Από τη δεκαετία του 1950 έως και σήμερα, το BPA ή αλλιώς δισφαινόλη Α, αποτελεί μια βιομηχανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε πολυανθρακικά πλαστικά και εποξειδικές ρητίνες.
Τα πολυανθρακικά πλαστικά, χρησιμοποιούνται συχνά σε πλαστικά δοχεία που αποθηκεύουν διάφορα τρόφιμα και ποτά, όπως μπουκάλια νερού. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε άλλα καταναλωτικά αγαθά όπως ρούχα, έπιπλα, σακούλες, σφραγίδες και περιτυλίγματα. Οι εποξειδικές ρητίνες χρησιμοποιούνται για την επίστρωση του εσωτερικού μεταλλικών προϊόντων, όπως κουτιά τροφίμων, μπουκαλάκια και γραμμές παροχής νερού. Μπορεί επίσης και μερικά οδοντικά σφραγιστικά και σύνθετα υλικά να περιέχουν BPA.
Συνοπτικά, μερικά από τα κοινά προϊόντα που μπορεί να περιέχουν BPA περιλαμβάνουν:
-Είδη συσκευασμένα σε πλαστικά δοχεία
-Κονσερβοποιημένες τροφές
-Είδη περιποίησης
-Προϊόντα εμμήνου ρύσεως
-Θερμικές αποδείξεις εκτυπωτών
-Σφραγιστικά οδοντικής πλήρωσης
-CD και DVD
-Οικιακά ηλεκτρονικά είδη
-Φακοί γυαλιών
-Αθλητικός εξοπλισμός
Τι ρόλο παίζει στην υγεία μας;
Δυστυχώς, μπορεί να εισχωρήσει σε τρόφιμα ή ποτά από δοχεία που είναι κατασκευασμένα με BPA. Η έκθεση σε αυτό προκαλεί ανησυχία λόγω πιθανών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας. Επιστήμονες έχουν μελετήσει ένα τεράστιο φάσμα επιπλοκών στην υγεία που έχουν δείξει ότι συνδέονται με την έκθεση σε BPA:
-Διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας
-Διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς
-Αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας, υπέρτασης και καρκίνου
-Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων
-Πρόωρος τοκετός
-Προβλήματα συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας
-Αυξημένη στυτική δυσκολία κ.α.
Πώς ξέρω αν και κατά πόσο είναι επικίνδυνο;
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναφέρει ότι: Το BPA είναι ασφαλές στα πολύ χαμηλά επίπεδα που εμφανίζονται σε ορισμένα τρόφιμα (η έκθεση σε λιγότερο από 2,25 χιλιοστόγραμμα/5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα είναι ασφαλής). O FDA απαγόρευσε, όμως, στους κατασκευαστές τη χρήση του σε κουτιά με κρέμα για μωρά, μπιμπερό και φλιτζάνια.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές έρευνες που αποδεικνύουν ότι ακόμη και στα «ασφαλή» επίπεδα, η έκθεση σε BPA μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε εάν υπάρχει πραγματικό όριο ασφαλείας για την έκθεση σε αυτό ή εάν μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε οποιοδήποτε επίπεδο έκθεσης.
Απαραίτητες συμβουλές για αποφυγή των προϊόντων με BPA
–Αναζητήστε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη χωρίς BPA (aka BPA Free): Οι κατασκευαστές προσπαθούν να δημιουργούν όλο και περισσότερα προϊόντα χωρίς αυτό. Εάν ένα προϊόν δεν έχει ετικέτα, λάβετε υπόψη ότι ορισμένα, αλλά όχι όλα, ενδέχεται να περιέχουν BPA.
-Ζητήστε ηλεκτρονική απόδειξη ή αποφύγετε την έντυπη απόδειξη: Το BPA χρησιμοποιείται ευρέως και σε θερμικά χαρτιά που χρησιμοποιούνται για αποδείξεις. Δε χρειάζεστε έντυπη απόδειξη για κάθε αγορά.
-Αποφύγετε την θερμότητα: Μη βάζετε πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η θέρμανση πλαστικών που περιέχουν BPA μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση της χημικής ουσίας, με αποτέλεσμα να επιτρέψει στο BPA να διαρρεύσει στα τρόφιμα.
-Εστιάστε στα φρέσκα τρόφιμα: Όταν μπορείτε, επιλέξτε φρέσκα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά και περιορίστε (όσο γίνεται) τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή τις τροφές που είναι συσκευασμένες σε πλαστικά δοχεία.
-Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λύσεις: Γυάλινα, πορσελάνινα ή ανοξείδωτα δοχεία για ζεστά τρόφιμα και υγρά αντί για πλαστικά δοχεία. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε γυάλινα μπιμπερό αντί για πλαστικά.
-Ιδιαίτερη προσοχή με τα παιχνίδια: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα πλαστικά παιχνίδια που αγοράζετε για τα παιδιά είναι κατασκευασμένα από υλικό χωρίς BPA, ειδικά τα παιχνίδια που είναι πιθανό να μασήσουν ή να πιπιλίσουν.
Αν μεριμνήσουμε όλοι μαζί για τη χρήση προϊόντων με το λιγότερο δυνατό BPA, τότε αυτομάτως θα έχουμε καταφέρει να κάνουμε συλλογικά ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη βελτίωση της υγείας και του τρόπου ζωής μας.