Φιλία: Ένας ισχυρός και ουσιαστικός δεσμός που μας παρέχει γενναιόδωρα αρετές όπως η ανιδιοτελής αγάπη, η υποστήριξη, η συντροφικότητα, η αίσθηση του «ανήκειν» – και όχι μόνο.

Με λίγα λόγια, η φιλία είναι μία λέξη που κάνει τη ζωή μας να αποκτά νόημα. 

Για πολλούς ανθρώπους, το να κάνεις φίλους ως ενήλικας είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι όταν ήμασταν παιδιά. Με τους γρήγορους ρυθμούς που κινείται πλέον η ζωή μας, τις ατελείωτες καθημερινές μας υποχρεώσεις, το άγχος της δουλειάς ή το κάθε λογής προσωπικό ζήτημα που μπορεί να μας «βαραίνει», ο χρόνος και η ενέργεια που είμαστε σε θέση να καταναλώσουμε για να ανθίσει μία φιλία είναι ελάχιστα.

Σε αυτές τις στιγμές, όμως, είναι που χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ – τόσο για την ψυχική μας υγεία όσο και για την κοινωνική μας ευημερία – να έχουμε δίπλα μας έναν πραγματικά καλό φίλο – και σαφώς να είμαστε κι εμείς αντάξιοι μίας τέτοιας φιλίας.

Κι εδώ τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα

Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει, άραγε, να έχει ένας καλός φίλος; 

Αν προσπαθούσαμε να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, η «λίστα» θα ήταν σίγουρα ατέλειωτη και αναμφίβολα ημιτελής. Ας συμφωνήσουμε, λοιπόν, πως ανάμεσα στα τόσα και τόσα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν έναν καλό φίλο είναι η ειλικρίνεια και η υποστήριξη. Καλά μέχρι εδώ.

Στην περίπτωση, όμως, είχαμε να επιλέξουμε αν ο φίλος μας θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο να είναι πλήρως ειλικρινής μαζί μας ή αν θα μας υποστηρίζει καθολικά και αδιαπραγμάτευτα, τι θα επιλέγαμε; Και αντίστοιχα, τι θα επιλέγαμε να είμαστε κι εμείς για εκείνον;

Η σημασία της απόλυτης ειλικρίνειας σε μία φιλία

Η ειλικρίνεια είναι – αν όχι η σημαντικότερη – σίγουρα μία από τις πιο σημαντικές πτυχές κάθε ισχυρής και ουσιαστικής σχέσης, όπως μία αληθινή φιλία. 

Ας το σκεφτούμε λίγο αυτό: 

Άραγε, πόσοι από μας θα θέλαμε να έχουμε ένα φίλο που άλλα θα σκέφτεται και άλλα θα μας λέει; Που δεν θα ξέρουμε πότε μας λέει την αλήθεια και πότε όχι; Που δε θα μας προσφέρει αυτό που χρειαζόμαστε: Μία διαφορετική οπτική, που – ακόμη κι αν δε μας αρέσει – αν πρέπει, θα αμφισβητεί όσα πιστεύουμε ακράδαντα;

Η ειλικρίνεια είναι αυτή που χτίζει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης σε μια φιλία, αφού δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου μπορούμε να μοιραστούμε τα αδύναμά μας σημεία, χωρίς το φόβο της κρίσης.

Όταν γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μας είναι ειλικρινείς, μπορούμε να βασιστούμε στην υποστήριξη και την καθοδήγησή τους, την ίδια στιγμή που τα σχόλιά και οι συμβουλές τους θα μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε ως άτομα και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τη ζωή μας.

Ο ρόλος της καθολικής υποστήριξης σε μία φιλία

Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη, όσο απαραίτητη είναι και η καθολική υποστήριξη. Ένας υποστηρικτικός φίλος έχει ενσυναίσθηση, ακούει χωρίς να κρίνει και είναι εκεί για να χαρεί με τις επιτυχίες μας, να γιορτάσει μαζί μας τα επιτεύγματά μας και να μοιραστεί τις χαρές μας.

Στις δύσκολες στιγμές, είναι ο «πυλώνας» δύναμής μας, αυτός που θα μας παρηγορήσει και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο τρόπο στα σκαμπανεβάσματα της ζωής, διασφαλίζοντάς μας ότι δεν νιώθουμε ποτέ μόνοι.

Η καθολική υποστήριξη καλλιεργεί την αίσθηση του ανήκειν και της αποδοχής, δημιουργώντας μας εκείνον τον ασφαλή χώρο όπου μπορούμε να εκφραζόμαστε πραγματικά ελεύθερα

Η ισορροπία μεταξύ ειλικρίνειας και υποστήριξης 

Το «λάθος», μάλλον εδώ, είναι ότι θέτοντας ένα τέτοιο δίλλημα είναι σαν να αντιλαμβανόμαστε την απόλυτη ειλικρίνεια και την καθολική υποστήριξη ως αντίθετες έννοιες. Κι αυτό γιατί, στην πραγματικότητα, μια υγιής και αληθινή φιλία απαιτεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο. 

Ένας καλός φίλος είναι σε θέση να γνωρίζει πότε να είναι ειλικρινής και πότε να παρέχει υποστήριξη, κατανοώντας ότι διαφορετικές καταστάσεις απαιτούν και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αναγνωρίζει, ακόμη, ότι το να είσαι ειλικρινής δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση να είσαι επικριτικός. Επίσης, ότι το να είσαι υποστηρικτικός δεν σημαίνει να συμφωνείς ή να ενθαρρύνεις τυφλά τις ενέργειες και τις αποφάσεις του φίλου σου, αν αυτές πρόκειται να τον βλάψουν, σωματικά ή ψυχικά.

Η ισορροπία μεταξύ ειλικρίνειας και υποστήριξης περιλαμβάνει το να είσαι ειλικρινής χωρίς να πληγώνεις και το να είσαι υποστηρικτικός χωρίς να επιτρέπεις λάθος συμπεριφορές.

Απαιτεί να μπορείς να ακούς, να δείχνεις ενσυναίσθηση και να προσφέρεις την κατάλληλη και ειλικρινή καθοδήγηση, που θα ενισχύει καθημερινά αυτόν τον υγιή και αληθινό δεσμό, ο οποίος αντέχει στο πέρασμα και τη δοκιμασία του χρόνου.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα