Ο όρος “post holidays blues” αναφέρεται στα συναισθήματα θλίψης ή απογοήτευσης που ακολουθούν την περίοδο των γιορτών. Αν και δεν υπάρχει εκτεταμένη έρευνα για αυτήν την συναισθηματική κατάσταση που είναι συνηθισμένη μετά τις διακοπές, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το “post holidays blues” αναφέρεται στα βραχυπρόθεσμα συναισθήματα που βιώνουν τα άτομα μετά τις διακοπές, όπως η λύπη, η μοναξιά, η κούραση, η απογοήτευση, η νωθρότητα, η ψυχική δυσφορία ή ακόμα και ο τρόμος για τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες.

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μια χαρούμενη και χαλαρωτική περίοδος για πολλούς ανθρώπους, αλλά μόλις τελειώσουν οι γιορτές, η θλίψη και η μοναξιά εύκολα κάνουν την εμφάνισή τους, αν συγκρίνουμε την ζωή μας πριν και μετά τις γιορτές. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μετά από ένα συναρπαστικό γεγονός όπως οι διακοπές, κυριαρχεί συχνά ένα αίσθημα απογοήτευσης. 

Η ανυπομονησία που έχουμε μέχρι να έρθουν οι διακοπές είναι ένα καθηλωτικό συναίσθημα που μας κρατάει χαρούμενους και ενθουσιώδεις για πολλές μέρες, με αποκορύφωμα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Αυτές τις μέρες βλέπουμε φίλους, τρώμε μαζί με την οικογένεια και τους συγγενείς που μπορεί να μην συναντάμε συχνά, οργανώνουμε πάρτι, δεχόμαστε και κάνουμε δώρα, και φυσικά ξεκουραζόμαστε. Αλλά αυτή η κορύφωση των συναισθημάτων μπορεί μας προσγειώσει απότομα στην πραγματικότητα.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το “post holidays blues”

Εάν αισθανόμαστε θλίψη μετά τις διακοπές – ή αν θέλουμε να τα αποτρέψουμε την εμφάνισή της – κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούν να βοηθήσουν. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ξεφύγουμε από το “μετα-εορταστικό άγχος”.

Σταθερό πρόγραμμα ύπνου 

Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε αρκετά σε καθημερινή βάση, όχι μόνο για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας, αλλά και για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό. Οι ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω συνιστάται να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.

Ισορροπημένη διατροφή 

Το άγχος κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών μπορεί να οδηγήσει κάποιους στην κατανάλωση τροφών με υψηλότερα λιπαρά και υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει ακόμη περισσότερο στρες.

Για να διατηρήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια των γιορτών – και τις επόμενες ημέρες – ας προσπαθήσουμε να προσθέσουμε πιο υγιεινές τροφές στο διαιτολόγιό μας, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Μακριά από αλκοόλ και άλλες ναρκωτικές ουσίες

Οι άνθρωποι που αισθάνονται λυπημένοι ή ανήσυχοι μπορεί να καταφύγουν στην χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, καθώς και οι δύο ουσίες μπορούν να κάνουν τα αρνητικά συναισθήματα να μοιάζουν πιο αδύναμα. Παρόλ’ αυτά η κατανάλωση τέτοιων ουσιών δεν θα φέρει κανένα ανακουφιστικό συναίσθημα μακροπρόθεσμα.

Ώρα για άσκηση

Το άγχος της περιόδου των γιορτών μπορεί μας απομακρύνει από την προπόνησή μας. Ωστόσο η τακτική άσκηση είναι ωφέλιμη στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης ή άγχους. Για να διατηρήσουμε το κίνητρό μας – ή να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε ξανά – ας επιστρατεύσουμε μέλη της οικογένειας ή φίλους να ασκηθούν μαζί μας ή ας επιλέξουμε δραστηριότητες που μας αρέσουν για να παραμείνουμε απασχολημένοι.

Μαζί με φίλους και οικογένεια

Η επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένειά μας μπορεί να βοηθήσει να συνεχίσουμε να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι και όχι μόνοι. Οι στενές συνδέσεις με κοντινούς ανθρώπους θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμες για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτό που περνάμε.

Προγραμματισμός δραστηριοτήτων 

Είναι πιο πιθανό να νιώσουμε πεσμένοι συναισθηματικά, εάν δεν έχουμε κάτι να περιμένουμε μετά τις διακοπές. Το να σχεδιάσουμε κάτι εκ των προτέρων – μεγάλο ή μικρό – μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την εύθυμη ψυχική μας κατάσταση μετά την περίοδο των διακοπών.

Ας δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο

Αν σκοπεύουμε να κάνουμε σχέδια για μελλοντικές δραστηριότητες, μπορούμε να επιλέξουμε κάτι δοκιμασμένο, όπως να φάμε στο αγαπημένο μας εστιατόριο ή να προγραμματίσουμε μια βραδιά με επιτραπέζια στο σπίτι. Αλλά θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε μια νέα δραστηριότητα – όπως μια νέα συνταγή στο σπίτι ή να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα χορού, κάτι που μπορεί να διστάζαμε να κάνουμε εδώ και καιρό.

Ό,τι και αν επιλέξουμε, ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η περίοδος αυτή είναι παροδική και ότι η θλίψη που ακολουθεί την περίοδο των γιορτών είναι ένα συναίσθημα απόλυτα φυσιολογικό.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα