που θέλει να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Επιπλέον, στην επίμαχη αφίσα της ταινίας απεικονίζεται μια γυμνόστηθη εγκυμονούσα, κρεμασμένη σε έναν σταυρό.

Χθες, λοιπόν, την Τρίτη (12/03), οι αδικαιολόγητες ακρότητες μάλλον έφτασαν στο ζενίθ, καθώς η ΕΛ.ΑΣ, με ανακοίνωσή της, απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις, αφότου γνωστοποιήθηκε ιντερνετικό κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους «Ενωμένους Μακεδόνες» έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», με αφορμή τις ενστάσεις για την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά».

Σαφώς, στο όλο ζήτημα τοποθετήθηκε και η εκκλησία από κοινού με άλλες συντηρητικές φωνές, δίνοντας μια ακόμη πιο ζοφερή υπόσταση στην έννοια της αυτοδιάθεσης του σώματος και των αμβλώσεων.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε επισήμως η ΕΛ.ΑΣ:

«Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, απαγορεύεται η πραγματοποίηση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης, από ώρα 14:00’ της 12-03-2024 έως 24:00 της 12-3-2024 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης, που οριοθετείται από τις οδούς:

Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου – Γ΄ Σεπτεμβρίου – Λ. Στρατού – Αγγελάκη – Εγνατία – Μ. Γενναδίου – Φιλίππου – Χαλκέων – Εγνατία – Μοναστηρίου – Ταντάλου – Καζαντζάκη – Αναγεννήσεως – 26ης Οκτωβρίου – Καρατάσου – Ν. Κουντουριώτου – Λ. Νίκης, καθώς και στην πλατεία – μνημείο Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης και την εφαπτόμενη σ’ αυτήν πλατεία αγαλμάτων Μ. Αλεξάνδρου και Κ. Καραμανλή, σε όλη την έκταση αυτών, που οριοθετείται από τις οδούς Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου (έως του σημείου που η 30ης Οκτωβρίου τέμνεται με την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου) και σε όλο το πλακόστρωτο της παραλίας, που περικλείεται από τις ανωτέρω οδούς.

 Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς ενόψει της πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, καθώς και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην οριοθετημένη και κεντρικότερη περιοχή της πόλης».

Εντούτοις, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από τις 18:30 το απόγευμα της Τρίτης στο «Ολύμπιον», ενώ λίγο πριν τις 19:00, οι αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν να αποκλείουν το χώρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεντρωμένο πλήθος απωθήθηκε προς την οδό Μητροπόλεως χωρίς επεισόδια. Κατόπιν και καθώς ο κόσμος είχε απομακρυνθεί, ένα άτομο επιχείρησε να σπάσει μια από τις προθήκες που είναι τοποθετημένη η αφίσα του φεστιβάλ.

Εν συνεχεία, παρά την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ, πολλά άτομα παρέμειναν έξω από το «Ολύμπιον» για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ, την ίδια στιγμή που τα μέτρα ήταν ιδιαίτερα αυστηρά και απαιτούταν η επίδειξη εισιτηρίου ή διαπίστευσης από την είσοδο του κτιρίου.

Οι συντηρητικές αντιδράσεις και ο σκοταδισμός

Ο Μητροπολίτης Φιλόθεος αιτήθηκε την απόσυρση της αφίσας

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος ζήτησε να αποσυρθεί η αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά», υποστηρίζοντας τα εξής: «Το ζήτημα που δημιουργείται με αυτό δεν έγκειται στο περιεχόμενό του, αλλά στην διαφημιστικὴ αφίσα προβολής τοῦ ντοκιμαντέρ!. Πέραν του ότι η πρώτη μοιάζει αναντίστοιχη με το περιεχόμενο του δευτέρου– την εξερεύνηση της σωματικής αυτονομίας στην Ευρώπη των πολλών ελευθεριών– όπως περίπου αναφέρεται στο Πρόγραμμα, ακόμη και αν προσπαθήσει κάποιος να κάνει μια ελευθεριάζουσα ή νοσηρή σύνδεση, είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης μας, ανεξαρτήτως δόγματος και ομολογίας: Ένας σταυρός με μία ημίγυμνη γυναίκα, πιθανώς την Παναγία, την οποία περιβάλλουν τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Σημαίας (αναφορὰ στην εικόνα της Παναγίας “Αμώμου Συλλήψεως” ή της Παναγίας της Λούρδης, δύο παγκοσμίως σεβαστῶν χριστιανικῶν συμβόλων;).

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε πως «στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοσή μας η ελευθερία δεν είναι μία ιδέα, αλλά ένα πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από το πρόσωπο του Χριστού. Γι’ αυτό η ελευθερία ως συνειδητή επιλογή ζωής προϋποθέτει απαραιτήτως τον σεβασμό και την ευθύνη, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους Άλλους. Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο ζητούμε και από σας να μη συναινέσετε στο να προσβληθεί η ελεύθερη διάθεση της αγάπης μας για τον Χριστό, την Εκκλησία Του και τα ιερά Πρόσωπα της Πίστης μας, με την ανάρτηση της αφίσας για την διαφήμιση του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα κορμιά”».

Η απάντηση από τη διευθύντριας του φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό

Σε άμεση απάντηση προχώρησε η διευθύντρια του φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, επισημαίνοντας πως ως γυναίκα, μητέρα και εργαζόμενη, βλέπει με ανησυχία ότι ο κόσμος, εν έτει 2024, μοιάζει να πηγαίνει πίσω, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση που δέχτηκαν στη Θεσσαλονίκη δύο τρανς άτομα, την οποία και ο ίδιος είχε καταδικάσει.

«Αυξάνονται επίσης τα απολυταρχικά καθεστώτα που περιορίζουν την ελευθερία, καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αμφισβητούν την έννοια της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι ένας θεσμός υπέροχος που μας καλεί να συμβιώνουμε με άτομα, τα οποία ενδεχομένως έχουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές μας. Αν αυτές οι απόψεις δεν κηρύσσουν το μίσος και δεν καλούν σε παράνομες πράξεις, αν δεν απειλούν τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας κι αν δεν παραβαίνουν τους υπάρχοντες νόμους, τότε οφείλουμε να τις ακούμε μέσα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας αποδοχής και αγάπης.

Κατανοώ ότι η διαφημιστική αφίσα της ταινίας “Αδέσποτα Κορμιά” εκφράζει ίσως απόψεις αντίθετες από τις δικές σας. Το ίδιο είμαι σίγουρη ότι συμβαίνει και με άλλα καλλιτεχνικά έργα που παρουσιάζονται σε κινηματογραφικές αίθουσες, τηλεοπτικούς σταθμούς, αίθουσες τέχνης και μουσεία. Μα κι εγώ όμως βλέπω έργα που δεν μου αρέσουν και ακούω απόψεις που είναι αντίθετες στις δικές μου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να ζητήσω την απαγόρευσή τους, ή την απόσυρσή τους, διότι αυτό αντίκειται στο Κράτος Δικαίου. Το ίδιο συμβαίνει και με την αφίσα της ταινίας Αδέσποτα Κορμιά. Ως καλλιτεχνικό έργο μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους και να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις […].

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν τον προβληματισμό σας για τη συγκεκριμένη αφίσα. Σας παρακαλώ, όμως, να κατανοήσετε κι εσείς ότι οι πράξεις απαγόρευσης ή λογοκρισίας είναι αντίθετες όχι μόνο στις αξίες μου αλλά και αντίθετες στους νόμους του κράτους μας. […] Δεν υπάρχει κάτι προσβλητικό ή χλευαστικό σε αυτή την αφίσα. Δεν ακολουθεί βεβαίως τη γνωστή εκκλησιαστική τεχνοτροπία, όμως εκατοντάδες καλλιτέχνες από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας χρησιμοποίησαν διαφορετικές τεχνοτροπίες για να απεικονίσουν τα Πάθη του Χριστού και να τα ταυτίσουν αλληγορικά με τις αγωνίες των αενάως πασχόντων ανθρώπων».

Ο Φίλιππος Καμπούρης μηνύει την Ελίνα Ψύκου για την αφίσα

Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Φίλιππος Καμπούρης μηνύει τη σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» για την αμφιλεγόμενη αφίσα. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη μηνυτήρια αναφορά του:

«Έχοντας εκτός της πολιτικής μου ιδιότητας και αυτής του δημοσιογράφου, παρακολουθώ επισταμένως και καθημερινώς την πολιτική επικαιρότητα, σχολιάζοντάς την στα ΜΜΕ, τόσο στην τηλεόραση όσο και τον ραδιοφωνικό σταθμό στα οποία εργάζομαι. Κορυφαίο θέμα εδώ και μερικές μέρες, αποτελεί το “ντοκιμαντέρ” μιας παγκοσμίως άγνωστης “δημιουργού”, το οποίο επιγράφεται με τίτλο “Αδέσποτα Κορμιά” που συνοδεύεται από μια αφίσα που απεικονίζει με τρόπο βέβηλο, ιερόσυλο για έγκυο γυναίκα, που ευθέως παραπέμπει στην Παναγία, η οποία εικονίζεται γυμνόστηθη στη στάση του Εσταυρωμένου.

Με τρόπο λοιπόν υβριστικό, ονειδιστικό και ρατσιστικό όχι μόνο κατά της κρατούσας Ορθόδοξης Εκκλησίας και των πιστών της, στους οποίους υποτίθεται ότι απευθύνεται, έχοντας ως μοναδικό σκοπό όχι την ελεύθερη διατύπωση της γνώμης της “δημιουργού” (που άλλωστε δεν αφορά κανέναν) αλλά το να προκαλέσει τη διάκριση κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται ως ορθόδοξοι χριστιανοί, που προσδιορίζονται με βάση ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει προγραμματιστεί να προβληθεί το εν λόγω ανοσιούργημα στο λεγόμενο “Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης” στις 12 και 14 Μαρτίου 2024.

Είναι προφανές ότι αυτή η προβολή, που ουδεμία σχέση έχει ούτε με “τέχνη” αλλά ούτε και με “πρωτότυπη σύλληψη ιδέας”, στοχεύει ευθέως στον εμπαιγμό και τη διάκριση σε βάρος των Ορθοδόξων Χριστιανών, που υβρίζονται τα νάματα της πίστεώς τους, με τρόπο ώστε αυτοί να γίνονται έρμαια της θρησκευτικής διάκρισης από την ιδεολογική επίθεση των αθέων και απίστων που βρίσκουν βήμα για να προωθήσουν τις νοσηρές ιδέες τους με κρατικό χρήμα, χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσουν, δεχόμενοι μάλιστα τις ύβρεις και τους διαδικτυακούς (προς το παρόν μόνο) προπηλακισμούς των υποκειμένων που υποστηρίζουν αυτά τα “δρώμενα”, με αποτέλεσμα να απειλούνται ακόμα και επεισόδια κατά την προβολή του εν λόγω εμέσματος.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις αυτών στα κοινωνικά δίκτυα, στα οποία καθυβρίζονται και απειλούνται όσοι αρνούνται να ανεχτούν τη βλασφημία της πίστης τους, από τους ανύπαρκτους καλλιτεχνικά λαθρόβιους της “τέχνης” που αφειδώς χρηματοδοτείται και προβάλλεται».

Η δημοκρατία υπό κατάρρευση

Μέσα από τις προαναφερθείσες εξελίξεις, αναδύονται γι’ ακόμη μια φορά παθογένειες και μεσαιωνικές αντιλήψεις που δηλητηριάζουν διαχρονικά την ελληνική κοινωνία. Καταρχάς, η αυτοδιάθεση του σώματος και το δικαίωμα στην άμβλωση εξακολουθούν να δέχονται πυρά από τον συντηρητικό κόσμο. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος προέβη σε μία αδιανόητη δήλωση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι: «Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει», ως υποτιθέμενο αντεπιχείρημα στο ερώτημα του πώς πορεύεται μια γυναίκα αν η εγκυμοσύνη της προκύψει ως απότοκο βιασμού. Τέτοιες νοσηρές θέσεις είναι που εξακολουθούν να μας κρατούν στο σκοτάδι με κάθε τρόπο.

Κατά δεύτερον, η τέχνη δεν υπόκειται σε νόρμες, ούτε δύναται να λογοκριθεί. Ναι μεν, σε πολλές περιπτώσεις, όπως εν προκειμένω, αφορμάται από μείζονα κοινωνικά φαινόμενα, αλλά εξ ορισμού, δεν φυλακίζεται στο κουτάκι του συντηρητισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, με τα έργα του να μεταφράζονται παγκοσμίως, αλλά η εκκλησία θεώρησε ότι έπρεπε να τον αφορίσει.

Τρίτον, η απαγόρευση συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους ήταν μια πρακτική που εφαρμοζόταν σε εποχές, όπου οι λέξεις «δημοκρατία» και «δικαιώματα» ήταν, το λιγότερο, άγνωστες. Εν έτει 2024, που καταβάλλονται διαρκώς προσπάθειες για να γίνουν βήματα προς την εξέλιξη, τη βελτίωση, την αναγνώριση και τη συμπερίληψη, καθίσταται, τουλάχιστον, καταχρηστική.

Εν κατακλείδι, τα φαινόμενα που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη εγείρουν σοβαρά και πολυεπίπεδα ερωτήματα, διότι βλέπουμε συμπολίτες μας να στοχοποιούν, να λοιδορούν και να επιτίθενται στο ασυνήθιστο, το διαφορετικό, το άγνωστο. Χρειάζεται να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτείας, ούτως ώστε να ανευρεθούν, αφενός, τα αίτια που ίσως συνδέονται έμμεσα με εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη ως πόλη, αλλά, αφετέρου, να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, στοχεύοντας κατευθείαν στη «ρίζα» του προβλήματος.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
2
Σοκαρίστηκα