Ήρθε πάλι αυτή η στιγμή του χρόνου που για εμάς τους «winter haters» φαντάζει κυριολεκτικά ως η πιο γλυκιά και μαγική πινελιά του Χειμώνα. Το ημερολόγιο δείχνει 20 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι απέχουμε μόλις πέντε μέρες από τα φετινά Χριστούγεννα και τις δυνατές αναμνήσεις που μας περιμένουν.

Ακόμα και από την παραμικρή γεύση της περιόδου των Χριστουγέννων, το μυαλό εκείνων που σκέφτονται ανελλιπώς πόσο διάστημα απομένει για να κάνουν ξανά την καλοκαιρινή τους βουτιά στη θάλασσα, ξεκινά ένα μαγικό ταξίδι ελπίδας και ευτυχίας.

Ο στολισμός του δέντρου, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα αμέτρητα γλυκά που μας πλημμυρίζουν με την ακαταμάχητη μυρωδιά τους, αλλά και οι εκπλήξεις ή τα δώρα που περιμένουμε να κάνουμε στα πρόσωπα που αγαπάμε, συνθέτουν -για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο – την ιδανική στιγμή  κάθε Χειμώνα. Είναι όμως μόνο αυτό;

Τα κυριότερα μηνύματα των Χριστουγέννων, είτε από τη θρησκευτική είτε από τη φανταστική τους σκοπιά, είναι τα ενάρετα στοιχεία της ανθρωπότητας, όπως η καλοσύνη, η φροντίδα και η προσφορά. Από την παιδική μας ηλικία ακόμα, μεγαλώνουμε μαθαίνοντας τις αξίες της προσφοράς στον συνάνθρωπό μας, οι οποίες μέσα από θρύλους και ιστορίες που βασίζονται σε χαρακτήρες όπως ο «Άγιος Βασίλης», χρησιμοποιούνται για να μας διδάξουν ότι κάθε πράξη αγάπης – ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών – είναι υψίστης σημασίας.

Και κάπου εδώ, ξετυλίγεται σιγά-σιγά το «κουβάρι» της πραγματικής αξίας των Χριστουγέννων, την οποία ο καθένας μας τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο.

Τι κρύβεται βαθιά σε αυτή τη ξεχωριστή γιορτή

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και όλα όσα την κάνουν σημαντική. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες πρωτόγνωρων και θλιβερών καταστάσεων, οι οποίες μας επιβεβαιώνουν πόσο «σκοτεινός» και καταθλιπτικός μπορεί να φαντάζει πολλές φορές ο κόσμος.

Η περίοδος των Χριστουγέννων, όμως, βρίσκεται πάντοτε εκεί για να φέρει ένα «φως» στο σκοτάδι και να μας αποδείξει ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, από την οποία μπορούμε να πιαστούμε και να αρχίσουμε ξανά από την αρχή. Εκτός, λοιπόν, από τους προφανείς λόγους για τους οποίους τα Χριστούγεννα αποτελούν για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού την πιο μαγική περίοδο όλου του χρόνου, στο βάθος μπορούμε να εντοπίσουμε και κάτι πιο ουσιαστικό.

Τα Χριστούγεννα είναι ελευθερία

Αλήθεια, πόσο συχνά αισθανόμαστε αφόρητα καταπιεσμέν@ από την απαιτητική καθημερινότητά μας, που τελικά ξεχνάμε πώς είναι να νιώθουμε πραγματικά ευτυχισμέν@; – Μάλλον, συνεχώς. Πόσο συχνά, όμως, «επιτρέπουμε» στον εαυτό μας να ξεσκάσει, να διασκεδάσει και να βγει από τα καλούπια και τους κανόνες; Μάλλον, σπάνια.

Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, είναι η ευκαιρία να θυμηθούμε όλα όσα μας κάνουν πραγματικά χαρούμεν@. Είναι η ευκαιρία να συγκινηθούμε, να τραγουδήσουμε με την ψυχή μας, να χορέψουμε και να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο. Είναι η ευκαιρία να νιώσουμε αυτή τη γλυκιά  νοσταλγία της παιδικότητας, της ανεμελιάς και να σβήσουμε από το μυαλό μας οτιδήποτε στέκεται «εμπόδιο» στην πραγματοποίηση των ονείρων μας. 

Τα Χριστούγεννα είναι η υπενθύμιση ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για αλλαγή και αυτοβελτίωση. Είναι η καταλληλότερη στιγμή να μηδενίσουμε τα κοντέρ, να σβήσουμε κάθε αρνητική σκέψη και να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους μας. 

Φέτος τα Χριστούγεννα πρέπει να πούμε ένα δυνατό «σ’ αγαπώ» στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας, αλλά και ένα δυνατό «σ ’αγαπώ» στον ίδιο μας τον εαυτό.

Δεν απολαμβάνουν όλ@ τα Χριστούγεννα

Παρά το γεγονός ότι για πολλούς η περίοδος των Χριστουγέννων συχνά εμπνέει συναισθήματα ζεστασιάς και χαράς, για άλλους συνανθρώπους μας αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς, άγχους και στρες.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου (American Psychological Association), περίπου το 38% των ανθρώπων βιώνουν κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου άγχους και στρες κατά τη διάρκεια των εορτών. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες της παραπάνω έρευνας ανέφεραν ότι η έλλειψη χρόνου και χρημάτων, η πίεση της προσφοράς δώρων, αλλά και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις αποτελούν τους σημαντικότερους στρεσογόνους παράγοντες.

Η «υποχρεωτική» χαρά που για πολλούς συνανθρώπους μας συνθέτει το πλαίσιο των Χριστουγέννων, αποτελεί βασική πηγή μελαγχολίας. Από την άλλη, οι σύγχρονες απαιτήσεις των εορταστικών περιόδων, οι προετοιμασίες και οι μη διαχειρίσιμες – για πολλούς – οικονομικές υποχρεώσεις, εξανεμίζουν με το πέρασμα του χρόνου την ουσιαστική αξία των εορτών και κατ’ επέκταση των Χριστουγέννων, η οποία δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια περίοδο αγάπης, προσφοράς και αλληλεγγύης.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα