Ας μη μας πιάνει πανικός, όμως. Προφανώς θα περιοριστούμε, θα θυσιάσουμε κάποια πράγματα και γενικότερα θα δυσκολευτούμε για ένα μικρό διάστημα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να περνάμε καλά, κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάρα πολλά δωρεάν πράγματα και δραστηριότητες που αφενός μπορούν να μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον όποιο ελεύθερο χρόνο διαθέτουμε και αφετέρου ενισχύουμε παράλληλα και τη δημιουργικότητά μας.

Και μάλλον έχουμε βρει τα 10 πιο διασκεδαστικά:

Βόλτες στη φύση

Οι φυσιολάτρες θα μας ευχαριστούν. Αλλά ακόμη κι αν δεν έχεις αδυναμία στη φύση, είναι γεγονός ότι μπορεί να σου προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για χαλάρωση και περιπέτεια, την ίδια στιγμή που τα περισσότερα τοπικά πάρκα και καταφύγια παρέχουν δωρεάν πρόσβαση. Σε κάποιους αρέσει πολύ η πεζοπορία σε γραφικά μονοπάτια, σε άλλους να κάνουν πικνίκ και σε άλλους απλώς να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν την ηρεμία.

Συν τοις άλλοις, το να περνά κανείς χρόνο στη φύση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος, βελτιώνει την ψυχική υγεία και ενισχύει την αίσθηση ευεξίας.

Εθελοντισμός

Το να προσφέρεις το χρόνο και τις όποιες δυνατότητες/δεξιότητές σου για έναν πολύ σημαντικό σκοπό, μπορεί να είναι εξαιρετικά ανταποδοτικό. Τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας μας υπάρχουν πολλές οργανώσεις, από φιλανθρωπικά ιδρύματα έως καταφύγια ζώων, οι οποίες έχουν πραγματική ανάγκη από εθελοντές.

Με το να προσφέρουμε, όχι μόνο βοηθάμε τους άλλους αλλά αναπτύσσουμε και νέες δεξιότητες, επεκτείνουμε τον κοινωνικό μας κύκλο και πολλές φορές αποκτάμε τη λεγόμενη «αίσθηση ολοκλήρωσης».

@simplyyykatie

this is your sign to volunteer in Africa..✈️🇰🇪 #volunteer #kenya #africa #volunteerabroad

♬ Brother (Sped Up Version) – Kodaline

Μουσεία & γκαλερί τέχνης

Στην Αθήνα, υπάρχουν λίγα μουσεία ή γκαλερί τέχνης που έχουν δωρεάν είσοδο, υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα που έχουν ορίσει μέρες ή ώρες δωρεάν εισόδου. Τέτοιες ευκαιρίες σίγουρα δε θα πρέπει να τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες, ειδικά όταν πρόκειται για διεύρυνση των γνώσεών μας για τον κόσμο της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας.

Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη

Οι βιβλιοθήκες αποτελούν θησαυρούς γνώσης. Από εκεί μπορούμε να δανειστούμε βιβλία, περιοδικά, επιστημονικές διατριβές και πολλά ακόμη που συμβάλλουν στο να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Πολλές εξ αυτών προσφέρουν ακόμη και δωρεάν εργαστήρια, διαλέξεις ή και προβολές ταινιών. Η πόλη μας διαθέτει πολλές και πραγματικά καλές βιβλιοθήκες για να διαβάσεις και να αφοσιωθείς με την ησυχία σου σε ό,τι σε ενδιαφέρει.

Δημιουργικότητα (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό)

Όλοι έχουμε μια δημιουργική πλευρά, όποιον τομέα κι αν αφορά. Το καλό εδώ είναι ότι για να είναι κανείς δημιουργικός, δεν χρειάζεται να ξοδέψει πάντα χρήματα. Μπορεί, για παράδειγμα, να μας έρθει η έμπνευση να γράψουμε ένα σενάριο ή στίχους τραγουδιού, να ζωγραφίσουμε ή γενικότερα να ασχοληθούμε με οποιαδήποτε τέχνη, που να χρειάζεται πράγματα/υλικά που ήδη διαθέτουμε.

Και το σημαντικότερο: Η διοχέτευση της δημιουργικότητάς μας όχι μόνο μας επιτρέπει να εκφραστούμε, αλλά συχνά αποτελεί και μια θεραπευτική διέξοδο για τα συναισθήματά μας.

@emmaroselegerr

I swear we didn’t plan for our paintings to be so similar lol

♬ Choking on Flowers – Fox Academy

Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα 

Το διαδίκτυο – εκτός από όλα όσα είναι – είναι κι ένας τεράστιος «χώρος» δωρεάν γνώσης και ευκαιριών μάθησης. Πράγματι, υπάρχουν άπειρες πλατφόρμες, που προσφέρουν πάσης φύσεως διαδικτυακά μαθήματα, από την εκμάθηση γλωσσών μέχρι σεμινάρια φωτογραφίας ή διακόσμησης. Τα οφέλη είναι πολλά, με βασικότερο την προσωπική ανάπτυξη, που σημαίνει ότι βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας και επεκτείνουμε τις γνώσεις μας χωρίς παράλληλα να ξοδέψουμε δεκάρα τσακιστή.

Ώρα για πάρτι

Τι καλύτερο από ένα πάρτι;

Είτε μένεις σε σπίτι μόνος σου είτε μένεις με τους γονείς σου και έχουν τη δυνατότητα να στο παραχωρήσουν για μια μέρα, να θυμάσαι ότι τα πάρτι σε σπίτι είναι τα καλύτερα!

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής δύο: Πρώτον ο κάθε καλεσμένος να φέρει το ποτό του ή γενικότερα να συμβάλει με έναν τρόπο και η μουσική να μην είναι «τέρμα τα γκάζια», γιατί υπάρχουν και γείτονες. Εκτός κι αν δεν υπάρχουν.

Άσκηση σε εξωτερικό χώρο 

Το να παραμένουμε ενεργοί και δραστήριοι είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Όπως, επίσης, γνωρίζουμε ότι οι συνδρομές στα γυμναστήρια της γειτονιάς μας έχουν φτάσει στο Θεό.

Αλλά γιατί να πληρώσουμε γυμναστήρια όταν μπορούμε να ασκηθούμε στην υπέροχη ύπαιθρο, απολαμβάνοντας τη φύση; 

Δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη

Δωρεάν συναυλίες, φεστιβάλ, καλλιτεχνικές εκθέσεις, πολιτιστικοί εορτασμοί. Τόσα κι άλλα τόσα συμβαίνουν στην πόλη και τη χώρα μας, ιδίως όταν ο καιρός είναι καλός. Τέτοιες εκδηλώσεις – εκτός του ότι δεν κοστίζουν – όχι μόνο προσφέρουν ψυχαγωγία, αλλά μας παρέχουν επίσης την ευκαιρία κοινωνικοποίησης με νέους ανθρώπους. 

Καταγραφή σκέψεων & συναισθημάτων

Πολλοί από εμάς κρατούσαμε ημερολόγιο ως παιδιά. Εκεί γράφαμε τις σκέψεις μας, τα βιώματα, τους στόχους και την καθημερινότητά μας.

Αυτό που δεν ξέραμε, όμως, είναι πως κάτι τέτοιο αποτελεί κι ένα ισχυρό εργαλείο για εσωτερική ανασκόπηση, μείωση του άγχους και προσωπική ανάπτυξη. Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, προτείνουν την καταγραφή αυτή σε συνδυασμό με άλλες πρακτικές, όπως είναι ο διαλογισμός και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, με στόχο την καλλιέργεια της επίγνωσης.

Το να ξεμείνει κανείς από χρήματα συμβαίνει – στις μέρες μας ειδικά, είναι το σύνηθες. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τελειώνουν οι ευκαιρίες να απολαύσουμε τις ομορφιές της ζωής, δημιουργώντας ανεκτίμητες εμπειρίες και αξέχαστες αναμνήσεις. Πολλοί είναι αυτοί, μάλιστα, που υποστηρίζουν ότι τα καλύτερα πράγματα στη ζωή συχνά έρχονται χωρίς κόστος, ίσως μόνο με λίγη εφευρετικότητα και δημιουργικότητα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
2
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα